Jordbruk SLC

Jordbrukarna vill minska
vattenbelastningen

Det kommer att behövas fler vattenskyddsåtgärder för jordbruket i framtiden eftersom klimatförändringarna ökar risken för torka, påpekar lantbrukarorganisationerna SLC och MTK.

Även jordbrukarna vill ha rent vatten, och rent vatten är dessutom en viktig del av jordbrukets försörjningstrygghet. Ett effektivt vattenskydd kräver dock nya innovationer och ett lönsamt jordbruk.

I åratal har jordbrukarna vidtagit många vattenskyddsåtgärder för bättre vattenstatus, men de positiva effekterna på vattenstatusen syns frustrerande långsamt. Vattenskyddet blir aldrig färdigt och det finns inget sådant som en belastningsfri livsmedelsproduktion.

Det är centralt att ta hand om markens markstruktur och vattenhushållning, både med tanke på odling och för att hantera belastningen på vattendragen.

– Jordbrukarna har kunskap och färdigheter för att arbeta med vattenskydd. En bättre lönsamhet skulle dock göra det möjligt att ta i bruk ännu effektivare metoder, betonar lantbrukare och SLC:s andra vice ordförande Thomas Lindroth.

– Olika åtgärder bör också riktas allt mer målinriktat för att öka effektiviteten och kostnadseffektiviteten, säger MTK:s expert Airi Kulmala.

Naturens processer är ofta långsamma. På grund av tidigare jordbruksmetoder har åkrarna ställvis samlat mycket fosfor, vilket är problematiskt ur en vattenskyddssynpunkt. Eftersom det kan ta årtionden innan fosforhalten i marken minskar krävs åtgärder för att minska risken för belastningen.

Snabbverkande åtgärder som gips och strukturkalk har nu blivit tillgängliga. De är dock inte permanenta lösningar, men de ger andra åtgärder tid att verka. Det är viktigt att det har föreslagits medel för fortsatt stöd till gipsspridning i nästa års statsbudget.

– Lantbrukarna har varit intresserade av stödet för att sprida gips, men ser också mycket fram emot stöd för strukturkalk, säger Aino Launto-Tiuttu, regionchef för MTK-Varsinais-Suomi.

Under Mathildedals Bruksdagar lördagen den 27 augusti kan besökare lära sig mer och diskutera det vattenskyddsarbete som jordbrukarna utför. Du hittar oss i Bruksfabrikens Smidesjärnsförråd (Ruukinrannantie 6) kl.11-13.30. Du kan också följa MTK:s, MTK-Varsinais-Suomi:s och SLC:s gemensamma informationspresentation om vattenskyddsarbete inom jordbruket torsdagen den 25 augusti kl.12-17 på Café Mathildedal (Ruukinrannantie 6). 

Evenemanget sker i samarbete med Mathildedals kulturförening.