Mika Lintila 090819 1
Finansminister Mika Lintilä (Centern) vill göra en budget som är hållbar med tanke på ekonomin, människorna och miljön. På grund av den osäkerhet som präglar världsekonomin vill vi genom våra insatser öka företagarnas och finländarnas tilltro inför framtiden, säger han.
Jordbruk Skogsbruk Landsbygdsnäringar

Beredningen av
den nya regeringens
första budget har inletts

Beredningen av Rinnes regerings första budgetproposition, den för 2020, har inletts. Finansministeriets interna budgetförhandlingar började i Moisniemi i Esbo på tisdagen.

Förhandlingarna leddes av finansminister Mika Lintilä (Centern). På plats fanns också kommun- och ägarstyrningsminister Sirpa Paatero (Sdp) och företrädare för ministeriets högsta tjänstemannaledning.

– Vi siktar på att utifrån regeringsprogrammet bygga en budget som är hållbar med tanke på ekonomin, människorna och miljön. På grund av den osäkerhet som präglar världsekonomin vill vi genom våra insatser öka företagarnas och finländarnas tilltro inför framtiden, säger Lintilä.

På fredag publicerar finansministeriet sitt budgetförslag. Kort efter det väntas också de övriga ministerierna publicera sina respektive budgetförslag. Den 28-29.8 äger förhandlingarna mellan de olika ministerierna och finansministeriet rum.

Den 17-18.9 är det dags för regeringens förhandlingar om budgeten och planen för den offentliga ekonomin, den så kallade budgetmanglingen, på Ständerhuset i Helsingfors. Och 7.10 planerar man behandla budgetpropositionen i riksdagens finansutskott och i statsrådet. Propositionen offentliggörs senare samma dag.