Potatis1
Personalen vid Åbo universitets centralsjukhus skickar ett tack tillbaka till odlarna Pontus Franzén och Stefan Karlgren för nypotatisgåvan. FOTO: Jean Lindén
Jordbruk Livet på landet

Vårdare tackas med
åboländsk nypotatis

Över 200 kilogram nypotatis levererades till ÅUCS i tisdags. ”De jobbar med viktiga saker”, säger Stefan Karlgren i Houtskär som är en av de givmilda odlarna.

– Vi ska ordna en gemensam lunch där vi äter nypotatisarna med sill som vi tar med till jobbet. Vi ser förstås till att hålla säkerhetsavstånd!

Klockan är lite före 9 på tisdag förmiddag. Ett gäng sköterskor vid Åbo universitets centralsjukhus har rullat ut kärror på parkeringen för att ta emot en gåva: över 200 kilogram färsk nypotatis. Den ska fördelas mellan personalen vid ÅUCS avdelningar för intensivvård, infektioner och jour.

Potatisen har donerats av odlarna Pontus Franzén i Nagu och Stefan Karlgren i Houtskär som ett tack för vårdarnas arbete under coronatiden. Odlarna själva har fullt upp med potatisupptagandet, så den som levererar säckarna är Terhi Löfstedt, regionchef för centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK.

Potatis4
Mia Nisukangas (till vänster) representerar vårdarna som fick gåvan, medan MTK:s Terhi Löfstedt var den som kläckte idén. Samarbetet underlättades av att de var gamla skolkamrater, men hade inte setts på 30 år! FOTO: Jean Lindén
Speciell gåva

Löfstedt är också den som kläckte idén, inspirerad av en artikel i Aftonbladet.

– I Sverige brukar kungen få de första potatisarna, men i år gavs de till vårdpersonal som jobbar med corona. Jag slängde fram idén, och Pontus tände på den och snackade med Stefan, säger hon.

Regionen, med skärgården som en viktig del, står för över 70 procent av landets nypotatisproduktion, konstaterar Löfstedt. Därför var ÅUCS en naturlig mottagare av gåvan.

– Vi har aldrig gjort någon liknande donation förr. Men nu, i dessa speciella tider, behöver vi trygghet och skydd.

Mia Nisukangas, som representerar vårdarna, säger att personalen fått mycket tack för sitt arbete. Företag har bland annat skänkt choklad och energidrycker.

– Men den här gåvan är speciellt då den kommer direkt ur jorden, säger en glad Nisukangas.

Hon betonar att det inte bara är personalen som jobbat direkt med covid-patienter som ska ha en eloge, utan även alla de som möjliggjort det arbetet genom att jobba med alla vanliga sjukdomar och krämpor som ju fortfarande också ska skötas.

Potatis3
Potatisodlaren Stefan Karlgren i Houtskär med personal i bakgrunden. PRIVAT FOTO

Upptagningen pågår

Ute i Åboland har de två donatorerna som sagt fullt upp med jobbet.

– Jag tycker det är en bra grej, säger Stefan Karlgren i Houtskär om gåvan. Den går till folk som jobbar med hårt med viktiga saker. Den ger synlighet åt sjukhuspersonalen som oförtrutet jobbar på i det tysta och samtidigt lite synlighet åt odlarna.

Karlgren började ta upp potatis tidigt förra veckan och säger att skörden hittills verkar okej trots den svåra och kalla våren. Men han har noterat variationer mellan olika sorter. Timo har haft bra knölantal, medan Colomba verkar ha lidit lite mer av kölden.

– På lite bättre mark ser potatisen överlag ut att ha klarat sig bättre, medan de på sandmarker verkar ha lidit lite mer.

I Nagu konstaterar Pontus Franzén att de hade ovanligt tidig sättning i år, den 25 mars. Men kyla, regn och snö gjorde att upptagningen trots allt började enligt normal tidtabell senaste helg.

Han hoppas att potatisdonationen uppskattas av vårdarna.

– Den går till ett bra ändamål. Idén kommer ju från Sverige och vi kan väl inte vara sämre här!

Potatis2
MTK:s Terhi Löfstedt hämtar nypotatis från Pontus Franzén i Nagu. PRIVAT FOTO

Avstånd svårt på upptagaren

Har coronan påverkat ert eget jobb?

– Lite har man förstås funderat på avstånd, till exempel på om man skulle få stå bredvid varann på upptagaren, säger Franzén. Men det har ju inte kommit strängare direktiv, tvärtom har de lättats upp. Och det är väl överlag lättare på åkern än i andra branscher.

Det som däremot påverkats en del är försäljningen, säger han.

– Normalt har en stor del av vår potatis har gått via tvätteri till restauranger och storkök. Nu distribuerar vi kanske mer via andra kanaler, och vi säljer möjligen bättre i butik när folk lagar mycket mat hemma.

Stefan Karlgren i Houtskär lyfter fram en annan effekt av coronan: han har kunnat ha folk på jobb som varit permitterade från sina vanliga arbeten.

– Och nu kommer skolungdomarna på jobb. Vi beaktar föreskrifterna och ser till att man inte står upp i ansiktet på varann.