Blyforbud 1 B
Allmänt använda material som ersätter blyhagel är hårda metaller. Hårda metaller kan skada sågblad och förorsaka betydande produktionsstopp.
Skogsbruk Tema

Blyhagelförbudet
oroar sågindustrin

Det kommande blyhagelförbudet har bland jägarna, markägarna och skogsindustrin lyft fram frågan om skottskadat virke. Finlands Sågindustri rf, som representerar över trettio sågar, oroar sig för konsekvenserna av blyförbud i jaktammunition.

Allmänt använda material som ersätter blyhagel är stål, koppar och kopparblandningar, som är hårda metaller. Hårda metaller kan skada sågblad och förorsaka betydande produktionsstopp.

– Sågarna är utrustade med metalldetektorer för att upptäcka partiklar som skadar processen innan stockarna kommer på själva såglinjen. En stock där skadande material upptäcks, är sågoduglig och avlägsnas från linjen. Behandlingen av sågodugliga stockar ökar sågens kostnader. Dessutom innebär det en förlust för virkesförsäljaren, eftersom stocken klassas som vrak och då sjunker priset som betalas för den till en bråkdel, säger Kai Merivuori, föreningens verkställande direktör.

Mjuka material, såsom blyhagel och -kulor, hittas i stockarna, men de stör inte sågningsprocessen.

Forststyrelsen godkänner hårda hagel

Markägaren kan förbjuda användningen av hårda hagel. Så var fallet på statliga jaktmarker, som förvaltas av Forststyrelsen. Men för några år sedan utreddes saken och Forststyrelsen upphävde förbudet.

– För tillfället får man använda hagel av hårda material på Forststyrelsens marker, bekräftar Ahti Putaala, överinspektör.

– Vi ville förekomma blyhagelförbudet genom att utreda hur våra kunder förhåller sig till hårda hagel och beslöt på basen av den utredningen att godkänna hagel av hårda material.

Eftersom det hittills främst använts blyhagel på Forststyrelsens marker, kommer man att följa med vilken inverkan den till följd av blyhagelförbudet ökade användningen av hårda hagel får och om det blir ett problem.

– Jag har inte statistik på hur mycket hagelskadat virke jakt ger upphov till, men särskilt stora mängder är det knappast frågan om. Det är ändå klart att blyhagelförbudet kommer att påverka oss, eftersom en stor del av Forststyrelsens marker är torvmarker som omfattas av blyhagelförbudet.

Det finns andra mjuka hagelmaterial än bly, till exempel tungsten matrix och vismut, men de kostar betydligt mera än för blyhagel.