Skogsbruk SLC

Åland förbereder översyn
av stöden till skogsbruket

Landskapsregeringen är ”i grunden positiv” men säger ändå nej till Ålands Skogsvårdsförenings förslag att höja den maximala stödnivån för maskinell markberedning från 200 till 300 euro per hektar.

I en skrivelse till landskapsregeringen konstaterar skogsvårdsföreningen att andelen förnyelseytor som markbereds med grävmaskin har ökat markant på Åland efter stormen Alfridas förödande skador.

– Metoden lämpar sig bättre än markberedning med högläggare och samtidigt kan man med en grävmaskin även återställa eventuella körskador och utföra skyddsdikningar. Men markberedning med grävmaskin är betydligt dyrare, påpekar skogsvårdsföreningen och efterlyser därför en höjning av stödnivån.

Landskapsregeringen håller med om att markberedning med grävmaskin är att föredra eftersom ”metoden ger stor flexibilitet och graden av markberedning kan anpassas till marktypen för att skapa goda planteringspunkter”.

– Rätt utförd ger metoden även mindre markpåverkan och mindre negativa effekter för miljön och den fortsatta markanvändningen än markberedning med högläggare, konstateras det i beslutet.

Trots fördelarna med grävmaskinsberedning är landskapsregeringen ändå inte beredd att höja maximistöden redan nu utan hänvisar till förvaltningens planer att se över stödnivåerna i samband med en helhetsreform av landskapsförordningen om stöd för hållbart skogsbruk.