SLC Nyland: Vi kan avstå fossila bränslen, men inte vår matproduktion!

De gröna näringarna, åkrarna och skogen, är de medel vi har för att binda och ta bort växthusgaser ur atmosfären. I synnerhet våra skogar är betydande kolsänkor konstaterar SLC Nylands höstmöte i ett uttalande.

SLC - Skogsverkstad
Arbetet kring regionala skogsprogrammet i Nyland drog igång

Arbetet med att utforma Nylands skogsprogram inleddes förra veckan med verkstäder som ordnades av Finlands skogscentral. Meningen var att identifiera mål och strategier som är aktuella för just Nylands skogar. Nylands skogsprogram följer riktlinjerna i Finlands nationella skogsstrategi 2025 och programmet ska vara klart i september 2020.

Första träffen om välmående av vilt hålls i Loimaa

Inom projektet ”Hyvinvointia riistasta – Välmående av vilt” ordnas den första gemensamma träffen 21 november, det vill säga på torsdag nästa vecka, för de jaktföreningar som valts ut för att delta som piloter.

Skoglig referensnivå blir klar i december

Naturresursinstitutet uppdaterar som bäst rapporten enligt EU:s LULUCF-förordning som gäller en referensnivå för skogarnas kolsänka, uppger Jord- och skogsbruksministeriet och Naturresursinstitutet i ett gemensamt pressmeddelande.

SLC - Fsa 1
Andelsförbundet firade 100 år

Finlands Svenska Andelsförbund uppmärksammade sin 100-årsdag med ett seminarium på G18 i Helsingfors på Svenska dagen. I dag drivs förbundets verksamhet i nära samarbete med Pellervo Coop Center, med målet inställt på att tillsammans arbeta för hela det kooperativa fältets intressen.

Poststrejkens inverkan på Lantmäteriverkets tjänster

Poststrejken kan försena ankomsten av ansökningar och tilläggsutredningar som kunder skickat per post till Lantmäteriverket. Lantmäteriverket rekommenderar att särskilt brådskande ansökningar skickas per e-post eller via Lantmäteriverkets e-tjänst.

Jussi-Pekka Rantanen blir chef för LPA:s pensionsenhet

Till chef för LPA:s pensionsenhet har utnämnts juris kandidat Jussi-Pekka Rantanen.

SLC - Jakt Jalle Bergkulla
Älgjakten i full gång i Österbotten

I flera år har älgstammen varit för stor i Sydösterbotten. Men en tillräckligt stor licenstilldelning har bidragit till att antalet älgar snart är nere på en acceptabel nivå. Lappfjärds jaktklubb tilldelades 52 licenser i år och jakten har hittills varit lyckad.

SLC - Waldbrand Loeschhubschrauber Feuerwehr Ub
Ovanligt många EU-länder drabbas av skogsbränder

Förra året förstördes nästan 178.000 hektar skog och mark i EU av bränder. Skogsbränderna var till sin utbredning mindre än vanligt, men i stället drabbades fler länder än tidigare år. Det framgår av en färsk EU-rapport.

SLC - Dsc08837 1
SLC-basen motsätter sig ett förbud mot kalhyggen

Uppslutningen var stor med cirka hundra medlemmar på plats när Ålands Skogsvårdsförening nyligen höll höstmöte i Mariehamn med lägesöversikter av SLC:s ordförande Mats Nylund och skogsombudsman Anders Portin.

Banklandskapet i Åboland och skärgården ritas om

Aktia meddelade i början av veckan att man slår samman 18 kontor runt om i Svenskfinland. Från en del orter försvinner bankkontoren helt och hållet. I Åboland berörs kontoren på Houtskär, Nagu, Korpo och Kimitoön. Samtidigt finns det ändå banker i regionen som simmar motströms och satsar på närvaro och kunnande inom jord- och skogsbruksbranschen.

SLC - Stefan Saaristo 1
Stefan Saaristo ny ordförande för Finlands Svenska Andelsförbund

Agrologen och lantbruksföretagaren Stefan Saaristo är ny ordförande för Finlands Svenska Andelsförbund. Saaristo, som verkat som viceordförande sedan 2015, efterträder Lars Björklöf på ordförandeposten. I Pellervodelegationen har han varit medlem sedan 2015.