Virkesutbudet fortsatte öka i Österbotten under början av året

Under början av året skedde en tudelning gällande virkesutbud per virkesslag. Utbudet av stock minskade klart i alla landskap förutom Österbotten. Utbudet av massaved ökade i sin tur i de flesta landskap, uppger Finlands skogscentral.

SLC - Okra 7
Norska Vepak putsar och packar vedklabbar automatiskt

För första gången visas norska vedpackarmaskinen Vepak fram på Okramässan i Oripää. Det är Resoföretaget Heinilä Oy som marknadsför maskinen i Finland, och som ställer ut den på Okra.

SLC - Okra 1
Okramässan i full gång

Okramässan i Oripää öppnade den här veckans onsdag och pågår ännu torsdag, fredag och lördag klockan 9-17.

Nya märken i Lantmännen Agros sortiment

Lantmännen Agro har tagit in nya vagnar och lastare i sitt sortiment.

SLC - Skardgardavverkning
Skärgårdsavverkningar pågår i Österbotten

Sommarens skärgårdsavverkningar i skogsvårdsföreningens regi har inletts och i sommar gallras skog på Trutören i Malax och Harvungön i Korsnäs.

SLC - Img 20190630 084213
Röd tallstekel härjar i Österbotten

I år har massangrepp av röd tallstekel observerats i de österbottniska landskapen. Det är mest inåt i landet, till exempel från Karleby åt Kaustbyhållet, men otyget härjar också på flera håll inom Skogsvårdsföreningen Österbottens område.

SLC - P034522008401 787058
Finland kan få stressigt som EU:s ordförandeland

Finland har från början av juli avlöst Rumänien som ordförandeland för EU. Det blir en ovanligt bråd period med många tunga frågor som pockar på en lösning. EU:s långtidsbudget, CAP-reformen och Brexit är bara några exempel.

Nu kan skogsforskare söka om projektpengar

Samarbetet mellan Finland och Sverige om forskning i skogsfrågor ska stärkas och utvecklas. Det är båda länderna överens om och därför öppnas nu en ansökan om forskningsmedel på sammanlagt 40 miljoner svenska kronor – närmare 3,8 miljoner euro – inom projektet Tandem Forest Values.

SLC - Ekocert Skog 2
Nu kan du anmäla din skog som ekologiskt uppsamlingsområde

Skogsägare kan nu i Skogscentralens webbtjänst minskog.fi anmäla sin skogsfastighet som område för ekologisk uppsamling av naturprodukter.

SLC - Yara Timo Rasanen
Yara aviserar prishöjningar

Våra priser stiger, men vår prissättning gäller naturligtvis den vara vi säljer till handeln, understryker kommersiella direktören för Yara Finland Timo Räsänen.

Kom med på SLC Nylands medlemsresa 23-25.7

Ännu är det möjligt att anmäla sig till SLC Nylands medlemsresa till Österbotten och Närpes.

Säkkinen, Haapaniemi och Kimmo blir minister Leppäs specialmedarbetare

Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä har utsett Teppo Säkkinen, Satu Haapaniemi och Annukka Kimmo till sina specialmedarbetare, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.