20201210 103644
Skördaren EcoLog 590F är utrustad med Volvo Pentas Steg V-motor på 320 hästkrafter och en kran på 310 kNm. Den har också större och bredare däck för att minska spårbildningen i skogen samt miljövänlig avgasrening. Dataskärmar och belysning har utformats för att förbättra förarens arbetsmiljö. FOTO: Kjell Silvernagel
Skogsbruk

Ny superskördare
för åländska skogar

Skogsentreprenören RH-Traktor som utför avverkningar åt Ålands Skogsindustrier ÅSI har investerat över 300.000 euro i Ålands första splitternya skördare på över tio år. Ålands Skogsindustriers skogschef Oskar Qvarnström är mycket glad för storinvesteringen.

– Det visar på den framtidstro som finns och att vårt goda samarbete kan fortsätta länge till, säger Qvarnström.

Maskinen som är en EcoLog 590F är utrustad med den senaste tekniken. Däcken är större och bredare, vilket skall minska spårbildningen i skogen. Den har också ett avgasreningssystem som är betydligt miljövänligare än på tidigare maskiner.

Förarens arbetsmiljö har också blivit bättre. 

– Den är tystare än vår förra maskin som vi kört över 20.000 timmar med. Vi räknar också med att den nya maskinen medför större driftssäkerhet. Den går tystare och allting blir lite lite bättre med åren, säger Dan Lindroos som driver RH-Traktor tillsammans med sin far Helge Lindroos.

Företaget hade i fjol en omsättning på drygt 300.000 euro och Lindroosarna ser nu fram emot ett fortsatt långsiktigt samarbete med Ålands Skogsindustrier Ab.

Utvecklades från Spindelmaskinen

Skördaren EcoLog 590F är den största modellen i tillverkarens 500-serie. Namnet EcoLog  har bara funnits ett drygt decennium, men fabriken i Söderhamn i mellersta Sverige har varit tillverkningsort för skogsmaskiner ända sedan 1965 när dåvarande Kockums startade sin produktion.

Ursprunget till dagens EcoLog-produkter var Skogsjan och den så kallade ”Spindelmaskinen” som lanserades 1986.

– Med sina hydrauldrivna hjulmotorer monterade på pendelarmar revolutionerade Spindelmaskinen sättet att ta sig fram genom skogen, hävdar företaget i sin marknadsföring.

Sedan en tid tillbaka har EcoLog en ny ägare med ambitionen att företaget ska växa globalt.

Dan Lindroos framhåller bland annat att den nya skördaren har ett avgasreningssystem som är betydligt miljövänligare än föregångarnas.

– Den här har en Steg V-miljömotor som drar betydligt mindre bränsle. Det blir ingen svart rök i skogen längre.

Han tycker att det var ett enkelt val att hålla sig till en skördare av samma märke som han och hans far redan har använt under många år.