SLC - Farmifiesta 2
SLC Unga & Maaseutunuoret goes FARMIFIESTA 5.7 i Seinäjoki

Kom och njut av juli månad i Seinäjoki på OmaSp Stadium när FARMIFIESTA drar igång den 5 juli.

SLC - Kapua
Klimatkunnande till Tanzania – kom med i FFD:s Kapua-kampanj

FFD och SLC letar efter frivilliga SLC-medlemmar som i april nästa år vill delta i FFD:s Kapua-resa till Njombe, Tanzania. Resan ordnas inom Kapua-konceptet, där deltagarna samlar in medel till förmån för småbrukare i Tanzania och sedan har möjlighet att själva besöka mottagarna under en resa.

SLC stöder kandidater i EU-valet

SLC har givit ett valbidrag till 17 EU-valskandidater från 7 olika partier.

SLC - Ostbanan 1
Östnyländska markägare motsätter sig alltjämt Östbanan

Förra veckans torsdag ordnade projektbolaget för Östbanan, den planerade järnvägssträckningen från Helsingfors-Vanda flygplats via Borgå till Kouvola, en EU-valdebatt i Konstfabriken i Borgå. Östnyländska markägare samlades utanför för att visa sitt missnöje.

SLC - Ruokakoulu Matskolan Kuva Henri Korpi 0460
Matskolan erbjuder hundratals barn hållbara matupplevelser

I juni öppnar 4H:s Matskolor för sommaren. I matskolan lär sig barnen genom att göra matlagning, kökssysslor, hälsosamma matvanor samt matens väg från jord till jord med bondgårdsbesök. I år ordnas 23 svenskspråkiga matskolor för hundratals barn av 4H-föreningarna i Svenskfinland och på Åland.

SLC - Grano Ring Ahlberg Maj24 Nvk
Växthusodlarna återvände till Arkadiabacken

Under fredagen besökte SLC den årliga trädgårdsdagen i riksdagen. Tillsammans med Handelsträdgårdsförbundet överräcktes en vädjan till riksdagsgruppernas representanter. På plats infann sig både jord- och skogsbruksministern och miljöministern samt många andra riksdagsledamöter som i utbyte mot samtal fick med sig en portfölj med inhemska grönsaker.

SLC - Vib2
Morgondagens mat i fokus på Världen i byn-festivalen

Jordbrukare både i Finland och runtom i världen kämpar med förluster. Till följd av klimatförändringen har de oregelbundna regnen samt torkan ökat, vilket påverkar skörden.

SLC - Kor Bete6 Mw
Kosläpp i Korsholm den 25 maj

På lördag ordnas det kosläpp vid Kvarnbackens gård i Vikby, Korsholm. Varmt välkomna och upplev stämningen när gårdens ekologiska mjölkkor springer ut på sommarbete!

SLC - 20240521 101413
SLC:s och LF:s EU-valpanel bjöd på samförstånd och ett stänk av divergens

Under tisdagen ordnade SLC och Landsbygdens Folk en valpanel där de fem SLC-medlemmar som kandiderar i EU-valet samlades för diskussion om för valet viktiga lantbruksfrågor. I panelen medverkade Mikael Jern (Sfp), Wilhelm von Nandelstadh (Sfp), David Pettersson (KD), Max Schulman (Saml.) och Niclas Sjöskog (Sfp).

SLC - Eu Vote 53510725245 0F389A9Abb O
LF presenterar SLC-medlemmar som ställer upp i EU-valet

Landsbygdens Folk presenterar här de SLC-medlemmar som är uppställda i Europaparlamentsvalet den 9 juni.

SLC - Stafettkarneval 1
”Lande moves” med på Stafettkarnevalen

SLC och flera samarbetspartners deltog med avdelningen ”Lande moves” då Stafettkarnevalen ordnades i slutet av förra veckan, nu för sextioandra gången.

SLC - Vaxtskydd 1
Växtskyddsindustrin klagar hos JO om långsam behandling hos Tukes

Säkerhets- och kemikalieinspektionen Tukes förbjuder användningen av bekämpningsmedel som fått dispens i exempelvis Danmark och Sverige. Dessutom är utvärderingsprocessen så försenad i Finland att växtskyddsindustrin och andra branschorganisationer har skickat klagomål till riksdagens justitieombudsman. Det här berättade Tomi Pousi från Frukt- och Bärodlarnas förbund HML på SLC:s och Ålands producentförbund ÅPF:s gemensamma utbildningsdag i Mariehamn.