Tillagsbudget
150 miljoner euro satsas på infrastruktur till bioproduktfabriken i Kemi och så kallade gröna investeringar stöds genom att utöka den förhållandevis nya klimatfonden med 300 miljoner euro.
Jordbruk Skogsbruk

Historiskt stor tilläggsbudget
på 5,5 miljarder euro

På tisdagen offentliggjorde regeringen Finlands genom tiderna största tilläggsbudget på 5,5 miljarder euro. Jord- och skogsbruket har en rätt så undanskymd roll i fördelningen av budgetanslagen, men några ljusglimtar för branschen ryms där ändå med.

Tilläggsbudgeten på 5,5 miljarder euro innebär att staten tar på sig en skuld på 18,8 miljarder.

– Det här är en engångshändelse. Vi har hittills klarat av situationen bra. Ingen vet om coronaepidemin får en andra våg här i landet, men det är viktigt att vi kan öppna upp Finland så att vi inte får en svårare ekonomisk situation, säger statsminister Sanna Marin (Sdp).

Staten stöder kommunerna med 1,4 miljarder euro eftersom kommunerna gått minste om skatteintäkter. Landskapet Åland kommer också att kompenseras för sina kostnader under krisen.

Medlen till kommunerna gäller närmast social- och hälsovård samt utbildning. Man vill underlätta den svåra ekonomiska situationen för kommunerna.

– Hela Finland ska komma igång samtidigt. Den kommunala ekonomin ska stödas så att basservicen fungerar, säger finansminister Katri Kulmuni (C).

Anslag till Makera och METSO

Regeringen vill med stimulanspaketet öka efterfrågan, förbättra Finlands långsiktiga tillväxtutsikter, bekämpa klimatförändringen och främja biologisk mångfald samt stärka våra resurser, krishanteringsförmåga, självförsörjningsgrad och kunskapsbas.

För jord- och skogsbruksbranschen kan noteras att gårdsbrukets utvecklingsfond Makera kapitaliseras med 70 miljoner euro och att 150 miljoner euro satsas på att bygga infrastruktur till Metsä Groups planerade bioproduktfabrik i Kemi.

Vidare kan noteras att så kallade gröna investeringar stöds genom att utöka den förhållandevis nya klimatfonden. Det här med 300 miljoner euro. Klimatfonden skapades i samband med regeringsbildningen förra våren.

METSO-programmet för frivilligt skogsskydd får 20 miljoner euro. Forststyrelsen tilldelas 10 miljoner till grönområden och skogsskydd. Olika större energiprojekt får 20 miljoner euro.

Regeringen investerar i det här sammanhanget rätt kraftigt i infrastruktur för trafik. 450 miljoner euro för trafiklederna, 750 miljoner euro för spårtrafiken och 100 miljoner euro till kollektivtrafiken. Dessutom ska järnvägsförbindelser elektrifieras.