Den inhemska efterfrågan på bovete har ökat. Grödan är en viktig råvara i den glutenfria livsmedelsproduktionen. Dessvärre har kallt och torrt sommarväder och frostnätter på sistone försämrat skördeutsikterna för Korsholmsjordbrukaren Jan-Erik Bäck och andra boveteodlare i Österbotten.
Hela 68 procent av konsumenterna vill äta mera havre än de gör idag, visar Raisokoncernens färska undersökning.
Enligt Naturresursinstitutets färska statistikuppgifter innehöll industrins och handelns lager i slutet av juni totalt drygt 400 miljoner kilo inhemskt och utländskt spannmål. Mängden är nio procent mindre än för ett år sedan och den minsta sedan 2012.
Boreals växtförädling fyller tjugofem år. 1994 bildades dagens Boreal av två separata enheter. Boreal slog sig också då ner i Jockis där det fanns lämpliga av staten byggda faciliteter lediga.
En ny stor tork har rest sig i Övermark i Närpes. Den står invid Hemmanets nya produktionsanläggning för kalkon och kommer att betjäna flera jordbrukare i området.
En robot som kan städa stora spannmålssilon är resultatet av en doktorsavhandling i reglerteknik av Kinan Dandan vid Örebro universitet.
I höst lanseras den nya Spannmålstorget-mobilapplikationen. Med hjälp av den nya appen får man det bästa priset för sin spannmål på ett lättare sätt än någonsin tidigare.
Det finns inte någon orsak att minska på den djurhållning vi har i dag i Finland. Vårt lands produktion av kött, mjölkprodukter och ägg är hållbar och balanserad. Vi skövlar inte regnskog för att få sojabönor att föda upp djuren med.
Att möjligheterna för export av finländsk spannmål ökar är en positiv sak för jordbruket. Hittills har exportalternativet dock inte återspeglats tillräckligt i den inhemska prissättningen.
Vädret fortsätter att slå hårt mot Italien och dess jordbruk. På bara en vecka har två tornados och svåra hagelstormar orsakat skador för tiotals miljoner euro.
Årets kock 2019 Mikko Kaukonen samt Årets servitör Heidi Martikainen fick bekanta sig med lantbruket och matens ursprung i Åbolands skärgård under måndag och tisdag. Besöket, där också medierepresentanter var inbjudna, ordnades av SLC och MTK i samarbete med ELO-stiftelsen för främjande av finländsk matkultur.