Stormpris
Orsaken till att Ålands Skogsindustrier Ab inte garanterar priserna för leveransvirke senare under året är osäkerheten om volymerna och prisnivån på den internationella marknaden.
Skogsbruk Marknad

Osäkerhet kring
åländskt timmerpris

Fredagen den 5 april är sista dagen som Ålands Skogsindustrier Ab betalar sitt garantipris på tall- och grantimmer till självverksamma skogsägare.

– Garantipriset gäller för dem som senast på fredag meddelar oss att de har sitt timmer avverkat och  utkört till bilväg, förklarar bolagets skogschef Oskar Qvarnström.

Garantipriset har varit 46 euro per kubikmeter för gran- och 43 euro för talltimmer.

Orsaken till att skogsföretaget inte garanterar priserna för leveransvirke senare under året är osäkerheten om volymerna och prisnivån på den internationella marknaden.

– Vi måste hinna såga och sälja virket och behöver därför nu få en uppfattning om volymerna.

Tidigarelagt stopp på grund av stormen

Qvarnström påpekar att systemet med garantipriser fram till en viss tidpunkt på året ”alltid har funnits på Åland”. Datumet har i år tidigarelagts med ca tre veckor på grund av de omfattande stormskadorna som medfört en väldig ökning av avverkningsvolymerna.

Ålands Skogsindustrier köper upp timmer av självverksamma skogsägare också efter den 5 april, men ger alltså i dagsläget inget löfte om den kommande prisnivån.

Qvarnström poängterar att de skogsägare som redan har med Ålands Skogsindustrier för avverkning av stormskadade skogspartier inte alls berörs av prisgarantin. Där gäller helt andra priser.

Ålands Skogsvårdsförenings verksamhetsledare Torbjörn Björkman säger sig förstå att garantiprisernas slutdatum måste tidigareläggas, men påpekar att skogsägarna ändå önskar klara besked om prisnivåerna på leveransvirke.

Vid senare leverans av virke rekommenderar han skogsägare att kontakta skogsbolaget för att diskutera villkoren.

– Och vad händer efter sommaren med priserna? Duger timret till sågvara eller blir det bara massaved av de stormfällen som då ännu ligger kvar i skogen? Det finns många frågetecken, tycker Björkman.

Ersättning för högre drivningskostnader

Ålands Ömsesidiga Försäkringsbolags skogsskadevärderare Henrik Beckman konstaterar att Ålands Skogsbolags garantipriser inte har någon betydelse för den ersättning en skogsägare kan få från sin försäkring.

– När vi räknar ut skogens förväntade värde utgår vi från det rotpris som gällde i höstas. Försäkringen gäller tillväxtersättning i gallringsskogar.

Dessutom kan skogsägaren få mellan 3 och 8 euro per kubikmeter på grund av högre kostnader för avverkning och utdrivning av stormskadat virke.

– Men något maxtak för den ersättningen finns egentligen inte utan merkostnader kan ersättas inom rimlighetens gränser, säger Beckman.