Ooosp4
I tisdags var det dags för ÖSP:s förbundsfullmäktige i Solf. Stormen Alfrida som drabbat många österbottniska skogsägare diskuterades livligt. Ett flexiblare system som gör att Metsä kan flytta inköpskvoter till områden som drabbas av stormar lyftes fram. Nu påverkar man inom Metsäliitto att så ska ske. Närmast på bild: Mats Broända och Mikael Åsvik från Kronoby.
Jordbruk Skogsbruk SLC

ÖSP-fullmäktige diskuterade
stormen, krisberedskap och
satellitövervakning

Den dåliga avsättningen på stockvirke i kombination med stormen Alfrida diskuterades livligt på ÖSP:s förbundsfullmäktige. Områden som drabbas av en storm bör prioriteras av andelslaget. ÖSP påverkar redan Metsä att styra över kvoter till Österbotten.

– Det köps inget stockvirke i våra områden för tillfället och situationen för de som drabbades av stormen Alfrida är svår. Vi måste få flexiblare system än vad vi har i dag och styra kvoter till områden som drabbas. Drabbas andra områden senare måste vi österbottniska skogsägare också acceptera att kvoter styrs bort härifrån. Vi kan inte påverka privata bolag, men nu hoppas vi att andelslaget Metsäliitto kan vidta åtgärder för att hjälpa medlemmarna i Österbotten, säger Roger Backholm från Korsnäs.

Stormen blev ett samtalsämne när ÖSP höll förbundsfullmäktige i Solf i tisdags. Situationen som uppstått för markägarna är svår.

– Ursprungsproblemet är att alla distrikt inom Metsä har köpt upp sina kvoter och vi har fått tilläggskvot på leveransstockar till Österbotten, men den räcker inte till. På Metsäliittos distriktrådsmöte beslöt vi därför att göra en skrivelse till högsta ledningen inom Metsä så att fler kvoter flyttas över till de stormdrabbade områdena, säger Anders Lillandt från Tjöck.

Påverkar på bred front

ÖSP:s ordförande Tomas Långgård deltog också i distriktsrådsmötet.

– Vi försöker på alla sätt påverka inom Metsäliitto så att Metsä överför tilläggskvoter till Österbotten. Vi ska också trycka på från ÖSP, säger Långgård.

Bjarne Mara från Vikby:

– Jag tycker ÖSP:s fullmäktige kan ha en skrivelse i LF och fråga Metsä hur de nu tänker agera. På det viset kan vi få till stånd en offentlig diskussion och påverka den vägen.

Krisberedskapen vid ett omfattande elavbrott eller störning i vattenförsörjningen behandlades också. Nykarleby lokalavdelning av ÖSP hade lämnat in en motion om att ÖSP ska arbeta för att kommunerna ska säkerställa vattentillförseln till jordbruket om en kris uppstår.

– Den här frågan är mycket aktuell och vi har redan diskuterat krisberedskapen på gårdarna med SLC. Vi föreslår i motionssvaret att vi ska arbeta för att kommunerna åläggs skyldighet att förse vattenverk med reservkraft så att vattenförsörjningen tryggas vid elavbrott. Vi ska också lyfta frågan om krisberedskap i Österbottens förbund. Vi kan påverka regionalt och nationellt men det är också bra om lokalavdelningar för en dialog med den egna kommunen, säger Susanne West, verksamhetsledare för ÖSP.

Niclas Sjöskog, från Purmo, fortsatte:

– Nykarleby lokalavdelning är helt rätt ute. Beredskapsfrågan är något som smugit sig på i takt med att gårdarna blivit större. Samhället måste ha ett ansvar om en kris inträffar och det här är något som ÖSP:s styrelse ska jobba aktivt för.

Ska ha gemensamt möte

Kaj Wik, ordförande för Svenska Österbottens Pälsdjursodlarförening, efterlyste ett gemensamt möte med ÖSP för att diskutera frågan.

– Beredskapsfrågan gäller hela djurhållningen och pälsdjursnäringen. Våra förbund borde diskutera ihop oss och ta upp det på ett gemensamt möte, sa han och Tomas Långgård tog emot passningen och ett möte ska därmed hållas senare. Jussi Murto-Koivisto från Närpes undrade om det är möjligt att samarbeta kring eget reservvatten och därigenom få investeringsstöd. Enligt Wik finns i dagsläget inget stöd gällande generatorer och vattenförsörjning.

– Man måste baka in det i något annat som ska byggas, menar han.

Andreas Frostdahl från Nykarleby berättade att det i den kommunen är möjligt att få sänkt vattenavgift om man har en egen tank.

– Rabatten uppstår eftersom vattnet då kan tankas nattetid till en egen tank, förklarar Wik.

Vill inte ha satellitövervakning

Korsholms Södra hade också inlämnat en intressant motion om framtida satellitövervakning av jordbruket. Copernicus är EU:s och ESA:s stora program för rymdövervakning och är också planerad för att kunna övervaka jordbruket.

Lokalavdelningen vill inte att jordbruket i Finland blir övervakad av satelliter i planerad form.

– Vi tror inte på det här och det kan bli en belastning för jordbruket. Vi låter några andra länder testa systemet först, men vi är mycket skeptiska, säger Långgård.

– Ska vi godkänna att vi går från 5 till 100 procents övervakning? Det tycker inte jag. Principiellt är det här en stor fråga och vi ska absolut inte vara bland de första som testar systemet, fortsätter Sjöskog.

Murto-Koivisto framhöll också en viktig sak:

– Systemet får inte heller bli ett sådant att en dator genom algoritmer söker efter avvikelser.

I samband med mötet presenterades också ÖSP:s bokslut som visade ett minus på 18.408 euro. Men det finns inga skäl till oro för det. Långgård och West förklarade orsaken:

– Det beror på nedskrivningar av våra placeringar. Men trots den här bokföringstekniska biten, som våra revisorer kräver ska vara med, är ÖSP:s ekonomi i balans, konstaterar de.

Ooosp5
Verksamhetsledare Susanne West berättade ingående om ÖSP:s verksamhet på förbundsfullmäktige i Solf. Förbundet har som vanligt drivit medlemmarnas intressen mycket aktivt och fortsätter göra det också i framtiden.