Finska Hushållningssällskapet och SLC Åboland håller höstmöte 27.11

Finska Hushållningssällskapet och SLC Åboland håller sina respektive höstmöten i Kasnäs på Kimitoön måndagen den 27 november.

SLC - Thomas Lindroth1
Odlarna i Åboland har stark framtidstro

SLC Åbolands ordförande Thomas Lindroth är imponerad över odlarnas positiva attityder och kreativitet när det gäller att tackla utmaningarna inom dagens lantbruk.

SLC - Dsc 1134
För mycket och för litet skämmer allt – vattenhushållning allt viktigare för jordbruket

Översvämningar, skyfall och torka – väderfenomen vi i allt högre grad får anpassa oss vid. Med de rätta åtgärderna kan man undvika de värsta konsekvenserna.

SLC - 5Ea40115 755B 4609 A963 F224A7A39673
Nytt projekt ska ge mångsidigare spannmålsodling

Hållbar spannmålsproduktion förutsätter att jordbruket diversifieras – att man avstår från ensidigt jordbruk som utarmar jorden. I ett projekt som Naturresursinstitutet genomför tillsammans med företag och intresseorganisationer inom lantbruket, bl.a. SLC, ökas informationen om hur olika odlingsmetoder påverkar odlingens hållbarhet och lönsamhet.

SLC - Osp8 Nov23 Ct
Massiv kritik mot Livsmedelsverket på ÖSP:s fullmäktigemöte

Det kom upp när verksamhetsplanen diskuterades, i den allmänna diskussion och i otaliga inlägg. Ett namn figurerade i stort sett i alla diskussioner när ÖSP:s fullmäktige höll höstmöte i måndags – Livsmedelsverket. Kritiken mot myndigheten var inte nådig.

SLC - Osp9 Nov23 Ct
Långgård vill se starkare stöd från nya ministern

När Finlands nya regering blev klar i somras var många jordbrukare nöjda. Många skrivningar i regeringsprogrammet är goda – men nu börjar det också vara upp till bevis för jord- och skogsbruksminister Sari Essayah, säger ÖSP:s ordförande Tomas Långgård.

SLC - Dsc09797
Bondevälmående för kroppen och knoppen

På Ålands producentförbunds och Ålands Hushållningssällskaps initiativ ordnades i tisdags en inspirationskväll för ”Hållbara bönder” i Ålands Landsbygdscentrum för att ge jordbrukare konkreta tips för bättre välmående både fysiskt och psykiskt.

SLC-styrelsen kräver åtgärder i rovdjurspolitiken

SLC:s centralförbundsstyrelse kräver att jord- och skogsbruksminister Sari Essayah (KD) omedelbart startar en lagberedning för att slå fast hur många stora rovdjur som krävs för att hålla en gynnsam bevarandestatus.

Ingen förlängning för åländsk stallgödselspridning

Landskapsregeringens miljöminister Christian Wikström säger nej till Ålands producentförbunds begäran om förlängd tid för spridning av stallgödsel fram till den 15 november.

ÖSP lämnade in förvaltningsklagan över beslutet om Vasa hamnväg

Österbottens svenska producentförbund har lämnat in en förvaltningsklagan om förfarandet vid valet av vägsträckning för Vasa hamnväg då NTM-centralen i Södra Österbotten har beslutat att gå vidare med det så kallade Vikby-alternativet.

Dags att fira pappa – hjälp samtidigt jord- och skogsbrukare runt om i världen

Nu kan du ge en farsdagsgåva åt pappa och samtidigt stöda en jordbrukarfamilj som vill ta steget ur fattigdom.

SLC - Sockpris4 Okt23 Ct
De tog hem sockerbetstävling med rekordstor beta

Många tunga betor har tagits upp och skickats in som bidrag till ÖSP:s sockerbetstävling under senare år. Men ingen har varit lika stor som årets vinnare. Fredrik Ström i Solf tog hem segern med en bjässe på hela 9,1 kilogram.