SLC - Virkeshandel Ct
Lugnare virkeshandel att vänta

Virkeshandeln har varit livlig under senaste åren. Men nu kommer tecken på att en avmattning kan ske.

SLC - Blandskog Jb
Blandskogar kan ge mer – men det gäller att blanda rätt

Blandskogar kan ge bättre trädtillväxt, mer biologisk mångfald, mer bär och vilt samt ett rikare friluftsliv. Men vilka trädslag ska man blanda?

SLC - Granbarkborre Webben
Håll koll på granbarkborren i vår och sommar!

På grund av fjolårets varma och torra förhållanden har granbarkborren goda förutsättningar för nästa säsong. I vår och sommar lönar det sig att göra två ordentliga granskningsrundor i skogen, i synnerhet om det igen blir varmt under våren och sommaren. Ove Simosas vid Södra skogsreviret påminner att det lönar sig att samla ihop vindfällen.

SLC - Beskogning
Minskad avskogning kan hjälpa Finland nå klimatmål

Markanvändningssektorns klimatmål uppnås bäst genom att man begränsar avskogningen. I klartext innebär det att röjningen av skog för markanvändning upphör, framför allt på torvmarker. Det är också motiverat att öka beskogningen. Det här kommer fram i Naturresursinstitutets färska undersökning, det så kallade MISA-projektet.

SLC - Vilt 3 Webb
Viltet vinner terräng

Viltkött ligger i tiden. Om det vittnar aktuella projekt och kurser och också den stora uppslutningen till evenemanget ”Mellan skottet och tallriken”, som ordnades på Axxell i Karis.

SLC - Skogsbr Vinterd1
Skogen har en central roll i samhällets ökande hållbarhet

Hillevi Eriksson, specialist vid Skogsstyrelsen i Sverige, påpekade på skogsbrukets vinterdagar i Vanda att ett hållbart skogsbruk är en förutsättning för ett hållbart samhälle.

SLC - Robert Andersson
Robert Andersson är utvecklingschef på Södra Skogsreviret

Robert Andersson är sedan första december 2018 Södra Skogsrevirets utvecklingschef.

6 orsaker att satsa på finländskt skogsbruk

Inför kommande riksdagsval och EU-parlamentsval kommer SLC, takorganisation för både producentorganisationer och skogsvårdsföreningar i Svenskfinland, att lyfta fram skogen som ett valtema.

SLC - Runkovaurio
Drivningskvaliteten vid gallringar förbättrades ifjol

Det varma och regnfattiga vädret underlättade virkesdrivningen under 2018. Vädrets positiva inverkan märktes också i Skogscentralens granskningar. Drivningskvaliteten vid gallringsavverkningar var bättre än året innan.

SLC - Hortilab
Hortilab firade 20 år och höll öppet hus i Närpes

Filip Högnabba, vd för Hortilab, hade fullt upp i tisdags när laboratoriet i Närpes höll öppet hus med anledning av 20-årsjubiléet.

​​Ledare: Växtskyddsexamen via internet?​

Säkerhets- och kemikalieverket Tukes övergår till ett elektroniskt tentamenssystem kunde man läsa nyligen i ett meddelande från verket. Det gäller i första hand sprängmedelssektorn, där Tukes har ordnat behörighetsprov och tentamina i över tjugo år. I höstas genomförde i alla fall Tapio Palvelut Oy i samarbete med Tukes, Maskinföretagarnas förbund, föreningen Skogsindustrin, jord- och skogsbruksministeriet samt föreningen Metsäkoulutus ett pilotprojekt med tentamen via internet för växtskyddsexamen i skogsvård. Också möjligheten att genomföra växtskyddsexamen via internet kommer också allt närmare.

SLC - Geeneration3
ÖSP-kurs: Planera generationsväxlingen i tid

Börja planera i tid och ha en klar målbild. Det är det första steget inför en generationsväxling. Förra veckan hölls kurser i Österbotten och deltagarantalet var som vanligt stort. Håkan, Marianne och Filip Dahlin var några av de som deltog.