Anders Portin 23
Anders Portin ställer upp i Nylands valkrets.
SLC

LF:s valtent:
Anders Portin

1. Frågan är inte enkel. Klart är att det spelplanen inte är jämn och att en del måste tävla med ena handen bunden bakom ryggen. De stora affärerna mot enskilda lantbrukare. Det är lite som att släppa in en kanin i en tigerbur. Därför behövs en arbetsgrupp eller dylikt som noga utreder vilka lösningsmodellerna till problemet är. Livsmedelsmarknadslagen bör ändras. Men hur? Det ska gruppen ge förslag på. Och naturligtvis eventuella andra åtgärdsförslag. 

 2. Den enskilda skogsägaren ska inte överreagera. Han eller hon behöver inte kunna vad de här direktiven och förordningarna betyder. Men samhället och nästa riksdag och regering bör vara noga på sin vakt och försvara det finländska familjeskogsbruket mot övertramp från EU:s sida 

 3. I Finland är försörjningsberedskapen och Försörjningsberedskapscentralen på en internationellt sett mycket hög nivå! Allting går att förbättra och det ska vi göra nu när det mitt i allt blivit verklighet och alla fått upp ögonen i frågan. Men dåligt är inte läget nu heller.

4. Samhället ska låta skogsägarna och skogsindustrin fatta sina beslut själva och ge möjlighet att driva ett lönsamt och bra skogsbruk. Då ökar virkesförrådet och kolbindningen i landet. 

5. Båda ministerierna behövs och har sin roll. Dessutom finns det så väl på EU-nivå som globalt flera olika möten där antingen jordbruks- eller miljöministrarna möts. Att samma person skulle delta på dem alla skulle betyda mycket uppmärksamhet och energi bort från det viktiga nationella beslutsfattandet. Vilket skulle vara olyckligt för helheten. Däremot bör samarbetet mellan de två ministerierna förbättras.

Namn: Anders Portin
Valkrets: Nyland
Hemort: Esbo
Yrke/Titel: agroforst magister, forstmästare, specialmedarbetare för minister Thomas Blomqvist
Familj: Fru och tre vuxna barn, fyra barnbarn
Parti: Svenska folkpartiet


LF:s valtentsfrågor hittar du här.