Falck Flis 1 Webben
Patrik Falck fyller på mindre än en halvtimme Kari Lahtinens flisvagn, som rymmer 50 kubikmeter.
Skogsbruk Tema

Falck Service skulle vilja flisa mer

Vid flisterminalen bakom det tidigare andelsmejeriet i Sävträsk, Liljendal krossar Patrik Falcks flistugg femtio kubikmeter flis på mindre än en halv timme och fyller Kari Lahtinens vagn. När vagnen är fylld kör Kari Lahtinen i väg med lasset för leverans.

Patrik Falck skulle egentligen vilja flisa mer än han kommer åt i dagens läge.

– Vi producerar mellan 50.000 och 60.000 kubikmeter per år, men vi skulle klara av kring 100.000 kubikmeter, säger han.

Patrik Falck skötte egentligen servicen för New Holland maskiner i Östra Nyland från år 2000 och fram till 2008. Han var dessutom Finlandschef för oljebolaget Pennzoil.

– Med åren kom jag i alla fall fram till att jag ville jobba med produktion i stället för så mycket pappersarbete.

Det första steget i den riktningen tog han redan under 2000, då han började leverera flis till det då splitternya flisvärmeverket i Sävträsk. Det drivs av aktiebolaget Liljendal Värme Ab som säljer färdig värme till privata och kommunala fastigheter i byn. För flisandet hade Patrik Falck själv ganska långt konstruerat den flistugg han använde då.

Falck Flis 3 Webben
Jag skulle gärna vilja flisa mer, säger flisentreprenör Patrik Falck, som driver bolaget Falck Service Oy Ab.

Blev att flisa på heltid

Utöver flisandet sköter Patrik Falck en ekogård med växtodling på fyrtio hektar i Sävträsk. Grödorna är klöver, havre, bondböna och ibland vete. I övrigt är har han sedan 2008 varit flisföretagare på heltid.

– Samma år började jag också köra med flis för energiskogsbolagen.

Fyra år senare, 2012, skaffade han en bil utrustad med flistugghantering från Tyskland.

– Året efter var vi uppe i leveranser på 60.000-70.000 kubikmeter per år. Då skötte jag ännu både egna leveranser och körde på entreprenad åt andra, mest skogsbolagen.

Från och med 2017 har Patrik Falck haft bara egna leveranser, det blir mellan 50.000 och 60.000 kubikmeter årligen. På de två flisningsterminalerna i Sävträsk finns dessutom ett ständigt lager av råvara, som varierar mellan 6.000 och 15.000 kubikmeter.

Anskaffnings- och leveransområdet är inom triangeln Kotka–Kouvola-Helsingfors.

Omsättningen rör sig kring 1,3-1,5 miljoner euro per år. Nämnas kan att företaget har kreditklass AAA, den högsta möjliga.

– Jag började jobba som företagare, när jag var 18 år gammal, säger Patrik Falck. Skolorna blev på hälft, men som 20-åring klarade jag av att räkna avancerade bokföringar och det har hjälpt mig en hel del under åren.

Bland de större kunderna finns Loviisan Lämpö samt Borgå Energi och Robbes lilla trädgård i Lappträsk.

Falck Flis 2 A Webben
Patrik Falcks bolag levererar mellan 50.000 och 60.000 kubikmeter flis per år.

Numera avverkar andra

Fram till 2018 var Patrik Falck själv med om att energiavverka.

– Men jag kom fram till att jag inte längre hinner, säger han. Så numera köper jag energived eller färdig flis vid väg av underleverantörer, varav två är på heltid.

Hans bolag Falck Service Oy Ab har i alla fall utrustning för avverkning, bland annat en gallringsskördare, så om skogsägaren behöver hjälp med avverkning och drivning kan bolaget ställa upp med det.

Patrik Falck har också två anställda varav en avverkar och kör med flis. Den andra jobbar på heltid som montör på verkstaden i Sävträsk.

Råvaran köper Patrik Falck direkt av privata skogsägare eller av Södra Skogsrevirets bolag, Nyved, samt övriga skogsbolag. Dessutom har han avtal med leverantörer som avverkar själv.

Falck Flis 5 Webben
Toni Weckman är en av de entreprenörer som levererar energivirke till Falck Service.

En av dem är Toni Weckman. Han har en skogslastarvagn med griplastare som är försedd med giljotin. Den använder han när han röjer träd och sly på åker- och vägkanter som går till energived. Den giljotinförsedda griplastaren kapar och lastar direkt på vagnen, så man slipper köra extra för att plocka upp veden.

– Jag kör också grenar och toppar, grot, för energived, säger han.

Dessutom utför han virkesdrivning och fällning av gårdsträd.

Också Kari Lahtinen är bland de entreprenörer som Patrik Falck har avtal med. Han fraktar flisen vidare till kunderna. Liksom Patrik Falck har Kari Lahtinen sysslat med flis under tjugo års tid vid det här laget.

– Mest kör jag för Falck, men också för andra, säger han.

Kari Lahtinen utför dessutom många andra entreprenadarbeten, till exempel jordschaktning, snöplogning och vägsladdning.

Falck Flis 7 Webben
Kari Lahtinen kör flis till kunderna för Falck Service.

Skulle vilja utvidga

Patrik Falck står nu i ett skede där han skulle vilja utvidga verksamheten.

– Jag har ett mål på 100.000 kubikmeter flis per år. Vi har beredskap att klara av det inom vår kedja, och virke finns i skogen så det räcker.

Logiskt sett borde också efterfrågan räcka för en ökning av de cirka 7,5 miljoner kubikmeter flis vi använder per år för energiändamål i Finland. Men hur galet det än låter, så har vi under den här vintern importerat flis till skogslandet Finland, inte bara från Ryssland och Baltikum, men också från övriga länder runt Östersjön, bland annat Tyskland.

Det påverkar flismarknaden häruppe, fastän vi borde ha tillräckligt med egen råvara.

– Vi har nog märkt det i beställningarna, kommenterar Patrik Falck.

I och med att användningen av torv för energi har börjat minska, räknade man med att behovet av energived skulle öka. Så skedde också, men i stället för att fråga efter mera inhemsk råvara, började värmeproducenterna i stället importera.

I bästa fall för branschen är utbudet från Europa övergående. Patrik Falck är dock tveksam till att minskningen av torven har så stor betydelse för energiproduktionen längs Finlands sydkust.

Under alla omständigheter är det en utmaning inom branschen att hålla produktionen igång under hela året. Den intensivaste perioden är naturligt nog under vintermånaderna.

Det är säkert också en orsak till att Patrik Falck har koncentrerat flisandet till sina terminaler under vintern, medan hans bolag har entreprenader i skogen under årets övriga tider.

Falck Flis 6 A Webben
Griplastaren på Toni Weckmans skogslastarvagn är försedd med giljotin, så att energiveden kapas och lastas direkt. På det sättet sparar man in en extra köra för att plocka upp virket. FOTO: Patrik Falck

Nyved verkar längs sydkusten

Södra skogsrevirets bolag Nyved Ab köper virke av skogsägarna såväl på leverans som på rot. Det huvudsakliga verksamhetsområdet är sydkusten från Åbo i väster till Kotka i öster.
Virket säljs vidare till industrin som massaved eller timmer eller så för energiproduktion.
– Det är cirka häften av vår omsättning som kommer från handeln med energived, säger Nyveds verkställdande direktör Jarmo Reiman.
Det är alla slag av skogsbränslen som upphandlas för att flisas och levereras vidare till biobränslepannor, i huvudsak inom bolagets verksamhetsområde.
Handeln med biobränsle pågår i praktiken året runt.
Nyved har avtalsentreprenörer för avverkningar, transport och även flisning.