Tomas Bjorkroth
Tomas Björkroth ställer upp i Egentliga Finlands valkrets.
SLC

LF:s valtent:
Tomas Björkroth

1. Vi behöver förkorta kedjan från producent till konsument så att båda parterna vinner: producenten skall få ett bättre pris för produkten och konsumenten uppleva ett mervärde. Mervärdet för konsumenten kan vara ett billigare pris men också ursprunget, lokal produktion, en renare produkt osv. Om också båda parterna känner att de vinner på affären så kommer den förkortade kedjan att utveckla och förbättra sig själv.

2. Jag tycker att det är viktigt att man som skogsägare känner sin skog, har en målsättning för dess utveckling och utgår från planen i skötseln. Överenskommelser på EU-nivå behöver omformas till nationella riktlinjer för förverkligande – och de behöver beakta läget ur såväl skogsindustrins och skogsägarens som t.ex. naturskyddets perspektiv. Som skogsägare är det viktigt att följa med vilka möjligheter målsättningarna på EU- och vidare på nationell nivå möjliggör – jämför t.ex. med Metso-programmet.

3. Jag upplever att Finlands försörjningsberedskap är på en nöjaktig nivå. Det är klart att en isolering från världsmarknaden skulle drabba oss alla hårt, men jag tror ändå att vi har en stor beredskap i form av åkerareal, produktionsdjur, maskinpark och i form av ett kunnande inom branschen som gör oss starka i att klara av också överraskande situationer.

4. Då växterna växer binds kol och ju mer växterna växer, desto mer binds kol. Inom både jord- och skogsbruket bör man alltså få växterna att växa väl. Kolet som binds då växterna växer frigörs i något skede igen i atmosfären, medan det är det bundna kolet som har en betydelse för att stävja klimatförändringen. Inom jordbruket gäller det att se till att det finns en balans i kolets kretslopp. Vi behöver också se till markstrukturen där en bördig jordmån också innehåller mycket kol. Inom skogsbruket finns det ett upprop till att höja förädlingsgraden på produkterna och ur kollagringens synvinkel borde vi satsa på produkter där kolet har en längre omloppstid.

5. På längre sikt är detta ett intressant förslag. I praktiken tänker jag att en sammanslagning t ex under kommande regeringsperiod skulle orsaka avbrott i det viktiga arbete som redan pågår i de båda ministerierna. Jag skulle hellre se ett utökande av samarbetet mellan de båda ministerierna; redan nu sitter representanter i varandras ledningsgrupper och det skulle gälla att bli bättre på att sitta kring samma bord då fokus ligger på samma/gemensamma ärenden.

Namn: Tomas Björkroth
Valkrets: Egentliga Finland
Hemort: Pargas
Yrke/Titel: Filosofie magister i biologi. Jobbar som enhetschef på Axxells naturbruksenhet Brusaby på Kimitoön.
Familj: Fru, tre ungdomar och en tax
Parti: Svenska Folkpartiet


LF:s valtentsfrågor hittar du här.