”Justerad” marginal för stormskadat virke

Åländska virkesinköparen Kennet Berndtssons entreprenörer har hittills drivit ut ca 10.000 kubikmeter stormskadat virke ur de åländska skogarna för leverans till Stora Ensos anläggningar i sydöstra Finland.

Stopp för åländska stormförsäkringar

Efter stormen Alfridas våldsamma framfart i de åländska skogarna den 2 januari har Ålands ömsesidiga försäkringsbolag stoppat försäljningen av nya försäkringar som ersätter stormskador.

Brysselkontoret: Rösta rätt, räkna rätt

För finländska jord- och skogsbrukets del inträffar både riksdagsvalet och europaparlamentsvalet under en kritisk tidpunkt eftersom riktlinjerna för den kommande gemensamma lantbrukspolitiken sannolikt fastställs under den kommande valperioden, konstaterar SLC:s ungdomsombudsman Annika Öhberg.

Brister upptäckta i hållfastsorterat konstruktionsvirke

Säkerhets- och kemikalieverkets (Tukes) tester har avslöjat brister i hållfastsorterat konstruktionsvirke. Två tillverkares produkter meddelades försäljningsförbud och en tillverkare meddelades uppmaning att avhjälpa brister.

SLC - Img 7832
Åkerköpen i söder och väster höjde medianpriset

Medianpriset för åkermark steg med 5 procent jämfört med år 2017, framgår det av Lantmäteriverkets sammanställning.

SLC - Kolumn Nystrand Webben
Kommentaren: Fjortonde april är viktigt också för skogsbruket

Skogsägarna har en verkligt god orsak att rösta i vårens val och se till att det behövliga praktiska skogskunnandet finns i Finlands riksdag också i framtiden, skriver Håkan Nystrand i sin kolumn.

SLC - Drivning6 Webben
Perfekta drivningsförhållanden gläder skogsvårdsföreningen

Det kalla vädret välkomnas av alla inom skogsbranschen. Drivningsförhållandena är goda och det går att utföra arbeten också på torvmarker.

SLC - Kimito B Webben
Skogsreviret öppnade dörrarna för Kimitonejdens skogsägare

Skogsvårdsföreningen Södra skogsreviret har tagit vid där Kimitonejdens skogsvårdsförening slutade. Revirets verksamhet på Kimitoön inleddes i början av året.

SLC - Portin Webben
Samhällsplanering och ökad förståelse för skogsbruket viktiga frågor för SLC:s nya skogsombudsman

Forstmästare Anders Portin börjar som SLC:s skogsombudsman i april. På agendan står bland annat samhällsplaneringen samt att öka allmänhetens förståelse för hållbart skogsbruk.

SLC - Rotkapare 1 Webben
Rotkaparen Roger rensar efter ”röjarstormen”

Roger Vestling går rent bokstavligt till roten med det onda efter stormen Alfrida som ”röjde” katastrofalt i de åländska skogarna. Med sina två motorsågar kapar han loss tusentals stammar från rotvältorna så att skogsmaskinerna behändigare och snabbare kan kapa stockarna till timmer eller massaved.

SLC - Godbyrekord 1 B Webben
Åländsk virkesmottagning slår alla rekord

Skogsfolket på Åland har de senaste veckorna jobbat hårt med att röja upp efter nyårsstormen Alfridas (Aapelis) katastrofala härjningar. Förra veckan tog Ålands Skogsindustriers sågverk i Godby emot över 7.000 kubikmeter virke medan det under normalveckor legat på 5.000 kubik.

SLC - Utbrand
Många skogsfackmän känner sig utarbetade

Enligt METO – Skogsbranchens Experter – upplever många skogsfackmän ett högt arbetstryck. Att så är fallet intygar skogsvårdsinstruktör Kim Back. Enligt honom har situationen varit prekär i flera år. Många darrar på ribban till utbrändhet, säger han.