Jordbruk Skogsbruk Landsbygdsnäringar Livet på landet

Banklandskapet i Åboland
och skärgården ritas om

Aktia meddelade i början av veckan att man som ett resultat av sina samarbetsförhandlingar slår samman 18 kontor runt om i Svenskfinland. Från en del orter försvinner bankkontoren helt och hållet. I Åboland berörs kontoren på Houtskär, Nagu, Korpo och Kimitoön.

Samtidigt finns det ändå banker i regionen som simmar motströms och satsar på närvaro och kunnande inom jord- och skogsbruksbranschen.

Nagu Andelsbank har redan öppnat ett kontor på Houtskär berättar Alice Björklöf, VD vid Nagu Andelsbank.

– Kontoret fungerar nu i början i tillfälliga utrymmen, men så småningom får vi våra permanenta utrymmen klara i företagarhuset i Näsby. Minst en dag i veckan kommer vi att ha öppet där, säger hon.

Andelsbankens nya kontor är en direkt reaktion på att Aktia lämnar Houtskär. Banken har sedan tidigare servicepunkter på ”utöarna” Korpo och Iniö.

– Vi insåg i somras att Aktia drar in sina kassatjänster på Houtskär och då tyckte vi att vi kan erbjuda sådana där. Det är långt till Houtskär, men minst lika långt därifrån. Expansion i sig är inte vårt mål, utan att betjäna kunderna här i skärgården. Vi betjänar gärna också andra kunder, men det är här i skärgården vi är verksamma och därför är kunderna här särskilt viktiga för oss, säger hon.

Björklöf uppmanar alla att kräva service och säger att man inte ska behöva fungera som sin egen banktjänsteman. Avslutningsvis påpekar hon också att OP-gruppen har ett brett kunnande i jord- och skogsbruksfrågor.

Kunnande inom jord- och skogsbruk

Somero Sparbank, som hör till Sparbanksgruppen, meddelade förra veckan att man öppnar ett nytt verksamhetsställe på Kimitoön i januari 2020. Banken, som redan från tidigare har ett kontor i Bjärnå, meddelar att Kimitokontoret kommer att vara öppet alla vardagar och betjäna både på svenska och finska.

Till tjänsteutbudet vid Kimitokontoret hör sparande och placering, finansiering, juridiska tjänster samt experttjänster för företags- och lantbrukskunder. Banken har långa anor inom jord- och skogsbruk.

– Vi förhåller oss positivt och förstående till jordbruk och lever med i odlarens vardag. Vår bank har satsat särskilt mycket på kunnande inom finansiering för jord- och skogsbruksbranschen. Hittills har vi en jord- och skogsbruksexpert vid varje kontor, säger Teemu Laitakoski, expert inom jord- och skogsbruksfinansiering vid Somero Sparbank.

Banken är bland de största bankerna inom jord- och skogbruksfinansiering i Sparbanksgruppen. Kimitokontoret kommer att verka i LokalTapiolas övre våning i Villa Lande.

– Vi försöker vara lättillgängliga och snabba. Man kan vara i kontakt med sin kundansvariga och alla medarbetare går att nå via deras egna direkttelefonnummer som finns på vår webbplats. Det att till exempel finansieringsbesluten fattas på lokal nivå gör att vi kan vara betydligt snabbare och flexibla än en större koncern, säger Laitakoski.