De senaste somrarna har varit utmanande för odling av oljeväxter. Ett år alltför torrt, ett annat så blött att det inte gått att tröska, och vissa år angrepp av skadegörare som tagit hela skörden.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle


Övervintringen ställde till besvär för höstoljeväxterna också senaste vinter, så att inga nya resultat kunde redovisas och därför ej heller nya sorter upptas i sortförteckningen. Nu domineras odlingen av några få sorter. Nya lovande sorter är dock på väg bara resultat kan erhållas.

Själva etableringen av en ny vall är, enligt odlingsrådgivaren Per-Anders Andersson vid Lantmännens Odlingsrådgivning i Sverige, ett av de absolut viktigaste momenten för gårdens foderproduktion.

Förtorkning av gräset ger fodret bättre proteinkvalitet och timotej i vallen ger en högre mjölkavkastning än rörsvingel. Utfodringsförsök vid Lantmännens försöksgård Nötcenter Viken i Falköping i Sverige visar också att man genom att använda tillsatsmedel i ensilaget i en foderstat med låg andel vomstabilt protein från kraftfodret kan öka mjölkproduktionen till samma nivå som med kraftfoder som har ett högt vomstabilt proteinvärde. Det är tre av slutsatserna som forskaren Elisabet Nadeau presenterade när hon den femte mars föreläste om vallstrategier för åländska mjölkbönder och djuruppfödare.

Yara lanserar en ny satellittjänst, Atfarm, för att hantera data från biomassa.

Under de tre senaste åren har två nya timotejsorter godkänts i den officiella sortförteckningen. Diandra godkändes år 2017 och Dorothy år 2019.

Under de tre senaste åren har tre nya rödklöversorter godkänts i den officiella sortförteckningen. Raisa och Selma godkändes år 2017 och Gandalf år 2019.

Under de tre senaste åren har fem nya ängssvingelsorter godkänts i den officiella sortförteckningen. Santtu och SW Tored godkändes år 2017 medan Vester, Vidvin och Cosmopolitan godkändes år 2019.
Försörjningsberedskapen har en lång och självklar tradition i Finland. När en kris av det slaget som coronaviruset (covid-19) är, eller kriser av andra slag för den delen, drabbar samhället sätts ett osynligt maskineri i gång. Maskineriet finns där redan från tidigare och ingen ifrågasätter dess auktoritet eller funktionsförmåga.
Avbytartjänsterna har fungerat i årtionden. Avbytarsystemets tjänster med 26 dagar avgiftsfri semester för lantbruksföretagare per år, vikariehjälp i olika livssituationer och avgiftsbelagda tjänster upplevs av de flesta som en otroligt viktig grundbult i tillvaron på en husdjursgård.


Jordbruks- och trädgårdsbranschen har en hel del utländsk säsongarbetskraft och under våren inleds odlingssäsongen på allvar. Coronaviruset (coivd-19) påverkar förstås också säsongarbetskraftens rörlighet.