Kommentaren Nilsson B Webben
Magnus Nilsson, skogsägare och skogsdatachef på Finlands skogscentral.
Skogsbruk Tema

Kommentaren:
Det här är skogsdata

En av Finlands skogscentrals uppgifter är att samla in och upprätthålla skogsdata. Med skogsdata avses här geografiska data som beskriver skogarna, hur mycket virke där finns, när de senast gallrats och om det kan vara läge att avverka. Skogsdata samlas in för att främja skogsbruksnäringen och nyttan av skogen.

Skogscentralen samlar in skogsdata med hjälp av laserskanning, flygfotografier, mätning av provytor i terrängen och mångsidiga kalkyleringsmetoder. Hela landets privatägda skogar har redan blivit inventerade med metoden.

Den första inventeringsrundan inleddes 2010 och blev klar i fjol. Samtidigt inleddes en ny inventeringsruda, där planen är att alla privatägda skogar inventeras igen under åren 2021-2026. Inventeringarna ger mångsidig information om privatskogarna och växtplatser, trädbestånd, skötselbehov och avverkningsmöjligheter i dem.

Jag har själv fått vara med i de första inventeringarna och kunnat följa med hur insamlingen har utvecklats. Kostnaderna är i dag en bråkdel av vad de var när inventeringarna påbörjades och inventeringstakten kommer näst intill att fördubblas de kommande åren. Skogsdatakvaliteten har också förbättrats under åren.

Trots att kvaliteten blivit bättre lönar det sig att kontrollera läget i terrängen innan man inleder några skogsbruksåtgärder. Skogsdata kan ses som grunddata om våra skogar och de ger en bra bild av vad som finns i skogen för den kunniga och kan av skogsexperter vidareförädlas till en noggrannare plan för skötseln av skogen.

Skogsägare har tillgång till data om sina egna skogar i Skogscentralens tjänst MinSkog.fi. De som arbetar i skogsbranschen har också tillgång till informationen om skogsägaren gett tillåtelse till det

 I MinSkog.fi får skogsägare en helhetsbild av sin skogsegendom och kan dra nytta av skogsdata när de fattar beslut om sin skog. På webbplatsen finns också en avdelning med öppen skoglig information, som vem som helst kan se.

Den nya inventeringsrundan ingår i ett nationellt laserskannings- och flygbildsprogram som Lantmäteriverket koordinerar. Laserskanningen ger tredimensionell information om markytan och växtligheten.

I det nya programmet har punkttätheten i laserskanningen höjts tiofalt jämfört med tidigare, så att den nu är ungefär fem punkter per kvadratmeter. Det betyder att man får mer exakt information om till exempel trädbeståndens struktur.

Med den här metoden kommer man också att kunna kartlägga olikåldrig skog och naturvårdsträd bättre än förr. Man försöker också använda den nya laserskanningen för att bedöma skicket av skogsbilvägar och diken i skogen.

Skogscentralen uppdaterar skogsdata kontinuerligt genom uppgifter om åtgärder som meddelas till Skogscentralen och genom att addera den årliga tillväxten. I framtiden försöker vi ta i bruk nya datakällor i uppdateringen. Datakällorna med störst potential är bland annat färska satellitbilder och skogsmaskinernas data över utförda avverkningsytor.

Magnus Nilsson
skogsägare och skogsdatachef på Finlands skogscentral