SLC - Paskbild
LF tar påskpaus

Den här veckan utkommer ingen papperstidning p.g.a. Påskhelgen. Vi återkommer med papperstidningen fredagen den 5 april. Glad Påsk önskar redaktionen!

SLC - Skogsutbildning2 Mars24 Nvk
Skogsintresserade unga möttes för utbildningstillfälle i Helsingfors

Under onsdagen fick SLC:s första ungdomsutbildning om skogssektorn av stapeln. Utbildningen pågår 2024-2025 och syftar till att ge unga en överblick av skogssektorn och -politiken.

SLC:s sockerbetsutskott höll möte

Under SLC:s sockerbetsutskotts möte i februari var det transportersättningens de minimis-tak och de goda utsikterna inför den kommande odlingssäsongen som stod på agendan.

ÅPF-ordföranden: Alla anställda ska behandlas rättvist

Ålands producentförbunds ordförande Birgitta Eriksson-Paulson konstaterar som representant för branschen att det är olyckligt när det som i fallet med anklagelserna mot äppel- och fruktodlaren Karl-Ers avslöjas tvister om att anställd personal inom jordbrukssektorn eventuellt inte har fått korrekt behandling.

ÅPF och SLC tar avstånd från utnyttjande av arbetskraft

Producentorganisationerna tar kraftigt avstånd från osaklig behandling och utnyttjande av arbetskraft. Det är alla arbetsgivares ansvar att motarbeta alla slags missförhållanden i sysselsättningsfrågor påminner SLC och ÅPF.

SLC:s företagarutskott diskuterade gårdarnas ekonomiska utveckling

SLC:s företagarutskott höll möte förra veckans onsdag. Under mötet diskuterades jordbrukets strukturomvandling och diversifieringsmöjligheter samt gårdarnas ekonomiska situation. Dessutom gjordes ett besök på Saga Furs i Vanda.

Ekoaktörer möttes för att diskutera export av ekologisk spannmål

I början av februari samlades aktörer inom ekobranschen till samarbetsmöte i Helsingfors för att diskutera export av ekologiskt spannmål. Träffen utgjorde en fortsättning på det möte som ordnades under KoneAgria-mässan i oktober för att diskutera marknadsläget.

SLC - Alexandra Linden
Alexandra Lindén är praktikant vid SLC

Alexandra Lindén, skogsbruksingenjörsstuderande, är praktikant vid SLC i fyra veckors tid den här våren.

SLC - Fmge6 Mar23 Ct
ÖSP:s fullmäktige vill att inhemska jordbruket får mer synlighet

Några protester och demonstrationer likt de ute i Europa planeras inte. Men på ÖSP:s fullmäktige konstaterades att jordbrukarna måste synas och höras bättre även här. Vi måste visa åt allmänheten att vi behövs, säger frilandsodlaren Christer Finne.

SLC - Fmge1 Mar23 Ct
Långgård på fullmäktige: ”Vi står inför ett vägskäl”

Om vädret blir gynnsamt går jordbruket i Finland mot en tidig vår. Men just nu finns det inte så mycket att glädjas över inför vårbruket. Lönsamheten på gårdarna har försämrats, stöden är sena, byråkratin ökar och obalansen i livsmedelskedjan har inte åtgärdats. Vi står inför ett vägskäl och nu krävs åtgärder för att förbättra jordbrukets situation, säger Tomas Långgård, ordförande för ÖSP.

Finska Hushållningssällskapet och SLC Åboland håller möten i Reso

Finska Hushållningssällskapet och SLC Åboland håller sina årsmöten onsdagen den 27 mars i Reso. Mötesplats är Raision Tehtaat vid Raisionkaari 1.

Välkommen på medlemswebbinarium om växtföljd 11.4

Den 11 april kl.16-17 ordnar SLC och Lukes projekt Växter i följd ett webbinarium om växtföljd för SLC-medlemmar. Välkommen med för att höra och diskutera om möjligheter, utmaningar och villkor för diversifiering av grödor.