Jordbruk Skogsbruk SLC

ÅPF kallar markägare
till möte om vattenskydd

Ålands landskapsregering planerar skyddszoner och strängare föreskrifter om markanvändningen runt åländska dricksvattentäkter. Därför kallar Ålands Producentförbund markägare och ”brukare” runt alla nuvarande råvattentäkter till ett informations- och diskussionsmöte onsdagen den 23 oktober kl.19 i Ålands Landsbygdscentrums lokaler.

– Syftet är i första hand att göra markägarna medvetna om vad som är på gång, förklarar ÅPF:s vd Henry Lindström.

Bakgrunden är att landskapsregeringens miljöbyrå inom oktober månad vill ha ÅPF:s syn på ett förslag om ”allmänna föreskrifter för dricksvattentäkter”.

Förslaget medför inskränkningar i möjligheterna att bruka mark runt Ålands Vattens råvattentäkter Dalkarby träsk, Långsjön och Markusbölefjärden, men Lindström räknar med att motsvarande skyddsbestämmelser i förlängningen blir aktuella för alla Ålands råvattentäkter. Då handlar det om Bocknäs Vattens vattentäkter Toböle träsk, Oppsjön på Kökar samt Borgsjön och Gröndals träsk.

Ännu oklart hur många som berörs

Henry Lindström har ännu ingen uppfattning om hur många markägare och ÅPF-medlemmar som berörs av de nya vattenskyddsplanerna.

– De kartor som bifogats är inte heller tillräckligt tydliga för att man exakt ska kunna se vilka markområden det handlar om.

Lindströms uppfattning är att informationen om de planerade skyddsföreskrifterna endast sänts till vattenbolag och vissa organisationer, men däremot inte till enskilda vattenägare.

Han påpekar också att landskapsregeringen och Ålands Vatten Ab redan tidigare gjort upp planer för strängare vattenskydd för enskilda markägare runt bolagets råvattentäkter Långsjön och Markusbölefjärden.

– Men också där är det fortfarande ganska oklart, eftersom man inte erbjudit markägarna vettiga ersättningar, säger Lindström.