SLC - Kolumn Langstedt Webben
Kommentaren: Skogens rikedom

Klimatförändringen är inte längre en åsikt, det börjar de flesta vara överens om. Vad som är vad, vad som bör göras och vem som bör göra vad är däremot en fråga som väcker livlig diskussion, skriver Nina Långstedt i sin kolumn.

SLC - Granskog
Debatt: Förnyelse genom kalavverkning ger goda resultat

Lyckade förnyelser ger tätare skogar som växer, innehåller mycket virke och samtidigt binder massor av kol. När en procent av den produktiva skogsbruksmarken årligen förnyas har vi ett bra kretslopp i skogen, skriver forstmästare Sune Haga i den här debattartikeln.

Södra skogsrevirets fullmäktige tar ställning till Kimitonejden

​Kimitonejdens skogsvårdsförenings fullmäktige godkände förra veckans torsdag ett utkast till intentionsavtal med Södra skogsreviret. Utkastet går ut på att Kimitonejdens skogsvårdsförening upplöses och reviret utvidgar sitt verksamhetsområde till Kimitoön.

SLC - Min Skog Webben
MinSkog.fi utvecklas vidare

MinSkog.fi är en ärendetjänst för skogsägare och aktörer inom skogsbranschen. Tjänsten utvecklas och upprätthålls av Finlands skogscentral. Skogsägarna uppmuntras att använda tjänsten MinSkog.fi, då man får en stor nyttoeffekt av tjänsten när man väl kommit igång med tjänsten.​

SLC - Skogsstrategin Webb
Nationella skogsstrategin uppdateras

Finlands nationella skogsstrategi till 2025 håller på att uppdateras. Det är jord- och skogsbruksministeriet som har utarbetat ett utkast till strategin.

SLC - Img 7053
Den 12:e riksskogstaxeringen: Skogsresurserna fortsätter att öka

Naturresursinstitutet har uppdaterat uppgifterna om Finlands skogsresurser. Virkesförrådets senast uppmätta volym var 2,5 miljarder kubikmeter med en årlig tillväxt på 107,0 miljoner kubikmeter.

SLC - Flis Arkiv
Nu används lika mycket förnybar energi som energi från fossila källor

År 2017 ökade andelen förnybar energi av den totala energianvändningen till samma nivå som andelen energi från fossila importerade bränslen. Dessa uppgifter framgår av en branschrapport om sektorn för förnybar energi, uppger Arbets- och näringsministeriet.

SLC - Skogsstod Arkiv
Stöden till skogsbruket skulle kunna grunda sig på De minimis-förordningen

Enligt Naturresursinstitutet Lukes utredning skulle stöden till skogsbruket på 2020-talet kunna grunda sig nästan helt på Europeiska kommissionens De minimis-förordning. Detta skulle öka flexibiliteten i beviljandet av stöden och underlätta administrationen av dessa.

SLC - Virkesmatning 1 A
Noggrann virkesmätning är en fördel för alla parter

​Lagen ställer minimikrav på virkesmätningen. En lyckad virkesaffär garanteras av tydliga avtal och tillit mellan köpare och säljare.

SLC - Dsc 0267
Godbysågens utbyggda kombiverk höjer kapaciteten minst tjugo procent

Ålands SkogsIndustrier Ab har byggt ut kombiverket för virkessortering vid sågen i Godby så att produktionskapaciteten ökat med tjugo procent. Numera vill nästan alla kunder ha virkespaket där alla bräder eller plankor är lika långa, säger produktionschefen Daniel Sundblom.

SLC - Hylobius 02 Claes Hellqvist
Kloningsmetod kan ge mer motståndskraftiga plantor

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Skogforsk kan nu visa att granplantor som förökats med kloningsmetoden somatisk embryogenes är bättre på att stå emot angrepp från snytbaggar än plantor som odlats fram på traditionellt sätt.

SLC - Pihtojen Korotauti Sivulle
Ädelgranskräfta har nu hittats i Finland

På sommaren 2018 bekräftade Naturresurscentralen (Luke) den första upptäckten av ädelgranskräfta i Mustila arboretum på ädelgranar, som hade haft symtom sedan 1980-talet. På sensommaren 2018 hittade Livsmedelssäkerhetsverket Evira sjukdomen även i Helsingfors.