Novia 1
Novias Mats Lindholm tror att de stora trähusbyggena kommer att bli fler i framtiden.
Jordbruk Skogsbruk Landsbygdsnäringar

Bioekonomi:
Mer trähus en av trenderna

Byggande i trä, naturprodukter, närproducerad mat, naturturism och bioenergi hör till områden som i framtiden kan tänkas generera allt mer inkomster och arbetsplatser. På vilka alla sätt är något som projektet Bioekonomi i Västnyland tittar på.

Projektet som startade i augusti 2017 lider så småningom mot sitt slut. Ett sista seminarium ordnades nyligen i Ekenäs på Yrkeshögskolan Novia som är projektets koordinator.

– Efter det här kommer vi att sammanställa en strategi, dra slutsatser och ställa upp mål för framtiden. Inget sker ändå över en natt utan det kommer att krävas långsiktigt arbete samt rådgivning och stöd, säger projektledaren Klaus Yrjönen.

Novia 2
Sprängticka, lackticka och björksav hör enligt Skogscentralens Göran Ådjers till skogsprodukter som i framtiden kan genera inkomster åt skogsägare.

Lättodlad och lönsam svamp

Strategiutkastet som sammanställts i samarbete med regionens aktörer omfattar fem olika delområden. Ett av dem är skogen.

I framtiden ska också andra skogsprodukter än virke börja nyttjas i högre grad. Göran Ådjers från Skogscentralen i Österbotten har lett projektet Kreativ markanvändning där man tittat över skogsägares möjligheter till ökade inkomster.

Till dem hör sprängtickan som är en eftertraktad medicinalsvamp i Asien och odlas genom att ympas in i björkträd.

– Att odla sprängticka är ingen raketvetenskap utan ganska enkelt, man kommer också undan med ganska liten arbetsinsats, säger Ådjers, som hörde till talarna under seminariet i Ekenäs.

Med ett kilopris på 30 till 50 euro har odlingen väckt visst intresse. Hur försäljningen ska skötas hör än så länge till kategorin öppna frågor, men Naturresursinstitutet Luke jobbar på att få till stånd en försäljningskanal.

Lovisa som förebild

Förädling av virke för byggindustrins behov ses som en annan framtidsbransch. Mats Lindholm, som ansvarar för byggutbildningen vid Novia i Raseborg, tror på träbyggandets frammarsch.

– För tillfället byggs 95 procent av alla stora byggnader i Finland i betong. Jag är rätt övertygad att om 10 år kommer 10 till 20 procent av dem att byggas i trä.

Att trä är miljövänligare som material är ett av argumenten för utvecklingen, som också understöds av ändrade regelverk och nya byggmaterial. Korslimmat trä, CLT, har en bärighet som motsvarar betongelementens, men är mindre belastande för miljön och väger också mindre, vilket gör hanteringen lättare och drar ner på transportkostnader.

Nyligen startade projektet ”Avlägsna flaskhalsar inom träbyggandet i Nyland”.

­– I Östnyland har det uppstått ett kluster kring Lovisa som vi vill att ska sprida sig, säger Lindholm.

Exempelvis är elementen till det 50 meter höga trähus som byggs i Joensuu tillverkade i Lovisa. Också träfasaden till nya centrumbiblioteket Ode i Helsingfors har Lovisaursprung.

Novia 3
Klaus Yrjönen är projektledare för Bioekonomi i Västnyland som har som mål att stöda hållbar utveckling som skapar nya arbetsplatser.