Skogsbruk

Metoderna för skogsinventering
blir mer exakta

Finlands skogscentral har inlett en ny inventeringsrunda för skogsdata. Nu ska nästan hela Finlands skogstillgångar karteras med en ny och mer exakt metod inom loppet av sex år. I södra Finlands inleds skogsdatainsamlingen på två områden, i huvudstadsregionen och i trakterna kring Tavastehus och Hattula i Egentliga Tavastland.

Den nya skogsinventeringsrundan ingår i ett nationellt laserskannings- och flygbildsprogram som Lantmäteriverket koordinerar. Inventeringen av skogen bygger fortsättningsvis på laserskanning och flygfotografering från luften och mångsidiga kalkyleringsmetoder. Genom en kombination av det här materialet producerar Skogscentralen mångsidig information om privatskogarna och växtplatser, trädbestånd, skötselbehov och avverkningsmöjligheter i dem.

Laserskanningen ger tredimensionell information om markytan och växtligheten. I det nya programmet har punkttätheten i laserskanningen höjts tiofalt jämfört med tidigare så att den nu är ungefär fem punkter per kvadratmeter. Det betyder att man får mer exakt information om till exempel trädbeståndens struktur. Med den här metoden kommer man också att kunna kartlägga olikåldrig skog och till exempel naturvårdsträd bättre än förr.

Inventeringen har börjat

Inventeringarna har inletts på 18 områden på olika håll i landet nu under våren. I södra Finland inleds nya inventeringar på två områden, i huvudstadsregionen och i trakterna kring Tavastehus och Hattula i Egentliga Tavastland.

I södra Finland färdigställer Skogscentralen som bäst det sista av de inventeringar som påbörjades år 2010, då fjärrinventeringen av skogstillgångarna inleddes. Området som ännu inte är klart omfattar skogsområden i kommunerna Lojo, Högfors, Loppis och Tammela.

Som stöd för fjärranalysen mäter man också beståndsdata på provytor på marken. I de nya provytemätningarna är den största förändringen att beståndsdata på en del av provytorna samlas in från ett större område och att man definierar exakt var varje träd står. På så sätt fås mer och mångsidigare material än tidigare till beståndstolkningen, och informationen blir mer exakt. Den nya metodens provytemätning tas i bruk stegvis ifall resultaten märkbart förbättras med metoden.

Resultat från fjolårets försöksområde med den nya inventeringsmetoden som innefattar skogar i kommunerna Tavastehus, Asikkala och Padasjoki väntas också bli klara under hösten.

Prognoser om skogsarbeten

– Våra skogsrådgivare inleder provytemätningarna i maj och de fortsätter tills snön faller. På provytorna mäts trädens diameter och höjd per trädslag samt utvärderas växtplatsen. Dessutom lokaliseras provytornas mittpunkter exakt. Provytemätningen skadar inte beståndet eller terrängen på provytan, säger skogsdatachef Magnus Nilsson vid Finlands skogscentral.

– Utifrån beståndsuppgifterna gör vi prognoser om vilka skogsvårdsarbeten eller avverkningar som kan vara aktuella i skogarna. När informationen blir noggrannare kan man utveckla ännu bättre tjänster för skogsägarna och skogsbranschens aktörer.

Informationen från inventeringarna som inleds i år blir klar under 2021, och då kommer den att finnas tillgänglig som fastighetsspecifika data i e-tjänsten MinSkog.fi för inloggade skogsägare och på den öppna webbplatsen MinSkog.fi för andra användare. Alla som äger skog i inventeringsområdena meddelas när nya data för deras skog är klara.

Redan nu kan skogsägare kontrollera i karttjänsten för tillgängliga skogsdata vilket år nya data om deras egen skog kommer att finnas tillgängliga. Laserskanningsområdena för olika år finns att se på Lantmäteriverkets sida för upprätthållande av terrängdata.