Ooosp1
På förbundsfullmäktigemötet i Solf i tisdags betonade ÖSP:s ordförande Tomas Långgård vikten av att Österbotten får en landsbygdskandidat invald i riksdagen. Det gäller i synnerhet nu när det ur jordbrukets synvinkel blåser ogynnsamma vindar.
Jordbruk Skogsbruk SLC

Långgård:
Viktigt att Österbotten
får en landsbygdskandidat
invald i riksdagen

Kampen om en ny djurskyddslag fortsätter. En politisk kamp som kan bli mycket hård. Nu behövs riksdagsmän som förstår landsbygden och vi måste gå man hur huse på valdagen för att så sker, säger ÖSP:s ordförande Tomas Långgård.

Den 7 mars begärde statsminister Juha Sipilä avsked. Regeringen föll och det gjorde också den nya lagen om djurens välbefinnande. En lag som man från jordbrukarhåll kunde ha levt med.

– Nu kan inte lagförslaget om djurens välfärd drivas vidare, utan det blir en ny regering som sannolikt vill ha sin egen prägel på lagen. Det är tråkigt för vår del eftersom lagförslaget var ett sådant som vi kunde ha levt med. Nu finns det oro för att det igen blir en hård politisk kamp om djurens egenvärde, båsladugårdarnas vara eller icke-vara och grisningshäckar, sa ÖSP:s ordförande när han öppnade tisdagens förbundsfullmäktige i Solf.

Stora utmaningar väntar gällande lagförslaget som har beretts sedan 2010. Långgård lyfte också upp pälsnäringen.

– Det kan komma nya krav på pälsnäringen som har det mycket svårt ekonomiskt. Det var mycket illa att Sipilä avgick utan att ro lagförslaget i hamn.

Med tanke på att det ur jordbrukets synvinkel är oroväckande politiska vindar som blåser underströk Långgård vikten av det finns riksdagsmän som kan landsbygden. Han uppmanade alla ÖPS:are att gå och rösta i riksdagsvalet den 14 april.

– Vi har alla möjligheter att trygga ett landsbygdsmandat i Vasa valdistrikt. Det är mycket viktigt att vi får en kandidat som står våra näringar nära och vi ska gå man ur huse på valdagen för att så sker.

Partier vill minska avverkningarna

Han tangerade också klimatdebatten och i synnerhet skogens roll.

– Det finns hot på denna front. Flera politiska partier går till val med att de vill minska avverkningarna. Var och en av oss vet vad som händer om vi slutar avverka där det behövs. Till slut ruttnar träden, tillväxten avtar och skogen börjar avge koldioxid.

Ett annat exempel på snedvridningen i klimatdebatten är de ständiga attackerna mot jordbrukarna och i synnerhet köttproducenterna. Långgård berättade om WWF Finland som i tisdags gick ut med att man ska äta högst sex ägg i månaden, dricka ett glas mjölk per dag och enbart en gång i veckan äta en röd biff.

– Det är fatalt att WWF går ut med en internationell rapport och applicerar den rakt av på Finland. Vi har gjort mycket med vår egen livsmedelsproduktion gällande miljön och klimatet. WWF borde veta bättre. Vi som producerar mat blir syndabockar i klimatdebatten och hela tiden hamnar vi att försvara oss mot sådana här osakliga påhopp.

Långgård behandlade också stormen Alfrida som drabbade många skogsägare i Vasatrakten hårt. Nu är det dessutom bekymmer med avsättningen på virke och inköpskvoterna har fyllts snabbt.

– Jag deltog i ett Metsäliittomöte nyligen där vi uppmanade Metsä att hjälpa kustområdet och flytta kvoter från andra delar till Vasadistriktet för att prioritera medlemmarnas virke.

Stammarna måste minskas

ÖSP har också träffat markägarrepresentanterna i jaktvårdsföreningarnas styrelser och diskuterat älg- och hjortdjursstammen. Älgstammen har reducerats men är fortfarande ställvis för stor. På mötet uppmanades jaktföreningarna att ansöka om tillräckligt med licenser.

– Vi diskuterade också mindre vilt som rådjur och vitsvanshjort. Stammarna har ökat kraftigt och det medför ekonomiska förluster för skogsägarna och olyckor i trafiken. Vi ska föra fram till SLC att jobba för att licenssystemet tas bort och det blir fri jakt på vitsvanshjort liksom det är på rådjur.

ÖSP har också följt Vasas och Korsholm samgångsplaner. Från förbundets sida utgår man från medlemmarnas intressen.

– Utifrån avtalet ska en hamnväg byggas och det planerade dragningsalternativet är oroväckande för många av våra medlemmar som skulle bli drabbade. ÖSP anser också att det är viktigt att en landsbygdskommun är värdkommun för Västkustens tillsynsmyndighet. Vi vill inte ha en stad som värdkommun för risken finns att förståelsen för våra näringar skulle försämras.