Purunpaa Lonnstrom 5
Skogsbevuxna berg är en av livsmiljöerna på Purunpää där innerskärgården övergår direkt i ytterskärgård.
Skogsbruk Livet på landet

Skyddsområdet på Kimitoöns Purunpää utvidgas

NTM-centralen har, med miljöministeriets godkännande, beviljat fredningsansökan för Purunpää udde. Det nya beslutet om grundandet av ett privat skyddsområde ersätter det gamla beslutet från 2002. Tillika utvidgas skyddsområdet med ett område på cirka 100 hektar, som skyddas enligt METSO-programmet.

Fridlysningsbestämmelserna på Purunpää Naturaområdet blir strängare, det vill säga all verksamhet som kan knytas till ekonomiskt skogsbruk kommer att upphöra på området.

Området tillhör Söderlångvik gård, som ägs av föreningen Konstsamfundet.

Området har tidigare varit skyddat från byggande och Konstsamfundet ser strängare fridlysningsbestämmelser som en naturlig fortsättning. Föreningen erhåller en ersättning på 615.300 euro för fredandet av gårdens markinnehav på Purunpääudden. Summan ersätter det totala, nuvarande virkesförrådet på området.

Skyddsområdets namn blir Ölmos-Purunpää. Den fredade arealen på cirka 200 hektar utgör en del av det totalt cirka 590 hektar stora området. Långsidan, strandlinjen vid Hammarsboda träsk och västra stranden av Långvik udde är liksom tidigare fredade från bebyggelse. Lundarna på Naturaområdet, som är en del av skyddsområdet, sköts liksom tidigare enligt en uppgjord skötselplan. Även på METSO-området finns lundar, cirka 10 hektar. Andra livsmiljöer på METSO-området är moskogar och torvmarker som är viktiga med tanke på biologisk mångfald och skogsbevuxna berg, stup och blockfält.

Söderlångvik gård är medveten om Purunpää uddens unika karaktär och naturvärden, som port till Skärgårdshavets nationalpark. Skogsskötsel i en sådan varierande skärgårdsterräng med särskilda naturvärden är krävande, vilket bidragit till fredningsbeslutet.

– Söderlångvik gård ser fram emot att kunna följa med det 200 hektar stora enhetliga området, som nu kommer att få utvecklas utan skoglig skötsel. Jakt och rekreation är fortfarande tillåtna på området, förklarar Söderlångvik gårds skogsansvariga Siv Vesterlund-Karlsson i ett pressmeddelande.

Närhet till yttre skärgården

Purunpää präglas i hög grad av närheten till den yttre skärgården. På Purunpää övergår innerskärgården direkt i ytterskärgård, utan den normalt förekommande mellanskärgården. Detta bidrar till uddens unikt mångsidiga karaktär.

– Det är möjligt att vi i framtiden märker upp en stig längs med uddens strand. Området är mycket omtyckt bland naturvänner och upplevelsen på Purunpää kan hoppeligen kombineras med ett besök på gården. Café Vivans mötesutrymme kommer från och med nu att heta Kabinett Purunpää, berättar Söderlångvik gårds förvaltare Mikael Jensen.

Skyddade arealen nu 3 procent av skogsinnehavet

Genom att freda Purunpää udde höjer Söderlångvik gård sin skyddade skogsareal till över 3 procent av skogsinnehavet. Fredningen har planerats väl och grundar sig på en naturinventering, som utförts 2017-2018. I inventeringen kunde det bland annat konstateras att stammen av markhäckande fåglar, till exempel tjäder och orre är betydelsefull. Detta beror till stor del på Söderlångvik gårds effektiva jakt på mårdhund och mink.

Söderlångvik gård är en del av Föreningen Konstsamfundet. Skogsbruket är en viktig del av gårdens verksamhet tillsammans med äppelodling, café- och turismverksamhet samt stuguthyrning.

För tillfället genomgår karaktärsbyggnaden en renovering, som kommer att vara slutförd hösten 2020. Konstmuseet är således stängt under sommaren 2019 och 2020, medan gårdens övriga verksamheter fortsätter som normalt.