Sommaravverkning 2 Webben
För dagens maskiner gäller det att göra väl tilltagna och breda körstråk, säger maskinförare Mikko Kolin. Eftersom förhållandena i terrängen kan vara mjuka risar man körstråken i skogen.
Skogsbruk

Branschen lär sig hantera
också dåliga skogsvintrar

På grund av den exceptionellt milda vintern har man i södra Finland varit tvungen att skjuta upp ungefär hälften av vinterns avverkningar. En stor del försöker man nu förverkliga under våren och sommaren, men det här kräver torra förhållanden och man risar körstråken.

Vinterns drivningsförhållanden har varit dåliga och nu försöker aktörerna febrilt hitta andra lösningar. I Saxby i Borgå har Södra skogsreviret en större avverkning med många olika figurer. En del sköts som slutavverkning, andra som första och andra gallring.

Revirinstruktör Ove Simosas säger att man efter bästa förmåga nu försöker sköta de avverkningar som borde ha gjorts i vintras.

– Ungefär hälften klarar vi av under våren och sommaren, medan hälften står över till nästa vinter. En del objekt är förstås sådana som inte går att sköta på sommaren. Men just den här stämplingen går bra att sköta, i synnerhet med skickliga entreprenörer. Det här är fråga om en stor stämpling med östnyländska mått mätt.

Skogsägarna har ändå varit förstående. Många har också självmant ställt in eller skjutit upp avverkningarna.

– Skogsägarna känner till förhållandena i sina egna skogar och därför vidtar de åtgärder, i regel i god tid, säger han.

Sommaravverkning 1 Webben
Ungefär hälften av den senaste vinterns planerade avverkningar vid sydkusten har man varit tvungen att skjuta på framtiden, berättar Södra skogsrevirets revirinstruktör Ove Simosas och maskinentreprenör Robert Finnbäck.

God ekonomi ofta viktigt

Ove Simosas kommer in på hur man prioriterar när man gör olika skogsbruksåtgärder. Det finns olika möjligheter, trots att objekten varierar.

– Skogsägarens vilja och önskemål är förstås det som styr vårt arbete, men de flesta vill nog att det ska finnas en god ekonomi och avkastning med skogsägandet. Men man kan ju vara tvungen att vänta på avkastningen rätt så länge med skog. Några snabba pengar är det ju inte fråga om.

Skogsvårdsföreningen eftersträvar att hålla tillväxten hög i ekonomiskogarna men försöker också möta specialbehov.

– Olika specialobjekt är förstås yrkesmässigt intressanta och ibland har skogsägarna också sådana önskemål. Många vill främst att skogen sköts bra, säger han.

Sommaravverkning 4 Webben
Från Södra skogrevirets stämplingar säljs virket traditionellt till flera olika uppköpare. Den här skogsägaren är ändå Metsäliittomedlem och därför säljs största delen av virket till Metsä Group.

Hanterar också sämre förhållanden

Skogssektorn har hittills klarat den pågående coronakrisen rätt väl. De negativa effekterna av strejken vid årsskiftet och just den dåliga skogsvintern har varit betydligt större.

Robert Finnbäck är entreprenör och kör ut virket från avverkningen.

– Det var en dålig skogsvinter, men vi måste lära oss att leva med dem. Också om det är en bra skogsvinter så är det fråga om ungefär två månader här vid sydkusten. Två månader av tolv, så det är klart att vi måste försöka hantera också sämre förhållanden, säger han.

Nu risar man körstråken så att det ska bära bättre. Dessutom har Finnbäck ett annat slags larvband på sin maskin, ett liknande som grävmaskiner har. Det betyder inte att man kan köra i sämre förhållanden, men där man kör blir det aningen mindre spår i terrängen.

– Det allra viktigaste med skogsarbetena i dag är att samarbetet fungerar genom hela kedjan. Det gäller allt från skogsägaren och planeringen till skördaren och utköraren, säger Finnbäck.

Sommaravverkning 3 Webben
Skogsmaskiner har skogslarvband i skogen vilket gör att de kommer fram också i stenig terräng. Maskinentreprenör Robert Finnbäck har ett annat slags larvband på sin maskin, ett liknande som grävmaskiner har. Det betyder inte att man kan köra i sämre förhållanden, men där man kör blir det aningen mindre spår i terrängen.