SLC - Kolsanka
De finländska skogarna är en större kolsänka än man tidigare trott

Biträdande professorn Aleksi Lehtonen vid naturresursinstitutet Luke och konsultativa tjänstemannen vid jord- och skogsbruksministeriet Jaana Kaipiainen förklarade i onsdags prognosen om de finländska skogarnas kolbindning 2021-2025.

Södra skogsreviret tar över på Kimitoön

Södra skogsrevirets fullmäktige beslöt för sin del enhälligt i tisdags godkänna intentionsavtalet med Kimitonejdens skogsvårdsförening. Lika enhälligt beslöt Kimitoföreningens fullmäktige godkänna avtalet följande dag. I praktiken betyder det att reviret inleder verksamhet på Kimitoön och att Kimitonejdens skogsvårdsförening upplöses.

Växande hjortdjursstam oroar Ålands skogsägare

Hjortdjursskador på skog diskuterades vid Ålands skogsvårdsförening höstmöte där Jan Salmén återvaldes som ordförande.

SLC - Jarvinen
MTK:s Erno Järvinen: Skogsägaren bör kolla virkesmarknaden

Det är viktigt att skogsägaren utnyttjar tillgänglig marknadsinformation, sade forskningschefen vid MTK Erno Järvinen på ÖSP:s höstmöte i Vörå i tisdags. Skogsvårdsföreningarna har gedigen information som ni har nytta av och bevakar skogsägarnas intressen.

SLC - Hostmote1
Rätt budskap måste föras fram på bredare front

Den intensiva klimatdebatten ger en negativ bild av jord- och skogsbruket. Många verkar tro att klimatförändringen stävjas genom att sluta äta kött och avverka skog. Verkligheten är så klart en helt annan, konstaterades på ÖSP:s höstmöte i Vörå. Viceordförande Niclas Sjöskog betonade att jord- och skogsbrukarna måste bli bättre på att kommunicera och hänvisade till den pågående klimatdebatten.

SLC - Asvik
Långgård fick fortsatt förtroende

På höstmötet i Vörå i tisdags återvaldes Tomas Långgård som ordförande för det kommande året. Mikael Åsvik tackade för sig efter sin insats i förbundets styrelse sedan 2003.

SLC - Langgard
Torka, lönsamhet och klimat var teman i ÖSP-ordförandens öppningstal

Bland de positiva händelserna under året framhöll ÖSP-ordförande Tomas Långgård att spannmålspriserna stigit, men det har höjt kostnaderna för utfodring. Detta utan att kostnadshöjningarna har beaktats tillräckligt i producentpriserna på kött, ägg och mjölk.

Ny skogschef på Åland

Ålands Skogsindustrier Ab har utsett Oskar Qvarnström till en ny befattning som skogschef.

ÖSP: Jord- och skogsbruket har en del av lösningen på klimatproblemet!

De finländska jord- och skogsbrukarna har tre mycket centrala uppgifter i klimatarbetet, påpekar Österbottens svenska producentförbunds höstmöte i ett uttalande.

SLC - Vedprojekt Webben
Projekt för smartare vedeldning

Inom ett projektet utvecklas brännvedstjänster och ges information om hur brännved används effektivt. Målet är att vedeldningen och minska på partikelutsläppen för att förbättra luftkvaliteten i villaområden i huvudstadsregionen och Åbo.

I marginalen: Ny fart på klimatdebatten

Debatten om klimatet har tagit fart efter IPCC:s rapport för en tid sen. Många debattörer har mycket tvärsäkra åsikter vad som måste göras för att rädda klimatet. Gemensamt för nästan alla av dem är att de inte läst IPCC:s rapport, konstaterar Niclas Sjöskog, vice ordförande i ÖSP.

SLC - Ffd
FFD jobbar för en hållbar framtid

Under SLC-kongressen förra veckan presenterade projektsakkunnig Jenny Öhman utvecklingsorganisationen FFD:s verksamhet. SLC:s ordförande Mats Nylund, styrelsemedlem i FFD, pekade på vikten av att dela med sig av sitt kunnande. – Goda organisationer har också ett samhällsansvar.