3 Dfe501 C9461 D8 C344842 Ca53 F73 Cebd
FOTO: Hannu Lindroos
Jordbruk Skogsbruk SLC

In Memoriam:
Heikki Haavisto

Minister Heikki Haavisto avled den 22 juli 2022 i en ålder av 86 år. Han kom att prägla flera decennier av finländsk historia inom lantbruket, andelsrörelsen och utrikespolitik. Han fungerade som MTK:s ordförande 1975-1994, utrikesminister 1993-1995 och som Pellervo Sällskapets fullmäktigeordförande 1978-2000.

Under det turbulenta 1980-talet skedde stora förändringar inom den finländska samhällsekonomin och därmed även primärproduktionen och livsmedelsindustrin. Finland som hade varit ett slutet land öppnade sig mot Europa och krigsekonomin med självförsörjningstänkande byttes till marknadsekonomi.

Tullarna sänktes och import av livsmedel tilläts. Mot slutet av decenniet upphörde exporten till Sovjetunionen av livsmedel nästan helt. Finlands regering ledd av Holkeri drog också ner på lantbruksstöden. Politiker och företagsledare insåg vad som var på gång.

Påverkade stora företagsköp

Även inom bondeindustrin fanns starka viljor som ansåg att det krävs förändringar i strukturerna. En av de första att förstå vad som var på gång var Heikki Haavisto. Han insåg att stora ansträngningar bör göras för att samla producenternas led till egna marknadsföretag.

Han hade stor insyn i köttindustrin och skogsindustrin. I Producenternas Köttcentrallag (PKC) satt han i egenskap av MTK ordförande som sakkunnigmedlem i styrelsen. Han kom att påverka två stora företagsköp, i vilka hela hans kapacitet kom till sin rätt.

Vid ingången till 1980-talet hade både OTK gruppen och S-gruppen inte bara dagligvaruhandel, utan också slakteriindustri och lantbruksvaruhandel. Den här situationen splittrade naturligtvis producenterna. 1981, efter svåra förhandlingar köpte PKC OTK:s slakteriindustri.

1985 hade turen kommit till S-gruppens slakteriindustri OK-Liha (tidigare Karjakunta). MTK:s ledning med Heikki Haavisto i spetsen hade fått vetskap om att även Cultor var intresserad. Konkurrensen var hård och priset steg. PKC utgick som segrare.

Efter detta kunde Heikki Haavisto glädja sig över att den femtio år gamla boskapsstriden var över. Heikki Haavistos mål om ett starkt marknadsföretag för kött hade förverkligats. PKC-gruppen med 7 regionala andelsslakterier hade efter 1985 80 procent av råvaruanskaffningen och 70 procent av förädlade produkter.

Nära samarbete med SLC

Heikki Haavisto hade ett nära samarbete med SLC och dess ordförande. Särskilt hans samarbete med Ola Rosendahl var gott. Ola hade ett skarpt intellekt och gott minne och var inte rädd att vid sidan av Heikki Haavisto ta strid när det gällde.

Heikki Haavisto kom även att spela en stor roll när Finlands svenska andelsförbund (FSA) införlivades med Pellervo. Haavisto var då fullmäktigeordförande och han såg till att FSA fick en plats i Pellervos styrelse. Den första innehavaren av den platsen var Bengt Wallén.

Heikki Haavistos mamma var född Svensson och han talade gärna svenska och vinnlade sig om att språket kom fram.

Dramatiskt 1990-tal

Heikki Haavistos 1990-tal blev fyllt av dramatik. Han utnämndes i maj 1993 till utrikesminister i Esko Ahos regering. Ett flertal böcker som sedermera utkommit vittnar om att Heikki Haavistos insats vid förhandlingarna om Finlands EU-medlemskap var avgörande.

Han var en durkdriven förhandlare, han hade auktoritet och han kunde Finlands primärproduktion. Även hans språkkunskap och stora allmänbildning har berömts.

Man har även konstaterat att om han som MTK:s ordförande och som ledare motsatt sig medlemskapet kunde röstningen ha utfallit annorlunda. Nu kunde han påverka förhandlingsresultatet ”inifrån”.

Även hans tid i Utrikesministeriet har berömts. En veterandiplomat som hade upplevt många ministrar konstaterade att av alla dessa var Heikki Haavisto den enda som kom förberedd till veckomötena. Han kunde säga när nån tjänsteman började läsa innantill från något dokument:

– Det där behöver du inte läsa upp, jag har redan läst det. Jag vill höra din analys av texten.

Hjärnblödning stoppade inte honom

I februari 1995 insjuknade Heikki Haavisto i en hjärnblödning hemma på gården i Reso. Han har berättat efteråt att när han kom till medvetande på intensiven i Åbo, så började han för sig själv memorera Fänrik Ståls sägner – på svenska. Då insåg han att han ändå lever.

1996 var han tillbaka. Som Pellervos fullmäktigeordförande bidrog han till att en delegation för landets samtliga kooperativa sektorer bildades. Som både agronom och jurist skrev han delegationens första stadgar.

Det var första gången sedan 1918 alla kooperativa branscher kunde samlas runt samma bord. Han ville inte själv bli dess ordförande utan föreslog undertecknad.

Man kan väl inte skriva om Heikki Haavisto utan att nämna hemgården Hintsa och hans familj i Reso. Debattglädje och gästfrihet har stått högt i tak hos Maija och Heikki.

Då Heikki hade både nationella och internationella uppgifter fick hustru Maija bära ansvaret där hemma. Man hade slaktdjur på gården, så Maija hann sitta i LSO:s förvaltningsråd. Hennes auktoritet och humor var till glädje för oss andra som var med.

Sönerna Antti, Erkki och Ilkka är alla engagerade i samhällslivet.

En stor finländare och samhällsbyggare har gått ur tiden.

Marcus H Borgström
lantbruksråd
vän och arbetskamrat till Heikki Haavisto