Recfeb21 1
Livet på landet

Inhemsk spannmål
kan ersätta riset i maten

Grönsakssoppa

500 gr purjo

500 gr stjälkselleri

500 gr potatis

1 dl vitt vin

2 msk olja

Salt, peppar

Ansa purjolök och selleri och hacka i mindre bitar. Fräs purjon några minuter i olja och häll på vitt vin, låta koka en stund, tillsätt selleribitarna och fyll med vatten tills det täcker grönsakerna. Koka i ca 2 timmar för att få en mild smak. Skala sedan potatis och skär i bitar och tillsätt i soppan. Låt koka ännu en halv timme. Kör med mixer för att få en slät soppa. Smaka av med salt och peppar.

Recfeb21 2
Chorizogryta med mathavre

500 gr chorizokorv

200 gr mathavre

1 lök

3 vitlöksklyftor

2 paprikor

2 chili

300 gr kidneybönor färdigt kokta

2 selleristjälkar

500 gr krossade tomater

0,5 dl rödvin

1 liten squash

1 msk spiskummin

1-2 msk chilipulver

1 buljongtärning

Olja för stekning

Salt, peppar

Fräs finhackad lök, vitlök i olja och finskuren paprika och selleri tillsammans med chilipulver och spiskummin. Tillsätt mathavre, rödvin, buljongtärning och tomatkross och låt puttra i ca 30 minuter. Tillsätt chorizokorven skuren i slantar, squashen skuren i bitar och kidneybönorna och låt koka i ca 10 minuter till. Smaka av med salt och peppar och servera med kokt mathavre.

Recfeb21 3
Kornmannatimbaler med purjolök

350 gr purjolök ansad

1 dl vitt vin

5 dl vatten

2 dl kornmannagryn

1 dl vispgrädde 

50 gr parmesan/lagrad ost

2 tsk färsk timjan

Salt, peppar

Fräs purjolök i olja i några minuter, häll över vittvin och stek på svag värme med lock på i ca 1 timme. Ta ca halva mängden stekt purjo och sätt åt sidan för att ha som bädd åt timbalerna.

Blötlägg korngrynen gärna i några timmar. Mät upp 0,5 liter vatten och koka kornmannagrynen i saltat vatten enligt angiven koktid. Blanda sedan purjolöken, det kokta kornet och alla andra ingredienser och smörj en muffinsplåt. Fyll formarna och grädda i ugn i 180 grader i ca 30 minuter.

Tomatsås

700 gr passerade tomater

1 lök

3 vitlöksklyftor

1 tsk torkad rosmarin

1 dl vitt vin

2 tsk strösocker

Basilika

Salt, peppar

Fräs finhackad lök, vitlök, rosmarin och häll över vitt vin. Låt koka någon minut och häll sedan över passerade tomater. Tillsätt socker och låt koka i ca 1 timme, smaka av med salt och peppar. Mixa såsen slät med en handmixer. Servera med färsk basilika och kornmannatimbaler.

Recfeb21 4
Kållåda

1 dl korngryn

5 dl vatten

500 gr vitkål

100 gr grönkål/svartkål

1 gul lök

2 tsk rosmarin

2 vitlöksklyftor

1 msk olja för stekning

3 msk smör

0,5 dl sojasås

1 msk sirap

0,5 dl vitt vin

500 gr lammfärs, blandfärs

Salt, peppar

Blötlägg korngrynen gärna i några timmar före tillagning. Koka korngrynen enligt angiven tid i lättsaltat vatten. Finhacka och fräs vitkålen i smör, ta bort nerven av grönkålen och finhacka och tillsätt. Tillsätt rosmarin, lök, soja, vitt vin, sirap, salt, peppar och stek ca 30 minuter under lock. Fräs köttfärsen i olja och salta och peppra. Blanda ihop kål, stekt malet kött och de kokta korngrynen och sätt i en smord form. Strö över riven ost och grädda i 180 graders ugn i ca 30 minuter. Servera med rårörda lingon.