Anders Norrback
Anders Norrback ställer upp i Vasa valkrets.
SLC

LF:s valtent:
Anders Norrback

1. Vi borde gå igenom såväl livsmedelsmarknadslagen som också konkurrenslagstiftningen för att se vilka åtgärder man kan ta sig till där för att åtgärda problemen inom livsmedelskedjan. Utöver det bör vi intensifiera arbetet för en ökad livsmedelsexport.

2. Man skall förhålla sig ytterst kritiskt. Vi har haft en väldigt olycklig utveckling här under de senaste åren i Finland som vi måste få en vändning i. Äganderätten skall tryggas, och rätten att idka näring måste få större tyngd. De kommande EU-valen kommer också att ha en ytterst stor betydelse för sakens utveckling. Att skogspolitiken förblir nationell, och att äganderätten respekteras är en av mina kärnfrågor som jag vill bevaka.

3. Jämförelsevis med många andra länder har vi en bra försörjningsberedskap. Men faktum är vi inte har en kapacitet att upprätthålla den i långa loppet om vi inte börjar värna om den inhemska livsmedels- och energiproduktionen. Åtgärdar krävs för att vi skall ha en fungerande livsmedelsproduktion i framtiden. Det måste vara lönsamt för den inhemska producenten att verka för att vi skall kunna trygga försörjningsberedskapen i framtiden.

4. Viktigaste är att vi har en maximal tillväxt i skogen. En välskött skog är den bästa kolbindaren, vi borde stimulera till att göra första gallringar mer aktivt idag. Träshusbyggande, ett aktivt skogsbruk, samt att följa de goda rekommendationer gällande skogsskötseln som vi redan har är bra utgångspunkter.

5. Jag är inte övertygad att detta är rätt väg att gå, men det kunde vara ett alternativ. Något bör göras för att våra naturresurser skall kunna användas optimalt ur en ekonomisk, sociala, och miljömässig synvinkel. Detta lyckas inte med dagens strukturer.

Namn: Anders Norrback
Valkrets: Vasa
Hemort: Övermark, Närpes
Yrke/Titel: Landsbygdsföretagare
Familj: Fru och fem barn
Parti: Svenska folkpartiet


LF:s valtentsfrågor hittar du här.