Jordbruk SLC

Späckat program och
avslappnad stämning
på Bondebåten 2022

Efter en fördröjning på cirka 2 år och 8 månader var det dags för en efterlängtad comeback för Bondebåten-kryssningen. Deltagarna tog del av ett digert utbud av föreläsningar, gårdsbesök på svenska sidan och mera lättsamt program under hemfärden.

Sammanlagt fyra bussar – två norrifrån och två söderifrån – transporterade cirka 170 svenskösterbottniska jordbrukare till terminalen i Vasklot i den arla fredagsmorgonen.

Stämningen var utmärkt under den långa dagen. De flesta resenärer som LF pratade med var nöjda med att återigen kunna delta i Bondebåten-evenemanget som har ett både seriöst och avslappnat upplägg.

Under överfarten med Aurora Botnia till Holmsund fanns nio föreläsningar på schemat. Ämnesmässigt fokuserades det exempelvis på vattenhushållning, digitala tjänster för växtodlare, regenerativt jordbruk, strategiskt ledarskap och personalledning, beredskap på gårdsnivå och information om stöd för investeringar i energiproduktion.

En rad jordbruksrelaterade företag visade upp sig under en minimässa. Sju aktuella regionala jordbruksprojekt presenterades under kryssningen.

Väl framme på den svenska sidan var det möjligt att göra studiebesök till Ko-Olles robotförsedda mjölkgård i Vindeln, det ekologiska naturturistmålet Granö Beckasin i vindeln eller Sveriges lantbruksuniversitet i Röbäcksdalen där det bland annat redogjordes för aktuella växtodlingsförsök. Alternativt kunde man satsa på fritt program i Umeå centrum.

Under hemfärden till Vasa kretsade det i hög grad kring mat och dryck. I den reserverade a la carte-restaurangen vankades det julbord med riklig tillgång till fisk- och kötträtter och andra kulinariska fröjder.

Alla parter vill ha en fortsättning

Den tredje upplagan av Bondebåten förverkligades av projektet Kursgården 20+ i samarbete med ÖSP och ProAgria Österbottens Svenska Lantbrukssällskap.

– Årets kryssning var trevlig och mångsidig. Däremot var den gemensamma middagsstämningen inte på samma nivå i år eftersom bordsservering saknades. Det är förstås en kapacitetsfråga, men där kunde det ske en förbättring, säger projektplaneraren Henrik Ingo på Yrkesakademin.

– Alla medverkande parter vill ha en fortsättning på Bondebåten. Men i det nuvarande Kursgården-projektets regi blir det inte. Projektet avslutas snart. Det återstår också att komma fram till om kryssningen ska vara ett vår- eller höstevenemang framöver. Båda alternativen har sina fördelar, säger Ingo.

Läs också:
Forskare manar till kritiskt tänkande i klimatfixerat tidevarv
”Naturen, lugnet och tystnaden är våra produkter”