SLC - Reg 1
Regeringen har höga mål för jordbruket

Höga mål samtidigt som man erkänner att jordbrukets lönsamhet måste förbättras. Det ingår i regeringen Rinnes regeringsprogram.

SLC - Reg 2
Underfinansieringen täcks i landsbygdsprogrammet

Regeringen har i sitt program gått in för att 2020 täcka underfinansieringen i miljöersättningen och i LFA-ersättningen (kompensationsersättningen). Dessutom ska det bli möjligt att upprätta förbindelse om ekologisk odling åter nästa år.

SLC - Reg 3
Karhinens ”gemensamma matbord” förverkligas

I regeringsprogrammet har man tagit ytterligare fasta på utredningsmannen Reijo Karhinens rapport. Således ska diskussionsforumet ”Gemensamt Matbord” startas i enlighet med rapporten.

SLC - Reg 4
Djurvälfärden reformeras enligt tidigare planer

Den nya regeringen har också tagit ställning till lagen om djurens välbefinnande som var fem före godkännande i riksdagen i våras innan den förföll i och med Juha Sipiläs avgång. Det heter att lagen ska kompletteras så att djurens egenvärde och möjligheten till arttypiskt beteende fastställs i motiveringen till lagen.

SLC - Reg 5
Nationellt program ska främja biogas

Regeringen Rinne vill utnyttja produktionspotentialen för biogas genom ett nationellt program. I praktiken ska investeringar i biogas samt ny teknik för gödselhantering stödas.

Plock i regeringsprogrammet

Detaljer i regeringsprogrammet med betydelse för landsbygden.

SLC - Bugchain
Blockkedjor ska stöda Danmarks matproduktion

Blockkedjan betraktas som framtidens nyckelteknologi för leveranskedjor. Den danska livsmedelsindustrin kan bli föregångare på området. Ett nytt projekt ska dokumentera livsmedlens väg från jord till bord och förhindra plagiat.

Bugchain spårar insekter

Danska forskare tar insekter till hjälp för att utveckla en blockkedja för livsmedel. Ett projekt med namnet ”Bugchain” gör det möjligt att bokstavligen följa utveckligen av matinsekter från ägg till färdig livsmedelsprodukt.

SLC - Katja Holmala
Antalet vargar ökade i öst men minskade i väst

Det har skett en del förändringar i vargstammen i Finland. Då vargarna enligt beståndsberäkningen i fjol i hög grad höll till i väst är de nu mer jämnt fördelade mellan stamförvaltningsområdena i östra respektive västra Finland.

SLC - Mg 0585
Regeringsprogrammet bra för landsbygden enligt Mats Nylund

Nöjd med regeringsprogrammet, imponerad av processen och optimistisk inför regeringsperioden. Med de orden sammanfattar SLC:s förbundsordförande Mats Nylund sin åsikt om förhandlingarna kring regeringsprogrammet och resultatet. Mats Nylund var själv med om att förhandla fram programmet, han deltog i skattegruppen.

SLC - Mg 8722
Jari Leppä fortsätter

Jari Leppä (c) fortsätter som jord- och skogsbruksminister i regeringen Rinne. Det blev klart sent onsdag eftermiddag då centern offentliggjorde sin ministerlista. Det var partistyrelsen och riksdagsgruppen som tillsammans med partiets EU-parlamentariker fattade det enhälliga beslutet. Jari Leppä utnämndes till jord- och skogsbruksminister i början av maj 2017 under regeringen Sipilä, då antalet ministrar utvidgades. Före det var han ordförande för riksdagens jord- och skogsbruksutskott.

SLC - Thomas Blomqvist
Thomas Blomqvist ser fram emot att arbeta med Norden och jämställdhet

SFP lyckades förhandla till sig två ministerportföljer i Antti Rinnes (SDP) nya regering. Posten som justitieminister blir Anna-Maja Henrikssons och Thomas Blomqvist blir minister för nordiskt samarbete och jämställdhet.