SLC:s företagarutskott diskuterade gårdarnas ekonomiska utveckling

SLC:s företagarutskott höll möte förra veckans onsdag. Under mötet diskuterades jordbrukets strukturomvandling och diversifieringsmöjligheter samt gårdarnas ekonomiska situation. Dessutom gjordes ett besök på Saga Furs i Vanda.

Ekoaktörer möttes för att diskutera export av ekologisk spannmål

I början av februari samlades aktörer inom ekobranschen till samarbetsmöte i Helsingfors för att diskutera export av ekologiskt spannmål. Träffen utgjorde en fortsättning på det möte som ordnades under KoneAgria-mässan i oktober för att diskutera marknadsläget.

SLC - Alexandra Linden
Alexandra Lindén är praktikant vid SLC

Alexandra Lindén, skogsbruksingenjörsstuderande, är praktikant vid SLC i fyra veckors tid den här våren.

SLC - Fmge6 Mar23 Ct
ÖSP:s fullmäktige vill att inhemska jordbruket får mer synlighet

Några protester och demonstrationer likt de ute i Europa planeras inte. Men på ÖSP:s fullmäktige konstaterades att jordbrukarna måste synas och höras bättre även här. Vi måste visa åt allmänheten att vi behövs, säger frilandsodlaren Christer Finne.

SLC - Fmge1 Mar23 Ct
Långgård på fullmäktige: ”Vi står inför ett vägskäl”

Om vädret blir gynnsamt går jordbruket i Finland mot en tidig vår. Men just nu finns det inte så mycket att glädjas över inför vårbruket. Lönsamheten på gårdarna har försämrats, stöden är sena, byråkratin ökar och obalansen i livsmedelskedjan har inte åtgärdats. Vi står inför ett vägskäl och nu krävs åtgärder för att förbättra jordbrukets situation, säger Tomas Långgård, ordförande för ÖSP.

Finska Hushållningssällskapet och SLC Åboland håller möten i Reso

Finska Hushållningssällskapet och SLC Åboland håller sina årsmöten onsdagen den 27 mars i Reso. Mötesplats är Raision Tehtaat vid Raisionkaari 1.

Välkommen på medlemswebbinarium om växtföljd 11.4

Den 11 april kl.16-17 ordnar SLC och Lukes projekt Växter i följd ett webbinarium om växtföljd för SLC-medlemmar. Välkommen med för att höra och diskutera om möjligheter, utmaningar och villkor för diversifiering av grödor.

SLC - Kim Forsman
SLC:s spannmålsutskott: Tänk igenom valet av vårens odlingsgrödor

SLC:s spannmålsutskott träffades förra veckan i Helsingfors. Marknadsutsikterna är dystra och därför ligger fokus hos många odlare nu på att hålla kostnaderna nere.

SLC-fullmäktige samlas till vårmöte 3.4

SLC:s förbundsfullmäktige håller ordinarie vårmöte onsdagen den 3 april kl.9-15 i Helsingfors.

Uppdatera areal- och kontaktuppgifter till producentförbundens medlemsregister

I april fakturerar SLC:s producentförbund sina medlemsavgifter och förbunden önskar att medlemmar uppdaterar sina arealuppgifter före faktureringen.

SLC - Handslag
Producenter vill att regeringen fullföljer målen för lantbruket

Representanter från fyra producentorganisationer i sydvästra Finland uppvaktade på måndagen statsminister Petteri Orpo (Saml) angående lantbrukets svåra situation.

SLC - Dsc 0794
Ingåbönder vill väcka diskussion om matpriser

0,02 euro. Det är råvarans pris i en rejäl portion ärtsoppa. Det vet Peter Österman, ordförande för SLC Nylands lokalavdelning i Ingå, för han har nämligen räknat. Tillsammans med Ingå och Degerby lantmannagillen bjuder lokalavdelningen i Ingå på hemgjord ärtsoppa lördagen den 9.3 klockan 11-13. Evenemanget äger rum på kyrkans parkeringsplats i centrum av Ingå.