Innovation Center 1 Webben
Wasa Innovation Center är ett arkitektoniskt dragplåster av ultramodernt slag. Det är fråga om en unik och cirkulärekonomiskt betonad trähussatsning.
Skogsbruk Landsbygdsnäringar Tema

Cirkulärekonomi i
unikt trähuskomplex

Ett modernt och brett koncept som inkluderar hållbarhetstänkande, miljövänlighet, självförsörjning i hög grad och möjligheter att återvända material. Trähuskompelexet Wasa Innovation Center beskrivs som ett unikt byggprojekt.

– Det räcker inte enbart med att resa väggar. Det krävs ett klart bredare koncept, säger företagaren Sture Udd.

Det nya innovationscentret tornar upp sig elegant på innergården vid Bock’s Corner Village i Dragnäsbäck, Vasa. Det speciella och rentav unika är att det nya komplexet är byggt av trä och att man samtidigt satsar på cirkulärekonomiska lösningar.

Wasa Innovation Center började uppföras för tre år sedan. I början av 2020 var centret klart att tas i bruk. Byggnaden har två våningar med en sammanlagd yta på 1.700 kvadratmeter. Räknar man med källarplanet och en takterass ökar arealen till 3.000 kvadratmeter.

Här försiggår olika typer av innovativt arbete samt olika slags möten och tillställningar. Hela 24 arbetsgrupper är knutna till centret och i pandemifria tidevarv rör sig varje vecka upp till 500 andra personer i den här miljön.

Innovation Center 5 Webben
Solcellspaneler på takytor är ett modernt energialternativ som också Wasa Innovation Center har fastnat för.

Så gott som självförsörjande

Komplexet ger allmänt taget ett mångsidigt och brokigt intryck. I bortre änden av centret är en privat barnträdgård med ett tjugotal platser inrättad.

– Det finns flera orsaker till att vi har valt att bygga i trä. Framför allt är det fråga om det överlägset mest hållbara byggalternativet i europeiska sammanhang. Samtidigt är användningen av CLT-trä en optimal lösning i fråga om koldioxidavtryck, säger entreprenören och visionären Sture Udd.

– I fråga om husets energianvändning är det jordvärme som gäller – även för nedkylning av fastigheten sommartid. Huset är så gott som självförsörjande. Vi producerar el med vår lokala solenergipark som består av totalt 2.500 paneler. Ibland kan vi tillverka mat och dryck med hjälp av den tillskottsenergi som vi erhåller, fortsätter Udd.

Innovationscentret är till hundra procent uppfört med inhemska råvaror. Byggnadsvirket härstammar till stor del från skogsområden i Alajärvitrakten.

– En annan sak som är speciell med det här huset är att det saknar isolering. Det är dessutom komponentplanerat. Ingenting i det här huset får gå till spillo. Om till exempel någon trappa byts ut så kommer de gamla delarna att tillvaratas och återanvändas, säger Udd.

Hur har det första året artat sig driftmässigt?

– Det har gått fint och smidigt. Inga tekniska problem eller andra överraskningar har inträffat hittills. En allmän översikt blir aktuell efter fem års användning, säger Udd.

Innovation Center 3 Webben
Utav urskuret väggmaterial har detta bord kunnat tillverkas, berättar Sture Udd under en rundtur i innovationscentret.

Kunde bli en exportartikel som gagnar landsbygden

Wasa Innovation Center är enligt Sture Udd resultatet av ett lyckat samarbete mellan anlitade personer från olika företag. Under LF-intervjun är Udd mån om att betona att det gäller att tänka nytt, mera kreativt och våga röra sig utanför traditionella ramar för att komma någon vart i dagens näringsliv.

Udd strävar primärt efter att hitta modernt gångbara och funktionella helhetslösningar. Oftast är enskilda företag och byråer alltför ensidiga och enögda i sitt agerande, säger han.

Apropå miljövänliga och hållbara trähus finns det enligt Udd en stor potential att utveckla en österbottnisk exportindustri som optimalt kan generera miljardbelopp i framtiden.

– Wasa Innovation Center-projektet är ett helhetspaket som kan profileras som en föregångare. Det handlar om möjligheter att skapa en ny hållbarhetsekonomi som gagnar hela samhället.

– Den nya hållbarhetsekonomin byggs i praktiken upp genom ett samarbete mellan stad och landsbygd. Men själva framställnings- och utvecklingsarbetet bör förläggas till rurala miljöer. På så vis håller man liv i landsbygden mera effektivt. Numera räcker det inte med att bevilja lantbruksstöd. Det måste finnas något mera.

Att sära på stad och landsbygd har varit fatalt för landsbygdens del, anser Udd.

– Bygg ihop ekonomierna istället, så kommer dagens 16-åringar att ha en framtid i byarna.

– Någon elementfabrik i konventionell mening bör det samtidigt inte handla om. Det behövs som sagt ett klart bredare tänkande och exempelvis informationsspridning via lokala skolor. I bästa fall kan man få till stånd en etablering med positiva samhälleliga effekter under femtio år framåt, säger Sture Udd.

Innovation Center 4 Webben
Innovationscentrets bastu är originellt designad. Avdelningen hyrs ibland ut till yttre grupper.