SLC - Framtidsodlarna Maras
Podcasten Framtidsodlarna: Biogasen har en enorm potential inom lantbruket – den största vinningen syns på åkrarna

Det är många som är nyfikna på det som nu sker i Vikby, Korsholm. Tobias och Bjarne Mara har tagit i bruk en biogasanläggning på gården. De ser en enorm potential för biogasen, men ännu finns det en del barnsjukdomar i produktionen. I det nyaste avsnittet i podcasten Framtidsodlarna är frågan: Kan biogasen vara lösningen för att kombinera ett ekologisk och ekonomiskt hållbart lantbruk i framtiden?

SLC:are premieras på självständighetsdagen av presidenten

President Sauli Niinistö har beslutit att förläna utmärkelsetecken på SLC:s förslag.

SLC:s målsättning inför riksdagsvalet 2023: Ett tryggt Finland

De gröna näringarna behövs mer än någonsin. Det slår SLC fast i sina målsättningar för ett tryggt Finland inför riksdagsvalet 2023.

SLC - 20221121 175252
Kvalitet eller matsäkerhet – livsmedelssystemet sett ur olika perspektiv

Matsäkerhet stod högt på agendan måndagen den 21.11, då nästan 20 deltagare samlades för att höra om kvalitetssystemens roll för livsmedelssäkerheten i MTK:s lokaler på Simonsgatan. Under seminariet som ordnades av FFD och Nylands agronomer hördes fyra expertpresentationer om kvalitetssystem, deras möjligheter och utmaningar för livsmedelssäkerhet.

SLC - Slcunga1
Levande landsbygd på Gårdskulla och Västankvarn

SLC:s ungdomsutbildning gick av stapeln i slutet av förra veckan. Efter ett rejält infopaket om intressebevakningens alla dimensioner under fredagen tillbringades lördagen på Gårdskulla och Västankvarn – två gårdar som genom konservering och regeneration håller landsbygden levande.

SLC - Lindroth O Fabritius
SLC Åboland omvalde Thomas Lindroth

Thomas Lindroth från Kimito fick förnyat förtroende som ordförande för SLC Åboland på föreningens höstmöte i tisdags. Också föreningens viceordförande Andreas Johansson från Pargas omvaldes liksom styrelseledamöterna Oskar Ekholm och Mats Westerlund som båda stod i tur att avgå.

SLC - 20221118 082236
Forskare manar till kritiskt tänkande i klimatfixerat tidevarv

Bondebåtens föreläsningar förra veckan bjöd på ett brett och mångsidigt informationshav. Forskaren Peter Österberg manar till allmänt kritiskt tänkande i ett klimatfixerat tidevarv. Anne Antman föreläste om det regenerativa jordbrukets möjligheter i en tid av nya miljö- och lönsamhetsutmaningar.

Späckat program och avslappnad stämning på Bondebåten 2022

Efter en fördröjning på cirka 2 år och 8 månader var det dags för en efterlängtad comeback för Bondebåten-kryssningen. Deltagarna tog del av ett digert utbud av föreläsningar, gårdsbesök på svenska sidan och mera lättsamt program under hemfärden.

SLC - Mats Nylund 2
KKV börjar undersöka prisbildningen inom livsmedelskedjan

Konkurrens- och konsumentverket börjar utreda hur prisbildningen sker inom livsmedelskedjan, samt hur prisförändringar fördelas över kedjans olika moment och aktörer. Vi välkomnar utredningen. Vi har länge saknat en genomlysning av prisbildningen i livsmedelskedjan, kommenterar SLC:s ordförande Mats Nylund.

SLC - Rejal Sackinsamling 2022 S4 H
Årets säckinsamling återvann 728.000 kilo plast

I årets Rejäl Handling -säckinsamling återvanns totalt 728.000 kilo gödsel- och utsädessäckar från de finländska gårdarna. Insamlingen koordineras av Finlands svenska 4H, Suomen 4H-liitto och Yara Finland.

SLC - Nyland1
Konkurrenslagstiftning och stödtidtabeller väckte diskussion på Bondedagen i Nyland

I tisdags samlades jordbrukarkåren i Nyland till den traditionella Bondedagen på Furcenter i Vanda, där SLC Nyland och NSL höll sina höstmöten. På SLC Nylands möte var det bland annat stödtidtabellerna och konkurrenslagstiftning som diskuterades.

SLC - Ungainfo5
Flera medier på plats när ÖSP:s unga bjöd på gårdsbesök

Jordbrukarnas svåra situation har inte undgått någon. Det skrivs just nu mycket i media om utmaningarna och att intresset är stort var tydligt när ÖSP:s utskott för unga lantbrukare bjöd in media till presskonferens i Lillby i Pedersöre.