SLC - Slc Nyl Fullm 1
SLC Nyland: Att välja inhemska produkter är viktigare än någonsin

SLC Nylands fullmäktige samlades till vårmöte på Fazers besökscentrum i Fagersta i Vanda på måndagen. Fullmäktigeordförande Hanna Westman lyfte fram vikten av en hög självförsörjningsgrad och vikten av inhemsk mat och matproduktion i dagens värld med krig, kriser och kostnader som skenar i väg.

SLC - Img 0704
Biodiversitetsfärdplanen presenterades i Bryssel

SLC:s och MTK:s biodiversitetsfärdplan presenterades i Bryssel under förra veckans tisdag. Under tillfälle betonades särskilt vikten av frivilliga och marknadsbaserade metoder, såsom naturvärdesmarknader och samarbetet mellan olika organisationer, för arbetet med att främja biologisk mångfald på europeisk nivå.

ÖSP efterlyser en bättre fungerande livsmedelsmarknad

Österbottens svenska producentförbund efterlyser i ett uttalande från sitt vårmöte en bättre fungerande livsmedelsmarknad.

SLC - Vmote5 Apr24 Ct
Långgård: Handeln tar inte ansvar för inhemsk livsmedelsproduktion

I en omvärld präglad av krig och konflikter är det viktigt med trygghet. Något som bidrar till den är landets livsmedelsförsörjning. Men jordbrukarnas ekonomi försämras medan handeln fortsätter öka sina vinster. Handeln är inte med och tar ansvar för den inhemska livsmedelsproduktionen. Det konstaterade Tomas Långgård, ordförande för ÖSP, när han välkomnade deltagarna till förbundets vårmöte i Vörå i måndags.

SLC - Varm19 Apr24 Ct
Oklarheter med förordningar dryftades på ÖSP:s vårmöte

Nästa år har Finland varit EU-medlem i trettio år. Under den tiden har mycket hänt inom jordbruket. Gårdarna blir färre och större, byråkratin har ökat och importerade livsmedel fyller hyllorna. En del förordningar ställer också till det, konstaterades på ÖSP:s vårmöte.

SLC - Vmote14 Apr24 Ct
ProAgria betonar vikten av framtidstro – trots tufft läge

Trots utmaningarna är det viktigt att det österbottniska jordbruket andas framtidstro. Genom samarbete – som alltid varit starkt i Österbotten – kan utvecklingen fortsätta. Det sa Meira-Pia Lohiluoma på ÖSP:s vårmöte.

SLC - Vmote8 Apr24 Ct
Eklund och Westbergs premierades på ÖSP:s vårmöte

Bengt Eklund, jordbrukare från Närpes, har förlänats av republikens president förtjänstkorset av Finlands Lejons orden. Han fick ta emot förtjänsttecknet på ÖSP:s vårmöte. Till årets kvalitetsproducent har utsetts Westbergs Handelsträdgårds Öb.

Nya jordbrukare

I denna spalt presenteras nya jordbrukare som börjat sin lantbrukarbana det senaste året. Nya jordbrukare inom SLC erhåller en rad med välkomstförmåner.

SLC - Slc Fullm 1 Presidiet
SLC: Hela livsmedelssektorn måste agera och gå bakom tillväxtprogrammet för livsmedelsbranschen

Regeringens satsningar på det som kallas för tillväxtprogrammet för livsmedelsbranschen behövs men räcker inte. Hela sektorn måste agera för samma mål för att jordbrukets lönsamhetsutmaningar inte ska riskera den finska livsmedelsproduktionen. Det här framkom på SLC:s fullmäktigemöte i Helsingfors på onsdagen.

SLC - Slc Fullm 4 Anders Portin
Portin på fullmäktigemötet: Skogsärendena är i dagsläget starkt EU-relaterade

Under SLC:s fullmäktigemöte redogjorde SLC:s skogsombudsman Anders Portin för de viktigaste skogliga ärendena.

SLC - Slc Fullm 9 Pekka Pesonen
Ministeriets nya kanslichef Pekka Pesonen utlovar reform

Under SLC:s fullmäktigemöte höll jord- och skogsbruksministeriets nya kanslichef Pekka Pesonen ett anförande om jordbrukets framtidsutsikter i Finland och Europa ur myndighetsperspektiv. Det var främst EU-politiken, livsmedelskedjan och stödutbetalningarna som låg på agendan.

SLC - Thomas Lindroth
Odlarna måste få en rättvis position i livsmedelskedjan

SLC Åbolands ordförande Thomas Lindroth lyfte fram odlarnas ställning på marknaden i sitt öppningstal vid producentförbundets vårmöte som ordnades i Reso förra veckan.