Lpx 166475
Tyskland kämpar hårt för att vinna tillbaka de viktiga exportmarknaderna för griskött i Sydostasien som förlorades under svinpestepidemin. FOTO: Landpixel
Jordbruk EU Globalt

Tyskt griskött får igen
exporteras utanför EU

Senaste höst stoppade utbrotten av svinpest i de östra delarna av Tyskland effektivt all export av tyskt griskött. Nu håller marknaderna på att öppna sig på nytt. Vietnam och flera andra länder tillåter igen import av tyskt griskött från ASF-fria regioner.

I september förra året drabbades Tyskland av sitt första fall av svinpest hos ett vildsvinskadaver i närheten av den polska gränsen. Det dröjde inte länge innan Kina, Sydkorea och Japan stängde sina gränser för tyskt griskött.

Bortfallet drabbade landets grisexport med all kraft, men småningom har marknaden börjat öppna sig igen. Den så kallade regionaliseringen har gjort det möjligt att exportera tyskt griskött från ASF-fria regioner till andra EU-länder.

Färskt griskött får till och med exporteras från alla friskförklarade områden i kring den drabbade regionen vid östgränsen. Köttet exporteras inom EU, men nu har också flera tredjeländer börjat öppna marknaden för griskött från Tyskland.

Tyskland laddar upp

Det tyska jordbruksministeriet förhandlar redan flitigt med länder ute i världen som accepterar regionaliseringskonceptet. Tyskland kom nyligen överens med Vietnam om återupptagna leveranser av färskt griskött.

Efter intensiva förhandlingar har Singapore likaså accepterat principen för regionalisering. Tyskarna har dessutom nått partiella framsteg med Brasilien, Argentina, Sydafrika och Sydkorea om undantag från totala exportförbud.

Bosnien-Herzegovina och Kanada har samtyckt till import av färskt griskött från ASF-fria områden i Tyskland. Thailand stoppade senaste höst importen av tyskt griskött, men låter denna gång bli att förlänga förbudet.

Rent mängdmässigt är Thailand ingen betydande marknad med bara en procent av den tyska exporten till tredjeländer. Tyskland arbetar enligt devisen att varje exportland spelar en viktig roll.

De asiatiska marknaderna är särskilt betydelsefulla för europeiska exportörer, då de kinesiska konsumenterna eftertraktar svindelar som inte är attraktiva för hemmakunderna. Öron, fötter och svansar säljer bra i Asien.

Det tyska jordbruksministeriet bearbetar därför desto ivrigare alla kanaler till kinesiska importörer med förhoppningen att få återuppta exporten till landet. Till och med förbundskanslerämbetet uppges vara inkopplat.

Kärnområdet är tabu för export

Utestängda från exporten är givetvis gårdar innanför själva restriktionsområdet som gränsar till Polen. Med hjälp av hundratals kilometer långa stängsel, jakt och andra åtgärder har invandringen av smittade vildsvin över den tyska östgränsen hållits i schack.

Gränsregionerna bevakas med hjälp av drönare och särskilt utbildade hundar med förare som patrullerar i området. Hittills har 719 fall av svinpest bekräftats i delstaten Brandenburg. I Sachsen har 55 fall upptäckts.

Tidigare fall i Belgien och Tjeckien har visat att det är fullt möjligt att stoppa ASF i den europeiska unionen. Båda länderna har lyckats bra med sin bekämpning genom målmedvetna åtgärder.