SLC - Vindkkraft2
Markägargrupp förhandlar med flera vindkraftsbolag i Pedersöre

Inte mindre än fyra vindkraftsbolag är intresserade av ett cirka 6.000 hektar stort skogsområde i Purmo i Pedersöre. Kring 250 markägare berörs och de representeras av en grupp på sju personer som ska förhandla med bolagen.

SLC - Agoregl 2
Möjlighet till ägoreglering erbjuds i östra Nyland

Ett trettiotal markägare och jordbrukare från trakten hade samlats på Liljendalgården i Lovisa på tisdagskvällen för att lyssna till Lantmäteriverkets informationstillfälle om ägoreglering.

Insändaren: Elbolaget – monstret som inte bryr sig om människor?

Varför har elbolaget rätt att enligt urgamla lagar använda ”allmänhetens bästa” som vapen och råna människor på deras egendom med vinstglimt i ögonen? Borde man kanske se över lagen på nytt, för den verkar innehålla kryphål och utrymme för tolkning? frågar sig Jenna Perokorpi-Huittinen.

Sandra Bergqvist vill se lösning på chockhöjda fastighetsskatter

Riksdagsledamot Sandra Bergqvist (Sfp) och Ålands riksdagsledamot Mats Löfström lämnade på fredag in ett skriftligt spörsmål till riksdagens talman. I spörsmålet förundrar riksdagsledamöterna sig över skatteförvaltningens förfarande där många bevisligen felaktiga fastighetsskattesedlar skickats ut.

SLC - Juurikaapa Johanna Kleemola
Stubbehandlingen mot rottickan något sämre i år

Rotrötan förstör virke till ett årligt värde av omkring 50 miljoner euro i de inhemska ekonomiskogarna. Finlands skogscentral granskar stubbehandlingens kvalitet. I år har stubbehandlingskvaliteten på de granskade objekten varit något sämre än under tidigare år.

SLC - Eu Journalister1
Västnyländska gårdar fick besök av europeiska lantbruksjournalister

I egenskap av EU:s ordförandeland fick Finland ta emot en grupp europeiska lantbruksjournalister förra veckan. Resan ledde till några av SLC:s gårdar i västra Nyland, från åkrar och kulturlandskap ända ut i skogarna.

SLC - Pefc 1
Skogen får allt större betydelse för en hållbar utveckling

Skogarna och det som de har att erbjuda kommer garanterat att få en allt större betydelse för en hållbar utveckling i framtiden. Det är ordföranden för den finländska PEFC-certifieringen Christina Gestrin som med de orden hälsar deltagarna välkomna på certifieringens 20 års jubileum.

Naturresursinstitutet: Försämrat läge inom skogsindustrin minskar produktions- och avverkningsvolymer

Den försvagade tillväxten i världsekonomin och den avtagande efterfrågan minskar produktions- och exportvolymerna av flera skogsindustriprodukter i år och nästa år. Avverkningsvolymerna av industrivirke minskar också, rotpriserna på råvirke sjunker och rotprisinkomsterna börjar minska efter konjunkturtoppen 2018. Det uppger Naturresursinstitutet i sin konjunkturrapport för skogssektorn 2019-2020.

SLC - 23121211515 Db71B8A0D1 O
Sorktopp väntas i östra och södra Finland

Enligt Naturresursinstitutets uppföljning har sorkcykeln nått en populationstopp i östra Finland, nordligaste Lappland och största delen av södra Finland. I Mellersta Finland och Skogslappland håller sorkpopulationerna på att öka mot en sorktopp nästa år. I Österbotten är sorkpopulationerna mycket små.

Lovisa stad säljer 430 hektar skog och åker

Lovisa stad säljer tretton skogsfastigheter och tre olika åkerområden med en sammanlagd areal på 430 hektar.

SLC - Langhorning 1
Asiatiska långhorningar söks fortfarande i Vanda

Asiatiska långhorningar (Anoplophora glabripennis), som är skadegörare på lövträd, hittades i Kungsbacka i Vanda 2015. Då förstörde Livsmedelssäkerhetsverket (nuvarande Livsmedelsverket) lövträd på området. Sedan dess har inga nya långhorningar hittats, men kontrollen måste fortsätta.

Kandidatnominering pågår för Ålands landsbygdsgala

Den 7 mars 2020 ordnas den tredje åländska Landsbygdsgalan där driftiga företagare premieras. Anmälningstiden går ut den 31 oktober.