Mg 7765
Anders Norrback blev medlem i den parlamentariska arbetsgruppen för glest bebodda områden, efter att han invaldes i riksdagen i våras.
Jordbruk Skogsbruk Landsbygdsnäringar Livet på landet

Många viktiga förslag
i glesbygdsrapport

Hela rapporten är viktig, men det finns en del förslag som har speciell betydelse för Svenskfinland. Det anser riksdagsledamoten Anders Norrback om slutrapporten från den parlamentariska arbetsgruppen för glest bebodda områden. Han har representerat SFP i arbetsgruppen efter att han blev invald i riksdagen.

– Bland de viktiga frågorna för Svenskfinland vill jag bland annat framhålla skärgårdstrafiken och postutdelningen, säger Anders Norrback.

Arbetsgruppen föreslår således att trafiken med förbindelsebåt i skärgården hålls avgiftsfri och att hemtransport ska ingå i postavgiften om det finns mer än 20 kilometer till mottagarens närmaste postserviceställe.

Gruppen föreslår också att det ska finnas paketautomattjänst i kommuncentran i glest bebodda områden.

Anders Norrback vill även fästa uppmärksamhet vid gruppens förslag om att främja gårdarnas produktion av biogas. Gruppen föreslår dessutom att gårdarna ska få bättre möjlighet att sälja biogas för trafikändamål.

– Biogas är en framtidssatsning för landsbygden försäkrar han.

– Det är viktigt att vi hittar lösningar med en energiförsörjning som baserar sig på förnybara och klimatsmarta källor, och där också djurhållningen är en del. I synnerhet där kommer biogasen till sin rätt. Finansieringen måste dock fördelas vettigt så att små lokala eller regionala enheter får en chans att utvecklas där djurgårdarna finns. Genom att utveckla biogas av stallgödsel minskar man också på mängden och därmed bristen på spridningsareal för djurgårdarna.

Distansjobb och utlokalisering ska främjas

Vidare vill Anders Norrback framhålla gruppens förslag om att främja möjligheterna att distansjobba och utlokalisera statlig verksamhet till andra orter än huvudstadsregionen. Det bör också vara möjligt för statligt anställda att jobba oberoende av ort eller röra sig mellan flera enheter.

I sin rapport har gruppen beaktat att de språkliga rättigheterna ska vara tryggade.

– Det är ett av de förslag jag själv hann vara med om att påverka, säger han. Vi har talat om det här länge och visst fungerar det i någon utsträckning, men det är viktigt att man faktiskt utreder det. Vi betonar att det ska handla om tjänster där tjänstemännen är i kontakt med medborgarna och där också svenskans ställning garanteras.

Det här förslaget är ett av de relativt få som inte tas upp i regeringsprogrammet.

– Det beror antagligen på att det var ett nytt förslag i gruppen, vi behandlade det först efter att regeringsprogrammet var spikat, säger Anders Norrback. Många av de förslag som gruppen kommer med har dock beaktats i regeringsprogrammet, men så var de ju kända när vi förhandlade om programmet i somras.

Offentlig upphandling har gått framåt, men …

Bland gruppens förslag återfinnas också att kommunerna och landskapen borde beakta närmat och lokal energi i sin upphandling.

Enligt Anders Norrback har den offentliga upphandlingen av livsmedel gått framåt, sedan staten kom med sina rekommendationer och upphandlingslagen ändrades.

– Den här frågan var bland dem som den tidigare riksdagsledamoten Mats Nylund jobbade hårt för, säger han. Dubbelmoralen är dock fortfarande besvärlig. Också inom den offentliga sektorn köper vi fortfarande varor som producerats på ett sätt vi aldrig skulle tillåta i Finland.

I gruppens förslag ingår även att kommuner och landskap bör satsa på bygge i trä när det gäller deras egna byggprojekt.

– Vi har en så fin naturresurs i vårt stora skogsland att vi ska använda mycket mer trä i vårt byggande.

Anders Norrback vill ännu framhålla jord- och skogsbrukets betydelse för landsbygden.

– Det är klart att också andra sektorer är viktiga, men om möjligheterna att idka primärproduktion, till exempel djurhållningen, kringskärs, så blir det betydligt svårare att hålla landsbygdens levande, säger han. Bara för att ta ett exempel så skulle många vägar vara oplogade på vintern om det inte vore för mjölkbilen eller foderbilen.

Bland de föreslagna åtgärderna i rapporten återfinns vidare ett program för att minska reparationsskulden för de allmänna vägarna. Programmet bör enligt arbetsgruppen gälla också det lägre vägnätet. Intervallerna för förnyelse av vägbeläggning på förbindelsevägar bör enligt gruppen halveras från 50 till 25 år. Dessutom bör finansieringen av vägunderhållet höjas med 20 procent jämfört med nuläget som en följd av klimatuppvärmningen.

Gruppen föreslår också ett försök, där man kan bevilja körkort till 16-18-åringar och äldre människor i glest bebodda områden. Om det här finns ingen skrivning i regeringsprogrammet.

20 megabit minimi

Vidare föreslår gruppen en minimikapacitet för överflyttning av allmän serviceinformation på 20 megabit i sekunden senast 2025. Det heter att ett snabbt bredband på minst 100 megabit, som också garanterar att 5G fungerar, är en del av infrastrukturen i framtiden.

Vidare är gruppen inne på att riskerna för anställda eller arbetssökande att etablera sig som företagare bör minskas, till exempel genom att anpassa den sociala tryggheten, löneinkomster och företagarinkomster till en helhetsinkomst.

Viktigt för jordbruksnäringen är gruppens förslag om att inkomstkravet på 25.000 euro årligen för att få fullt startstöd vid generationsväxlingar sänks. Dessutom vill gruppen att också övriga företagarinkomster än inkomsten från jordbruket ska kunna räknas in i beloppet.

Ett annat intressant förslag är att det ska bli lättare för organisationer inom glest bebodda områden att anställa personal.

Gruppens förslag om att gårdarna inte ska påföras skyldigheter som leder till nya kostnader utan kompensation finns inte inskrivet i det nuvarande regeringsprogrammet men nog i det tidigare.

Det var i oktober för två år sedan som statsrådet tillsatte den parlamentariska arbetsgruppen för glest bebodda områden för att förbättra glesbygdens möjligheter. Alla riksdagspartier har varit representerade, medan jord- och skogsbruksministeriet, finansministeriet samt handels- och industriministeriet har varit med som sakkunniga.

– Jag tycker det är en bra rapport, och jag är nöjd med innehållet, säger Anders Norrback.

Han är också glad över att många av rapportens förslag är med i regeringsprogrammet.

– Jobbet stannar emellertid inte här. När vi överräckte rapporten, lovade jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (cent), att det blir en fortsättning.

Vidare vill Anders Norrback framhålla att andan i gruppen var god.

– Det är klart att åsikterna var olika men det fanns en uppenbar strävan att nå ett gemensamt mål.

Det tolkar han som en gemensam vilja att satsa på landsbygden.