Agroforstjubileum0319
Det var fullsatt på Virgin Oil, där festdeltagarna följde med den solenna akten.
Jordbruk Skogsbruk

Agroforst firade
100-årsjubileum

Svenska Studenters Agro-Forst Förening, i folkmun Agroforst, firade sitt hundraårsjubileum med pompa och ståt senaste fredag den 22 mars i Helsingfors. Den solenna akten efterföljdes av festmiddag på Gamla studenthuset.

– Det är en stor ära att som årets ordförande stå här idag och hälsa er välkomna till Agroforsts hundraårsjubileums solenna akt, inledde ordförande Nadia Korkman.

Hon konstaterade att det inte är endast för att föreningen blivit äldre som jubileet firas.

– Vi skulle nog inte stå här om det inte vore på grund av alla de agroforstare som funnits genom tiderna. Sist och slutligen är Agroforst summan av alla de människor som under 100 år varit med och skapat traditioner och en samhörighet som saknar motstycke. År efter år har nya, unga studerande engagerat sig och aktiverat sig, organiserat och planerat evenemang på svenska, sade Korkman.

Agroforst Nadia Korkman1
Ordförande Nadia Korkman höll välkomsttalet under den solenna akten.

Lindström och Jern hedersmedlemmar

Föreningen kallade två nya hedersmedlemmar – Kristina Lindström och Mikael Jern.

– Ni är båda två bemärkta personer inom naturbruket i Finland, sade ålderman John Sumelius.

Han förde fram professor Kristina Lindströms vetenskapliga karriär och beskrev henne som en pionjär inom forskningen i Finland. Han talade också om hennes satsningar på undervisning och hennes pedagogiska meriter.

Agroforst Kristina Lindstrom
Kristina Lindström kallades till hedersmedlem i Agroforst.

Mikael Jern beskrev han som en stark påverkare inom lantbruket i Finland och konstaterade att det behövs mångsidiga talanger för att leda Västankvarn. Sumelius tangerade också Jerns många förtroendeuppdrag bland annat som tidigare styrelseordförande för Agronomförbundet samt de fem åren som chefredaktör för Landsbygdens Folk.

Agroforst Mikael Jern
Mikael Jern kallades till hedersmedlem i Agroforst.

Stora förändringar på hundra år

Kaj Suomela, landskapsdirektör för Österbottens förbund, påminde i sitt festtal om att nationen Finland var endast två år gammal då föreningen grundades.

– De första två åren av självständighet var en kaotisk tid, men den 17.7.2019 stadfästes grundlagen av Mannerheim. I den fastslogs bland annat att Finlands nationalspråk är finska och svenska. Grundlagen har senare visat sig vara mycket lyckad, konstaterade Suomela.

Han tog också en tillbakablick på livsmedelsproduktionen och berättade att en ko för 100 år sedan producerade 1.900 liter mjölk per år.

– Idag är siffran uppe i 8.600 liter per år, det vill säga en fyrdubbling på hundra år.

Han nämnde också skogen som för 100 år sedan bestod av 30 miljoner kubik och i dag är siffran 87 miljoner.

– Men nu står vi igen inför ett brytningsskede i och med klimatfrågan. Vår sektor är återigen i fokus efter att ha varit i skymundan under teknologins och Nokias tidevarv, konstaterade Suomela och avslutade med att försäkra de studerande att de studerar inom ett mycket intressant ämnesområde som alltid kommer att vara aktuellt.