Frihandelsavtal har gagnat Finland, men mindre än i EU i genomsnitt

Enligt en färsk undersökning har frihandelsavtal haft positiva effekter i EU, men i Finland har de direkta effekterna varit svagare än genomsnittet, meddelar Statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet.

SLC - Lauri Seppanen
Tvångsinlösning av mark torpederar äganderätten

Fallet med gården Saras marker i Käinby i Vanda, som staden nu tvångsinlöser till råmarkspris efter en mångårig tvist, upprör känslorna hos ägarsläkten Sarin i vars släkts ägo marken har varit i mer än 300 år. Både MTK och SLC har stött ägarna under hela processen och fallet har också fått uppmärksamhet i medierna. – Det här är en central markägarfråga som gäller alla medlemmar i MTK och SLC, säger Lauri Seppänen, en av dödsboets representanter och make till en av släktgårdens tre ägare.

Åländska Leader-ledare kan ännu fördela 420.000 euro

På Lokalkraft Leader Ålands höstmöte den 25.11 november valdes tre nya ordföranden för organisationen. Brage Wilhelms är styrelsens ordförande, medan Therese Ling är ordförande för den lokala aktionsgruppen LAG och David Ståhlman ordförande för Fiskets lokala aktionsgrupp FLAG. Alla tre sitter i styrelsen.

SLC - Mats Nylund
SLC:s ordförande är lättad över fortsatt regeringssamarbete

SLC:s ordförande Mats Nylund är lättad över att regeringen fortsätter med samma bas som hittills. Han hoppas regeringspartierna prioriterar regeringsprogrammet.

Medaljregn på självständighetsdagen

President Sauli Niinistö har i egenskap av stormästare för Finlands Vita Ros' och Finlands Lejons ordnar beslutat att till självständighetsdagen 6.12 förläna följande förtjänsttecken åt förtjänta finska medborgare.

Kommentaren: Relevans viktigare än känslor i skogsbruket

Det är bra att man utvärderar och uppdaterar lagstiftningen så att den motsvarar nya förhållanden. Som skogsägare är det ändå bra att vara på vår vakt och bevaka våra intressen, påpekar Micke Godtfredsen i en kommentar till kommande utvärderingar av skogslagstiftningen.

SLC - Skogsfornyelse A
Förnyelseavverkningarna har ökat kännbart under nuvarande skogslagen

Sedan den nuvarande skogslagen trädde i kraft 2014 finns det ett år då förnyelseytorna i anmälningar om användning av skog har minskat, det var 2015. Efter det har de bara ökat, så att vi i fjol anmälde över 200.000 förnyelseavverkningar. Det här berättar servicechefen för finansiering och granskning vid Finlands skogscentral Aki Hostikka under skogsvetenskapsdagen i Helsingfors i november.

SLC - Vatten 1
Skogsbruket belastar vattendrag mera än man trott

Nya beräkningar visar att fosfor- och kvävebelastningen från skogsbruket är större än man trott i förhållande till den naturliga näringsavrinningen från skogar och myrar.

SLC - Dsc01233
Självverksam skogsägare sågindustrins bästa resurs

Efter starkt missnöje från självverksamma skogsägare har Ålands SkogsIndustrier Ab på vissa villkor höjt priset för högkvalitativt leveranstimmer trots en sänkning av priset för rotavverkat virke på grund av marknadsläget.

SLC - B6427480773F04C Org
Multiskador på ungskog i norr oroar i Sverige

Skogsbeståndet i Norrbotten och Västerbotten är utsatt för betydande multiskador och tillväxten är oroande låg. Det visar en inventering som Sveaskog genomfört under 2019 som komplement till Skogsstyrelsens satellitanalys förra året.

SLC - Oppethus 3 A Webben
Metsä Group bjöd medlemmar på rundtur i fabriken i Kaskö

För några veckor sedan bjöd Metsä Group hundra andelsägare på en rundtur i fabriken i Kaskö. Cellulosafabriken använder årligen cirka en miljon kubikmeter massaved. Vi vill öka vår synlighet, säger distriktschef Thomas Sundqvist.

Global osäkerhet påverkar virkeshandeln negativt

För ett år sedan gick virkeshandeln i Finland på högvarv. Men redan på vårvintern i år började det svänga nedåt och det har påverkat stockpriset.