Waldbrand Loeschhubschrauber Feuerwehr Ub
Varje skogsbrand kan snabbt utvecklas till en katastrof. EU-kommissionen varnar för fler svåra skogsbränder då klimatet blir hetare. FOTO: Bundespolizeidirektion Berlin
Skogsbruk EU

Ovanligt många EU-länder
drabbas av skogsbränder

Förra året förstördes nästan 178.000 hektar skog och mark i EU av bränder. Skogsbränderna var till sin utbredning mindre än vanligt, men i stället drabbades fler länder än tidigare år. Det framgår av en färsk EU-rapport.

Ändrade väderförhållanden i samband med klimatförändringar ökar risken för skogsbränder i hela världen, noterar EU-kommissionen som hänvisar till information från EU:s gemensamma forskningscentrum.

Enligt rapporten måste EU stärka insatserna för att göra skogarna mer motståndskraftiga mot ett varmare och torrare klimat. Skyddet av skogarna är centralt för att bevara den biologiska mångfalden och människornas livskvalitet.

EU-rapporten noterar att brandsäsongen detta år började ovanligt tidigt på grund av torka, starka vindar och och höga temperaturer. Redan i mars 2019 var antalet bränder högre än årsmedeltalet för de senaste tio åren.

Svåraste bränderna förstörde skog i Sverige

Under fjolåret året fastställde det europeiska informationssystemet för skogsbränder flest skogsbränder på 30 hektar eller mer i Italien (147 bränder på 14.649 hektar) och Spanien (104 bränder på 12.793 hektar).

I Portugal noterades 86 bränder på 37.357 hektar, i Storbritannien 79 bränder på 18.032 hektar och i Sverige med 74 bränder på 21.605 hektar. Sverige upplevde sin svåraste brandsäsong sedan EU-rapporteringen började.

Den totala brandarealen på 21.605 hektar i Sverige var den näst högsta i EU. Det är ovanligt att ett nordligt land hamnar så högt upp på listan, noterar kommissionen. Den största brandhärjade arealen noterades återigen för Portugal.

Känsliga ekosystem inom Natura 2000-områden drabbades av bränder på en sammanlagd EU-yta av 50.000 hektar. Det motsvarar 36 procent av den totala brandarealen i EU under under fjolåret.

Temperaturerna i centrala och norra Europa låg över genomsnittet under större delen av sommaren. Den starka hettan bidrog till att skogsbränder uppstod och spred sig, med stora ekonomiska och miljömässiga förluster som följd.

Bygger upp flotta för flygbekämpning

EU:s civilskyddsmekanism alarmerades fem gånger under året för att bistå med släckningen av skogsbränder i Sverige, Grekland, Lettland och Portugal. Totalt mobiliserades 15 flygplan, 6 helikoptrar och över 400 brandmän.

EU bidrog med 1,6 miljoner euro i transportkostnader för att sända stöd till de drabbade länderna. På begäran av medlemsländerna sände satellitsystemet Copernicus 139 satellitbilder som åskådliggjorde brändernas omfattning.

I mars 2019 uppgraderade EU sin civilskyddsmekanism rescEU för att förbättra katastrofskyddet. EU ställde då upp en flygplansflotta för brandbekämpning som redan har hunnit sättas in två gånger mot skogsbränder i Grekland och Libanon.

I juli efterlyste EU-kommissionen större resurser mot avskogning och skogsförstörelse. Det europeiska informationssystemet för skogsbränder ska snart också utvecklas till ett verktyg för övervakning av skogsbränder på global nivå.