Vmote8 Apr24 Ct
Bengt Eklund har förlänats förtjänstkorset av Finlands Lejons orden av republikens president. På ÖSP:s vårmöte fick han ta emot utmärkelsen för sin gedigna insats som förtroendevald inom både SLC och ÖSP.
SLC

Eklund och Westbergs
premierades på ÖSP:s vårmöte

Bengt Eklund, jordbrukare från Närpes, har förlänats av republikens president förtjänstkorset av Finlands Lejons orden. Han fick ta emot förtjänsttecknet på ÖSP:s vårmöte. Till årets kvalitetsproducent har utsetts Westbergs Handelsträdgårds Öb.

SLC har som kutym att ansöka om ordenstecken för aktiva medlemmar. Det gjorde man i fjol för Bengt Eklund, som har många år av förtjänstfullt engagemang som förtroendevald inom producentrörelsen. 

Eklund, spannmålsodlare och maskinentreprenör från Närpes, har bland annat varit medlem i både SLC:s och ÖSP:s fullmäktige. Han har också åtagit sig uppdrag inom Närpes stad, samkommunen K5, Närpes trädgårdsstiftelse och Närpes sparbank. Han är också medlem för SLC:s och fungerat som ordförande för ÖSP:s spannmålsutskott sedan 2019.

För sitt breda engagemang förlänades Eklund den 6 december 2023 av republikens president med förtjänstkors av Finlands Lejons orden.

– Det här var en stor överraskning och jag tänkte aldrig mina uppdrag skulle resultera i något sånt här. Men jag är mycket tacksam, säger Eklund.

Han deltog i sitt första förbundsmöte för fyrtio år sedan, då han studerade vid Korsholms skolor. Sedan dess har mycket hänt.

– Det har blivit många olika uppdrag inom producentorganisationen, vilket har varit givande. En annan positiv sak med att engagera sig är att man får många vänner, sa han, och fick emotta förtjänsttecknet av SLC:s verksamhetsledare Jonas Laxåback.

Vmote11 Apr24 Ct
Till årets kvalitetsproducent har utsetts Westbergs Handelsträdgård Öb från Korsnäs. På plats för att ta emot priset var Kenneth Vestberg.

På vårmötet premierades också Årets kvalitetsproducent, som utses av Inhemska trädgårdsprodukter r.f. I år gick den utmärkelsen till Westbergs Handelsträdgård Öb i Korsbäck i Korsnäs.

Gården drivs av Kenneth och Tommy Vestberg som odlar tomat på en areal om cirka 12.000 kvadratmeter.

År 2004 övertog de verksamheten av föräldrarna Tor och och Stina Vestberg. Företaget, som grundades 1965, har ett rykte av sig att producera välsmakande och goda tomater av god kvalitet. Företagarna satsar på ny teknik som solpaneler och tog i fjol i bruk ett recirkuleringssystem. På plats för att ta emot priset var Kenneth Vestberg.

ÖSP delade ut stipendier

På vårmötet delade ÖSP även ut följande stipendier:

 - Ur Håkan Malms minnesfond delades stipendier ut till Sofia Stenvall (Vasa), Felicia Sjöstrand (Kristinestad), Jesper Norrbygård (Kronoby) och Jonatan Sandberg (Nykarleby) som alla studerar till agrologer vid Yrkeshögskolan Novia.

- Ur Jubileumsfonden delades stipendier ut till Isac Lindén (Närpes), Victor Flöjt (Terjärv), Lucas Groop (Närpes), Tim Furunäs (Korsholm) och Filip Ström (Vasa).

- Ur Ivar Lillandts Stipendiefond delades stipendier ut till Linus Hansén (Kronoby), Erik Sandvik (Kronoby) och Lukas Norrén (Korsholm) som alla studerar till skogsbruksingenjörer vid Yrkeshögskolan Novia.

Förutom studiestipendierna gavs också ett understöd ur Mats Nylunds fond till utvecklingsorganisationen Food and Forest Development Finland (FFD) som stöder jord- och skogsbrukare i utvecklingsländer.

Läs också:
Långgård: Handeln tar inte ansvar för inhemsk livsmedelsproduktion
ÖSP efterlyser en bättre fungerande livsmedelsmarknad
Oklarheter med vissa förordningar dryftades på ÖSP:s vårmöte
ProAgria betonar vikten av framtidstro – trots tufft läge