Vaxtfoljd Rikard Korkman
Projektet Växter i följd är ovanligt långt och pågår ända till augusti 2029. Målsättningen är att samla kunskap om olika växtföljder och skapa lösningar för en hållbar växtodling, säger SLC:s ombudsman Rikard Korkman.
Jordbruk SLC

Växter i följd siktar på
heltäckande kunskap
om växtföljd

Det är dags att diversifiera den finländska odlingen av åkergrödor. Det är ändå en utmaning att mäta hållbarheten för olika växtföljder, eftersom kunskapen om effekterna av olika odlingsmetoder och deras kombinationer fortfarande är mycket begränsad, särskilt under boreala förhållanden.

Som ett svar på denna utmaning har Naturresursinstitutet Luke tillsammans med företag och lantbrukets intresseorganisationer MTK och SLC byggt upp ett omfattande projekt för att studera grödors mångfald med hjälp av omfattande databaser, experimentella metoder och livscykelbedömning.

– Jag har stora förhoppningar på detta projekt och tror att vi kan hjälpa till att utveckla både växtföljdstänket och växtodlingen som helhet på många gårdar, säger SLC:s ombudsman Rikard Korkman.

Den första delen av projektet undersöker den nuvarande situationen för avtalsgårdar och jämför dem med andra liknande gårdar i samma region.

Analyserna är grupperade i fyra huvudteman: växtföljd, förgrödor, bottengrödor och jordbrukarnas skördegap.

Växtföljdsförsök och gårdsförsök

Den andra delen av projektet skapar lösningar för en hållbar växtodling. Ny information kommer att tas fram genom 5-åriga växtföljdsförsök och gårdsförsök som utförs av kontraktsgårdar.

Växtrotationerna kommer att omfatta vår- och höstspannmål, oljegrödor, baljväxter och andra frögrödor.

–Så här långa projekt, som kan omfatta mångåriga växtföljdsförsök är mycket ovanliga och därför tror jag att projektet verkligen kan bidra med någonting rätt så unikt, säger Korkman.

Fokus för de olika spannmålsbaserade växtföljderna omfattar kolbindning och maximal användning av baljväxter. Glutenfria grödor i en egen rotation kommer också att studeras som en del av diversifierad produktion av livsmedelsgrödor.

Olika observationer och analyser kommer att utföras från marken och grödorna för att ta fram information om markens bördighet, kolhalt, övervintring av grödorna, förekomst av växtskadegörare och kväveanvändning.

Blandade odlingssystem kan vara en av de odlingsmodeller som testas på jordbrukarnas åkrar.

Utvärdering av miljö- och ekonomisk påverkan

Den tredje delen av projektet skapas en modell för hur mångfalden av grödor förändrar jordbrukets miljöpåverkan och lönsamhet. Dessa frågor kommer att behandlas genom att kombinera dynamiska agroekologiska modeller av jordbrukssystem, livscykelbedömning och ekonomisk analys av alternativa odlingssystem.

Metodutvecklingen kommer att göra det möjligt att bedöma miljömässiga och ekonomiska effekter av olika jordbrukssystem. Projektet lägger stor vikt vid samarbete med jordbrukare.

Förra veckan höll SLC ett webbinarium för medlemmar där man informerade om projektet och dess målsättningar.

Tanken är att utnyttja tvåvägskommunikation av kunskap och erfarenhet mellan forskning och jordbrukare (t.ex. årliga fältdagar och gratis webbseminarier). Rekommendationer tas fram för politiska beslutsfattare och resultaten publiceras i kvalitetsgranskade vetenskapliga publikationer.

Informationens spridning och effektivitet kommer att säkerställas i samarbete med lämpliga partners inklusive organisations- och företagspartners.

Projektet Växter i följd finansieras av Luke, Viking Malt Oy, Anora Group Oyj, Raisio Oyj, Olvi Oyj, Oy Sinerbrychoff Ab, MTK och SLC. Projektet inleddes i juni 2023 och pågår till augusti 2029.

Läs också: Material och inspelning från Växter i följd-webbinariet