Nya märken i Lantmännen Agros sortiment

​Lantmännen Agro har tagit över återförsäljningen av Metallipalvelu Hartikainens MPH-lavetter, Lisakos BMF skogslastare och -vagnar samt PMT:s vagnar av produktmärket Humus för djur- och vätsketransporter.

SLC - 31327349352 C48Deb4E75 O
Ny regering, gammal jordbrukspolitik – ingen förbättring för Zimbabwe

När Zimbabwes långvariga president Robert Mugabe avsattes 2017 hoppades landets jordbrukare på bättre tider. Ingenting har däremot hänt trots stora ord om en ny era för landets jordbrukspolitik.

Fler cancerpatienter drar Bayer inför rätta

Den tyska kemikoncernen Bayer har fått 5.000 nya stämningar från cancerpatienter som har använt Monsantos ogräspreparat Roundup

SLC - Ffw Dsc05359 Webben
Superhetta i Europa antände åkrar och maskiner

Hettan ställer till med problem på den europeiska kontinenten. Grödorna hotas av torka och otaliga jordbruksmaskiner har fattat eld och totalförstörts. EU-kommissionen lovar lättnader som kompensation.

Tjänsten Peltolohkot.fi har öppnat på nytt

Tjänsten Peltolohkot.fi har öppnat på nytt. Den stängdes i juni när livsmedelsverket konstaterade att verkets material om basskiften, som används i tjänsten innehöll personuppgifter som inte får publiceras fritt.

SLC - Dsc 1987 Webben
Digital och social innovation kan utveckla landsbygden

Nytänkande och samarbete är viktigt i samband med återupplivande och utvecklande av landsbygdstjänster. Det framhåller Ann-Sofi Backgren som leder landsbygdspolitiska rådets finlandssvenska nätverk IDNET.

Kommunerna övervakar allt större djurstall

Ett nytt anmälningsförfarande har skrivits in i miljöskyddslagen. Anmälningsförfarandet ersätter miljötillståndsförfarandet inom vissa branscher. Den största enskilda gruppen som överförs till anmälningsförfarandet är djurstallen.

Ledaren: Sommarmaten och vi

Sommaren för med sig ett annat konsumentbeteende hos oss människor. Med köttbolagens halvårsrapporter i färskt minne kan man igen en gång konstatera att en lyckad grillsäsong faktiskt markant ökar konsumtionen av grillat kött och förstås den finländska nationalgrönsaken, korven.

Ledarsticket: EU behöver modernare gentekniklagstiftning

Europa behöver få använda moderna växtförädlingsmetoder för att vårt jordbruk ska kunna konkurrera på en global nivå.

SLC - Purunpaa Lonnstrom 5 Webben
Skyddsområdet på Kimitoöns Purunpää utvidgas

NTM-centralen har, med miljöministeriets godkännande, beviljat fredningsansökan för Purunpää udde. Det nya beslutet om grundandet av ett privat skyddsområde ersätter det gamla beslutet från 2002. Tillika utvidgas skyddsområdet med ett område på cirka 100 hektar, som skyddas enligt METSO-programmet.

SLC - Staerkelsepotatis Vaexthus Webben
Europeiska forskare kräver grönt ljus för gensaxen i EU

En bred front av europeiska forskare kräver en modernare gentekniklag, som tillåter gensaxen som verktyg inom växtförädlingen.

Fältträff vid ekoförsöksodlingar i Lovisa

En fältträff vid projekt EkoNu 3.0:s ekoförsöksodlingar ordnas i Lovisa 6 augusti.