Det står helt klart att det för de flesta är svårt att nå lönsamhet i spannmålsodlingen sett till dagens kostnadsnivå och dagens producentpriser, påpekar Tomas Långgård, ordförande för Österbottens Svenska Producentförbund.
Den andra odlingssäsongsenkäten som skickades ut till MTK:s och SLC:s medlemmar samt till förtroendevalda och andra samarbetspartners i början av augusti fick totalt 880 svar. Frågeformuläret gjordes för att få en täckande lägesbild av växtsäsongen och gårdarnas ekonomiska situation och utveckling.
I somras visade en rapport att växthusföretagare är intresserade av en försäkring eller växtskadefond. Men vägen mot en lösning är fortfarande lång och SLC fortsätter förhandla med jord- och skogsbruksministeriet.
Med hjälp av gensaxen kan man ta fram grödor med bättre motståndskraft och nya smakegenskaper. Men allt kopplat till genmodifiering av mat är eldfängt och inflammerat. Bland annat därför stampar lagstiftningen på stället. I det nya avsnittet av podcasten Framtidsodlarna ställer vi oss frågan: Vilka är möjligheterna och begränsningarna med gensaxen?
Specialrevisionen om huruvida allt gått rätt till i samband med utarrenderingen och andra beslut som berör Haga kungsgård och arrendatorn Kristoffer Lundberg har kostat 15.000 euro. Den har gjorts av Mark Lassfolk vid redovisningssammanslutningen BDO Ab i Helsingfors, eftersom landskapsregeringen uttryckligen ville att utredningen görs av en person helt utan kopplingar till Åland. Lassfolk har också granskat om det förekommit jäv i samband med Stefan Rumanders dubbelroll som chef för landskapets Fastighetsverk och styrelseordförande för Ålandsmejeriet ÅCA.
Ålands producentförbunds styrelse är nöjd med att det gjorts en specialrevision om Haga kungsgård och att det inte påvisats någon särbehandling eller jävssituationer kring landskapsregeringens och Fastighetsverkets hantering av ärendet.
MTK och SLC har publicerat uppdaterade scenarier och uppskattningar av utsläppsminskningar i sin färdplan för jordbrukets koldioxidsnålhet. Uppdateringarna baserar sig på arbetet med klimatfärdplanen från 2020. Naturresursinstitutet Luke har svarat för de vetenskapliga utredningarna i den uppdaterade färdplanen.
Då Nordens Bondeorganisationers Centralråd (NBC) samlades till möte på Island förra veckans onsdag var det främst den danska så kallade gröna treparten som skapade diskussion. Treparten utgör en överenskommelse mellan jordbruksorganisationer, miljöorganisationer och regering om radikala förändringar inom det danska jordbruket.
Välkommen att delta i MTK:s och SLC:s lansering av jordbrukets färdplan för koldioxidsnålhet. Evenemanget kan följas online tisdagen den 20 augusti från kl.12.00.
EU:s miljöministrar godkände i juni den nya naturrestaureringslagen. Det huvudsakliga målet med lagen är att öka biodiversiteten både på land och till havs. I det första avsnittet i den nya säsongen av podcasten Framtidsodlarna ställer vi oss frågan: Är kraven på ökad biodiversitet ett hot eller en möjlighet för det finländska jord- och skogsbruket?
Under växtsäsongen kartlägger MTK och SLC hur odlingssäsongen framskridit i Finland. Den andra webbenkäten skickas nu ut till SLC:s och MTK:s medlemmar.
En ny säsong av podden Framtidsodlarna börjar den 14 augusti.