Jordbruk Skogsbruk

Poststrejkens inverkan
på Lantmäteriverkets tjänster

Poststrejken kan försena ankomsten av ansökningar och tilläggsutredningar som kunder skickat per post till Lantmäteriverket. Lantmäteriverket rekommenderar att särskilt brådskande ansökningar skickas per e-post eller via Lantmäteriverkets e-tjänst.

Poststrejken fördröjer ankomsten av sammanträdeskallelser som Lantmäteriverket skickat per post. Med tanke på kundernas rättsskydd är det viktigt att information om lantmäteriförrättningar når kunderna.

Lantmäteriverket tar detta i beaktande i sin verksamhet. Utgångspunkten är att en lantmäteriförrättning inte kan verkställas, om man vet att kallelsebreven inte nått fram till sakägarna.

De kunder som tagit i bruk statsförvaltningens gemensamma tjänst Suomi.fi-meddelanden får brev och handlingar som Lantmäteriverket skickat i sina Suomi.fi-meddelanden precis som vanligt genast efter att de skickats.

Lantmäteriverket rekommenderar att man skickar förrättningsansökningar via e-tjänsten. I e-tjänsten loggar du in med nätbankkoder eller mobilcertifikat. Man kan också lämna in ansökningar vid Lantmäteriverkets serviceställen.

Leveranstiden för lagfartsansökningar och ansökningar om överföring av arrenderätt är 6 månader efter överlåtelsen av fastigheten. En ansökan som skickats för sent leder till en förhöjd överlåtelseskatt.

Under perioden 8-24.11 beviljas en tilläggstid på 14 dygn för Lantmäteriverkets fakturor. Den extra betalningstiden har beaktats i fakturornas förfallodagar.