Juurikas
Det varma vädret och markfukten har försnabbat plantornas och ogräsens tillväxt.
Jordbruk

Aktuellt i sockerbetsfälten

Bekämpning av åkertistel och åkermolke är aktuellt på sockerbetsskiftena nu. Varmt väder maximerar effekten av Matrigon och Cliophar, påpekar Centralen för sockerbetsforskning.

Det varma vädret och markfukten har försnabbat plantornas och ogräsens tillväxt. Bekämpningarna på sockerbetsfälten har redan påbörjats och en andra besprutning är aktuell inom 7-10 dagar.

Samtliga program fungerar bra just nu eftersom ogräsen grott. Om det regnar mer än 10 mm. rekommenderas Goltix/Target-program. Loppor och bladlöss är fortfarande aktiva.

Åkertistel är optimal för bekämpning när den är 15-20 cm. och åkermolke när den har 6-8 blad. Varmt väder maximerar effekten av Matrigon och Cliophar. Safari tar däremot ner på effekten av dessa två preparat och därför måste de användas någon dag innan eller 14 dygn efter en Safari-besprutning.

På vissa skiften närmar sig också bekämpningen av kvickrot. Mellan bekämpning av kvickrot och övriga ogräs lämnar man 4-5 dagar och den vanliga ogräsbekämpningen sköts först.