David Pettersson
David Pettersson ställer upp i Vasa valkrets.
SLC

LF:s valtent:
David Pettersson

1. Konkurrenslagstiftningen måste ses över under nästa regering. Handelskedjorna borde till exempel ha skyldighet att dela med sig av konsumentinformation som de samlar in när kunderna använder förmånskorten. I slutändan gynnar det både handeln, industrin och producenterna om de stora affärskedjorna delar med sig av den information de samlar in kring vårt köpbeteende. Indexbundna avtal mellan de olika handelsleden har Kristdemokraterna talat för redan länge och det bör också införas.

2. Som skogsägare har vi all orsak att se allvarligt på att EU inkräktar på den nationella beslutanderätten. Vi måste ha politiker som är vakna och står upp för markägarna.

3. Nivån på försörjningsberedskapen ligger på en försvarlig nivå, men den borde vara närmare 100 procent än vad den är i dag. Så sent som 1944 skulle omfattande svält ha brutit ut i Finland om vi inte hade fått vete från Sverige och Tyskland. Vi ska inte försätta oss i den situationen igen att vi måste be Nazister eller andra illvilliga makthavare om hjälp.

4. Utvecklingsarbete fortgår hela tiden. Vi ska bli ännu bättre på att ta hand om naturen, men vi måste också vara realister. Det går inte att förändra produktionen i ett slag. Många av de panikartade åtgärder som nu vidtas handlar om suboptimeringar där vi inbillar oss att vi räddar naturvärden, när problemen bara flyttar från ett område till ett annat. Det råder hysteri kring klimatarbetet. Det skulle vara viktigt att få konsumenterna att välja ännu mera inhemskt både med tanke på miljön och med tanke på Finlands ekonomi.

5. Jag anser att miljöministeriet bör läggas ned och att nödvändiga funktioner kan skötas av jord- och skogsbruksministeriet. Vi behöver spara enorma summor de närmaste åren och en nedläggning av miljöministeriet skulle ge inbesparingar på över 50 miljoner euro årligen.

Namn: David Pettersson
Valkrets: Vasa
Hemort: Esse, Pedersöre
Yrke/Titel: Jordbrukare med inriktning på ekologisk spannmålsodling
Familj: Gift med Karin och vi har 5 barn tillsammans
Parti: Kristdemokraterna i Finland


LF:s valtentsfrågor hittar du här.