Bokforing
Ramona Nyman (till vänster) och Saara Vilander kommer att ta emot bokföringskunder på Västankvarn.
Jordbruk Skogsbruk Landsbygdsnäringar

Nu erbjuds bokföringstjänster
på Västankvarn i Ingå

En betjäningspunkt för bokföring och deklarationsärenden öppnas på Västankvarn i Ingå. Agronomer Ramona Nyman och Saara Vilander som kommer att betjäna kunderna med bokföringen ser tjänsten som en välkommen ny service på Västankvarn. Tjänsten produceras av Bokföringssällskapet i Finland Ab.

Nu kan landsbygdsföretagare i västra Nyland få hjälp med bokföringstjänster direkt på Västankvarn försöksgård i Ingå, berättar Henrik Lassas, direktör på Nylands Svenska Lantbrukssällskap NSL.

Bokföringssällskapet i Finland Ab, som ägs av lantbruks- och hushållningssällskapen, har öppnat en betjäningspunkt för bokföring och deklarationsärenden på Västankvarn.

– Betjäningspunkten täcker den geografiska lucka som funnits i bokföringstjänsterna i Västnyland, säger Lassas som är styrelseordförande för Bokföringssällskapet.

Som VD fungerar Peter Österman från SLF.

Heltäckande nätverk

– Vi får nu ett heltäckande kontorsnätverk från Bennäs till Borgå, med Finska Hushållningssällskapet i Åbo, säger Henrik Lassas.

På Västankvarn är det Ramona Nyman och Saara Vilander som kommer att betjäna bokföringskunderna med själva bokföringen. Vid skattedeklaration kommer ekonomirådgivarna Krister Hildén och Axel Falck in i bilden.

Både Nyman och Vilander är agrologer från Novia och har före det studerat vid Brusaby. De har också tidigare jobbat med försöksverksamhet, men kommer nu att ta över bokföring som en tilläggstjänst.

– Det är fint att vi kan erbjuda flera tjänster på Västankvarn och att vi kan göra avståndet kortare för kunder som vill hämta hit bokföringsmappar, säger Ramona Nyman.

Arbetet på försöksgården varierar per säsong och bokföringsarbetet sker huvudsakligen i december till februari.

– Under resten av året jobbar vi med försöksverksamheten, från att så och göra observationer till att skörda och analysera prover, säger Saara Vilander. Själv jobbar jag också i hamnen här i Ingå för att ta emot spannmål.

Många experter ger synergieffekter

NSL har åtta heltidsanställda i egna utrymmen på Västankvarn året om. Många experter under samma tak erbjuder synergieffekter, konstaterar Lassas.

– Folk som besöker Västankvarn i andra ärenden kan nu utnyttja bokföringstjänsterna och tvärtom. Eftersom NSL också erbjuder övrig ekonomisk rådgivning kan kunden ledas vidare vid behov.

Bokföring handlar inte bara om att skriva ner siffror, konstaterar Lassas.

– Vi erbjuder ett helhetsperspektiv över vart ekonomin borde styras och vad man ska sikta in sig på. Det hör till vår profil och uppgift att hjälpa kunderna få en möjligast god lönsamhet på sin gård.