Vaxtskydd
Mest säljs bekämpningsmedel mot ogräs dvs. herbicider. Deras försäljningsvolym är 75-80 procent av den totala försäljningsvolymen. ARKIVFOTO
Jordbruk

Användning av växtskyddsmedel
minskar inom jordbruket

Försäljningen av växtskyddsmedel till jordbruket i Finland har stabiliserats till en nivå på drygt 1.500 ton aktiv substans. Däremot ökar användningen av växtskyddsmedel inom skogsbruket, eftersom användningen av urea för att bekämpa rotticka ökar försäljningen. Därmed ökar den totala försäljningsvolymen för växtskyddsmedel i Finland.

– Användningen av växtskyddsmedel inom jordbruket är måttligt i Finland jämfört med många andra EU-medlemsstater. Försäljningsvolymerna per hektar för medel som används inom jordbruket och trädgårdsbranschen är bland de lägsta, cirka 0,6 kg aktiv substans per hektar, berättar Kaija Kallio-Mannila, sektionschef vid Tukes.

För största delen av medlemsstaterna är försäljningsvolymen under 3 kg aktiv substans/hektar, men som högst till och med 9 kg aktiv substans/hektar.

Målet är att minska användningen

Strategin Från jord till bord på EU-nivå har som mål att minska användningen och risken med kemiska bekämpningsmedel med 50 procent fram till 2030. I EU-statistik görs för närvarande ingen skillnad mellan användningen av växtskyddsmedel inom jordbruk och skogsbruk.

Orsaken till den ökade försäljningsvolymen för växtskyddsmedel är att bekämpningen av rotticka har blivit vanligare. Barrskogarna i södra och mellersta Finland skadas av rotticka.

Rottickan ska enligt lagen bekämpas under växtperioden i samband med barrträdsdominerade avverkningar i enlighet med lagen om bekämpning av skogsskador. Bekämpningen utförs främst med urea. Detta är ekonomiskt lönsamt och nödvändigt.

– Vid Tukes utreddes alternativ för användningen av urea vid bekämpning av rotticka. En lösning kunde vara ett biologiskt bekämpningsmedel som godkänts för bekämpningen av rotticka, men urea har visat sig vara ett mer praktiskt sett att bekämpa rotticka, konstaterar Kaija Kallio-Mannila vid Tukes.

– Vi söker en lösning för att användningen inom skogsbruket skulle hållas åtskilt från statistiken för användningen inom jordbruket och målet för en minskning av användningen. Användningen av urea inom skogsbruk är nödvändigt och absolut inte det som medför den största risken, fortsätter Kallio-Mannila.

Bekämpningsmedel mot ogräs störst

Statistik över växtskyddsmedel som säljs för användning inom jordbruket och trädgårdsbranschen har förts sedan 1953. Mest säljs bekämpningsmedel mot ogräs dvs. herbicider. Deras försäljningsvolym är 75-80 procent av den totala försäljningsvolymen.

Störst var försäljningsvolymerna för växtskyddsmedel på 80-talet och de minskade kraftigt på 90-talet.

En orsak till de minskade försäljningsvolymerna på 90-talet finner man i herbiciderna. Från den aktiva substansen i fenoxyherbicider tog man bort isomerer som var lite annorlunda till sin struktur och inte hade någon effekt på ogräs. I praktiken gjorde detta att försäljningsvolymen och den kemiska belastningen halverades samtidigt.

Vid ungefär samma tid fastställdes de första målen för en minskning av användningen av växtskyddsmedel. Dessutom medförde anslutningen till EU allmän osäkerhet, vilket minskade användningen av växtskyddsmedel.

Sedermera har försäljningsvolymerna landat på nuvarande nivå på drygt 1.500 ton aktiv substans. Den årliga variationen beror på bland annat väderleksförhållanden och förväntad skörd.

Glyfosat toppar försäljningsstatistiken

Av de herbicider som säljs för jordbruket är det glyfosat som säljer mest, och försäljningsvolymerna för glyfosat har under de senaste åren varit 500-900 ton aktiv substans.

Glyfosat är den mest använda herbiciden i världen och i EU och den har använts i årtionden. Godkännandet av glyfosat i EU gäller fram till 15 december 2022.

Riskerna som användningen av glyfosat medför bedöms på nytt i ett samarbete mellan Frankrike, Ungern, Nederländerna och Sverige. Ytterligare information om den nya bedömningen finns på Europeiska kommissionens webbplats på engelska.

Tukes samlar årligen in uppgifter om försäljningsvolymerna från alla innehavare av försäljningstillstånd för växtskyddsmedel och publicerar uppgifterna på sin webbplats.

– Till skillnad från tidigare är statistiken som ligger som grund för bilderna även direkt tillgänglig som excel-filer på vår webbplats. På grund av affärssekretess begränsas publiceringen av försäljningsuppgifter om enskilda aktiva substanser något, säger Kaija Kallio-Mannila, sektionschef vid Tukes.

Naturresursinstitutet (Luke) publicerar jämförande information om försäljningsstatistiken för växtskyddsmedel på EU-nivå enligt arealen som används för jordbruk. Dessa siffror omfattar naturligtvis inte användningen inom skogsbruket.