Grönsakssoppa
500 gr purjo
500 gr stjälkselleri
500 gr potatis
1 dl vitt vin
2 msk olja
Salt, peppar
Ansa purjolök och selleri och hacka i mindre bitar. Fräs purjon några minuter i olja och häll på vitt vin, låta koka en stund, tillsätt selleribitarna och fyll med vatten tills det täcker grönsakerna. Koka i ca 2 timmar för att få en mild smak. Skala sedan potatis och skär i bitar och tillsätt i soppan. Låt koka ännu en halv timme. Kör med mixer för att få en slät soppa. Smaka av med salt och peppar.
Chorizogryta med mathavre
500 gr chorizokorv
200 gr mathavre
1 lök
3 vitlöksklyftor
2 paprikor
2 chili
300 gr kidneybönor färdigt kokta
2 selleristjälkar
500 gr krossade tomater
0,5 dl rödvin
1 liten squash
1 msk spiskummin
1-2 msk chilipulver
1 buljongtärning
Olja för stekning
Salt, peppar
Fräs finhackad lök, vitlök i olja och finskuren paprika och selleri tillsammans med chilipulver och spiskummin. Tillsätt mathavre, rödvin, buljongtärning och tomatkross och låt puttra i ca 30 minuter. Tillsätt chorizokorven skuren i slantar, squashen skuren i bitar och kidneybönorna och låt koka i ca 10 minuter till. Smaka av med salt och peppar och servera med kokt mathavre.
Kornmannatimbaler med purjolök
350 gr purjolök ansad
1 dl vitt vin
5 dl vatten
2 dl kornmannagryn
1 dl vispgrädde
50 gr parmesan/lagrad ost
2 tsk färsk timjan
Salt, peppar
Fräs purjolök i olja i några minuter, häll över vittvin och stek på svag värme med lock på i ca 1 timme. Ta ca halva mängden stekt purjo och sätt åt sidan för att ha som bädd åt timbalerna.
Blötlägg korngrynen gärna i några timmar. Mät upp 0,5 liter vatten och koka kornmannagrynen i saltat vatten enligt angiven koktid. Blanda sedan purjolöken, det kokta kornet och alla andra ingredienser och smörj en muffinsplåt. Fyll formarna och grädda i ugn i 180 grader i ca 30 minuter.
Tomatsås
700 gr passerade tomater
1 lök
3 vitlöksklyftor
1 tsk torkad rosmarin
1 dl vitt vin
2 tsk strösocker
Basilika
Salt, peppar
Fräs finhackad lök, vitlök, rosmarin och häll över vitt vin. Låt koka någon minut och häll sedan över passerade tomater. Tillsätt socker och låt koka i ca 1 timme, smaka av med salt och peppar. Mixa såsen slät med en handmixer. Servera med färsk basilika och kornmannatimbaler.
Kållåda
1 dl korngryn
5 dl vatten
500 gr vitkål
100 gr grönkål/svartkål
1 gul lök
2 tsk rosmarin
2 vitlöksklyftor
1 msk olja för stekning
3 msk smör
0,5 dl sojasås
1 msk sirap
0,5 dl vitt vin
500 gr lammfärs, blandfärs
Salt, peppar
Blötlägg korngrynen gärna i några timmar före tillagning. Koka korngrynen enligt angiven tid i lättsaltat vatten. Finhacka och fräs vitkålen i smör, ta bort nerven av grönkålen och finhacka och tillsätt. Tillsätt rosmarin, lök, soja, vitt vin, sirap, salt, peppar och stek ca 30 minuter under lock. Fräs köttfärsen i olja och salta och peppra. Blanda ihop kål, stekt malet kött och de kokta korngrynen och sätt i en smord form. Strö över riven ost och grädda i 180 graders ugn i ca 30 minuter. Servera med rårörda lingon.