SLC - Fingrid 2 D Webben
Kraftledningsområdena kan utnyttjas mångsidigt

Fingrid, som ansvarar för elöverföringen i Finlands stamnät, erbjuder ekonomiskt stöd för skötseln av värdefulla vårdbiotoper på kraftledningsområden. Det rör sig om ett treårigt försök. Mäntylä gård har nappat på möjligheten.

SLC - Mg 0402 2
Regeringsprogrammet är nu spikat

Så är regeringsprogrammet spikat. Det kan regeringssonderaren Antti Rinne (sdp) berätta fredag på sena eftermiddagen när han möter den samlade pressen. – Innehållet i regeringsprogrammet är nu så pass klart att vi granskar den språkliga utformningen och sedan måste vi ännu kolla några ekonomiska siffror. Vi måste försäkra oss om att alla har förstått innehållet på samma sätt. Men programmet är nu i paket.

SLC - Kyberin Taskutieto Maatiloille Linda Saukko Rauta
Cyberguide för lantbruk på svenska i höst

Den cyberguide avsedd för lantbruk som utkom i vintras (Kyberin taskutieto maatiloille) skall nu översättas också till svenska. Guiden innehåller de mest centrala elementen då det gäller datasäkerhet för lantbruksföretagare.

Studie: Skogsägarna har mångsidiga värden

Virkesproduktionen och skogsbruket är viktigt eller mycket viktigt för största delen av skogsägarna men naturen, rekreation och landskap är värden som kommer tätt efter. Det visar en studie som Pellervo ekonomiska forskningsinstitut PTT har gjort för Skogscentralen. Många skogsägare har flera viktiga värden och mål för skogen.

SLC - Img 20190508 115911
BvL-foderblandarvagn med halmblåsare nyhet på finländska marknaden

En effektiv fläktdriven halmblåsare är en speciell finess på en nylanserad modell av den tysktillverkade foderblandarvagnen BvL. Hittills har tre exemplar sålts i Finland, säger Pauli Virkkula på Rovaniemföretaget Vade.

SLC - Viind2Webb
Efter en paus på hundra år – nu byggs det vindkraft i Kalax igen

Göran Gjäls har varit aktiv i den markägargrupp som förhandlat fram avtal med Fortum som nu har inlett byggandet av 21 vindturbiner i Kalax, Närpes. Han är nöjd över att arbetet äntligen börjat. Förhandlingarna har pågått i många år och markägarna kan vara nöjda med det avtal som förhandlats fram, säger han.

SLC - Rojning A Webben
Metsä kämpar med långa köer efter stormen i Österbotten

Thomas Sundqvist, distriktschef i Metsäs Vasa och Seinäjoki distrikt, berättar att Metsä arbetar på högvarv för att hinna tillgodose Metsäliittos medlemmar och avtalskunder efter stormen. Väntetiderna för virkesaffärer är nu mycket långa nu, säger han.

SLC - Moms A Webben
Han lyckades få väglaget momsskyldigt – nu väntar ny kamp med skatteförvaltningen

I höstas godkändes Mässträsk-Norrback skogsväg i Sideby som momsskyldigt av skatteförvaltningen. Det är det första väglaget i Finland som lyckats med den bedriften. Ordförande Tomas Teir ska nu försöka få några andra väglag att också bli momsskyldiga. Men han förväntar sig motstånd från skatteförvaltningen.

Öppnar möjlighet för andra väglag

SLC - Img 9977
Kolavtrycket för inhemsk tomat och gurka har halverats

Den finländska växthusproduktionen har halverat sitt kolavtryck med till och med 56 procent mellan åren 2004 och 2017 visar Naturresursinstitutets färska forskning. Under samma tid har andelen olja som används minskat med till och med 85 procent. Den finländska tomatens kolavtryck har tidigare per producerat kilo beräknats uppgå till fem koldioxidekvivalent​. Nu sänker Naturresursinstitutets senaste forskning kolavtrycket till en helt annan nivå. Den finländska växthustomatens kolavtryck 2017 var 2,6, gurkans 2,0 och salladens 2,7 kilo koldioxidekvivalent per producerat kilo (kgCO2-ekv/kg).

SLC - Pietolawebb
Liisa Pietola: ”Politiken borde stöda sig på biologiska fakta”

Miljödirektör Liisa Pietola på MTK hör till de sakkunniga som hördes i samband med regeringsförhandlingarna. Hon talade om skogens och åkerns förmåga att binda kol inför den av Sanna Marin (SDP) ledda arbetsgruppen för ett koldioxidneutralt Finland som tryggar den biologiska mångfalden.

SLC - Plant10
Inhemska plantor är populärast i skogsodling

Under den kommande tillväxtsäsongen planteras nästan 180 miljoner trädplantor i de finländska skogarna. Bara några procent av plantorna importeras. De inhemska plantorna är anpassade till våra väderförhållanden och har ett litet kolavtryck.